A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány üdvözli a vizsgálat beindítását Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. janur 06.

A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány üdvözli a vizsgálat beindítását

A 2009. év novemberében, civil kezdeményezésként megalakult alapítványunk örömmel nyugtázza, hogy a 2009. októberi államfői megállapodások alapján a legutóbbi hetekben, hónapokban végre érdemben beindult a délvidéki magyar lakosságot sújtó, 1944-45 évi véres, tömeges atrocitások hivatalos, szerb-magyar együttműködésen alapuló feltáró vizsgálata. A kezdeti hivatalos lépések összecsengenek civil alapítványunk által közel egy éve közreadott, javasolt munkatervvel.
Külön öröm, hogy a szerbiai magyarságot képviselő különböző civil és politikai szervezetek, személyiségek és szakértők e kérdésben egymással teljes egységben működnek együtt a szerb oldalon is korrekt, a két nép megbékélését valóban szolgáló politikai, társadalmi erőkkel, illetve kitűnő szakemberekkel.
A napokban tartja alakuló ülését a szerb-magyar történész vegyes bizottság magyar tagozata, amelynek különösen érzékeny és kényes a feladata, hiszen olyan feltáró tevékenységre kell hatást gyakorolnia, amelyet Szerbiában, szerb állami eszközökkel és szervezeti háttérrel végeznek.
Valós történelmünk e sötét, tragikus eseményeinek tényei az elhallgatásból, tájékozatlanságból és értetlen mellőzöttségből, alábecsültségből ácsolt, „legendaként” kezelt falakat végre áttörhetik.
A bírósági eljárás nélkül megkínzottak, kivégzettek, elhurcoltak, jogfosztottak mindegyike áldozat, ügyük rendbetétele a két nép békéjének és új európai szövetségének záloga.

Forró Lajos
Matuska Márton
Cseresnyésné Kiss Magdolna

A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány kuratóriuma

Szeged, 2011. január 5.

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9610226

Online