Hisztérikus magyarellenes kampány Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. mrcius 23.

Hisztérikus magyarellenes kampány

 A KMKSZ szerint veszélyben van a nemzetiségi béke Kárpátalján

Kárpátalja: az ungvári Petőfi-szobor (fotó: Fodor István)

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az egész kárpátaljai magyarság aggódva figyeli az utóbbi hónapok magyarellenes megnyilvánulásait Kárpátalján és Ukrajnában – közölte a magyar szervezet elnöksége Ungváron kiadott nyilatkozatában.

A közlemény rámutat: előre kitervelt módon újra megrongálták a vereckei honfoglalási emlékművet, és folyamatossá vált a hisztérikus magyarellenes kampány a kárpátaljai és ukrajnai médiában az 1939. március 15-i események, valamint a magyarországi honosítási politikában beállt változások ürügyén.

A kampány szervezői és résztvevői az eseményeket történelmi kontextusukból kiragadva, abszolutizálva és meghamisítva úgy állítják be a vidéken a többi nemzetiséggel ezer éve békében élő magyarságot, mint az ukrán nép örökös ellenségét, gyilkosát – áll a nyilatkozatban.

A KMKSZ szerint a magyarellenes kampány veszélyezteti a soknemzetiségű Kárpátalja legfőbb értékét, a nemzetiségi békét, s negatívan befolyásolja Ukrajna és a jelenleg az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Magyarország jó viszonyát. „A kárpátaljai magyarság a hatályos ukrajnai törvényeknek megfelelően továbbra is fenntartja azon jogát, hogy büszkén ünnepelje nemzeti ünnepeit, használja nemzeti szimbólumait, emlékműveket állítson történelmének jeles eseményei, személyiségei tiszteletére” – emlékeztet a közlemény.

A magyar szervezet arra kéri az ukrán államhatalmi szerveket, a józan ukrajnai politikai erőket, hogy vessenek gátat a magyarellenes akcióknak és propagandának. „A múlt fölött nincs hatalmunk, de a jövő felett igen. Úgy véljük, hogy Ukrajna valamennyi népe és nemzetisége egy olyan európai ország létrehozásában érdekelt, ahol tiszteletben tartják a nemzetiségek jogait, s ahol azok békében élnek” – zárul a KMKSZ elnökségének nyilatkozata.

(MTI, Magyar Szó)

 

Utolsó frissítés ( 2011. prilis 28. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051056

Online