Nemzeti gyûlölet szítása a béke keresztény ünnepén Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. janur 13.

A Polgári Vajdaság figyelmeztet: Nemzeti gyűlölet szítása a béke keresztény ünnepén

A Polgári Vajdaság figyelmeztet: Nemzeti gyűlölet szítása a béke keresztény ünnepén

Az idén a pravoszláv nemzeti ünnepeket egyes helyeken Vajdaságban a nemzeti hisztéria és gyűlölet szítására használták fel, közvetve vagy közvetlenül sértegették és fenyegették más nemzeti közösségek tagjait, figyelmezteti a közvéleményt a több civil szervezetet tömörítő Polgári Vajdaság.
Információi szerint ez különösen Szabadkán volt szembetűnő, ahol szervezett garázda csoportok – a felismerhető klerofasiszta jelmezt öltve magukra - sértegették a nem szerb nemzetiségű polgárokat olyan „verseket” skandálva, mint amilyen a „magyar lányok készítsetek salátát, lesz hús elegendő, levágjuk a horvátokat”. A szerb nyelven rímbe szedett fenyegető sorokat „tüzérséggel” támasztották alá, a petárdák mellett ugyanis fegyverek zaja is hallatszott, ami teljessé tette a fenyegető hangulatot, írja a Polgári Vajdaság a ma kiadott közleményében. Az erőszaknak és az erőnek erre a fitogtatására ott került sor, ahol a kisebbségi nemzeti közösségek tagjai élnek. S történt mindez a béke és szeretet keresztény ünnepén – a pravoszláv szentestén és karácsonykor!
Nem titok, hogy a garázda és erőszakos csoportok mögött szélsőséges politikai és hasonló szellemiségű szervezetek állnak, amelyek a szerb és a Szent Szávai-i jelzők mögött bújnak meg, s kihasználva a nagy keresztény ünnepet a legotrombább módon rombolva a vajdasági többségi nép hagyományait is.
A Polgári Vajdaság számára érthetetlen, hogy az illetékes állami szervek miért nem reagálnak, s miért nem büntetik meg a erőszakos magatartást, amelynek az a célja – mint a Polgári Vajdaság fogalmaz - , hogy megfélemlítse a polgárokat, illetve hogy elhintse a gyűlölet és a rettegés magját. Meghökkentőnek tartja a sajtó hallgatását is.
Semmiképpen sem szabad megengedni, hogy Vajdaság egy elhibázott és legyőzött politika frusztrációjának színtere legyen, annak a politikának, amely évekig a gyűlöletből, erőszakból és félelemkeltésből táplálkozott, hangoztatja a Polgári Vajdaság, s felszólítja az intézményeket és a társadalmi élet tényezőit, hogy ítéljék el az ilyen magatartást, s tevékenyen csatlakozzanak az olyan társadalom építéséhez, amelyben tilos az erőszakos magatartás, s amelyben nem szabad sértegetni és fenyegetni senkit sem, különösen nem a kisebbségi közösségek tagjait és a kirekesztett csoportokat.

(Vajdaság Ma)

Utolsó frissítés ( 2011. janur 13. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9406934

Online