A temerini fiúkról a magyar Országgyûlésben Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. oktber 27.

A temerini fiúkról a magyar Országgyűlésben

LMP: járjon közbe Magyarország az elítéltek államelnöki kegyelméért

A temerini fiatalok kegyelmi kérvényéről is szó volt hétfőn napirend előtt a magyar parlamentben, írja az MTI.
Az LMP-s Szabó Tímea (a képen) a temerini magyar elítéltek ügyében emelt szót. Felidézve a történteket kiemelte: "a drákói szigor", amivel a fiatalokra összesen 61 évet kiróttak, mindenkit megdöbbentett. Az ítélet azért is érthetetlen, mert senki sem tudta visszaidézni, pontosan mi történt, s az eljárás számos alapvető nemzetközi jogi normákat sértett. Egyetlen lehetőség maradt, ez az államelnöki kegyelem, ami azonban még nem került Boris Tadić elnök asztalára - mutatott rá. Hivatkozva arra, hogy Szerbia kiemelten számít a magyar támogatásra uniós csatlakozásakor. Kérte: a magyar kormány és az államfő tegyen meg minden lehetséges diplomáciai lépést az államelnöki kegyelem érdekében.

 

Németh Zsolt külügyi államtitkár üdvözölve a képviselő felszólalását és fontos elmozdulásnak tartotta a nemzetpolitika és a magyarországi liberalizmus kapcsolatában, hogy egyetértés van abban, a határon túliaknak is vannak emberi jogaik, s ezért fel kell lépni. A kegyelmi kérvény, amelyet egy éve nyújtottak be, nagyon fontos esély, ez a vajdasági magyar politika és Magyarország teljes támogatását élvezi. Nagyon pozitívan hatna a kétoldalú kapcsolatokra ha pozitív elbírálás születne, ennek a legfelsőbb szintű tárgyalásokon több alkalommal hangot adtak.

A Lehet Más a Politika közleménye: A magyar kormány segíthet a temerini fiúkon

Az LMP a kormány és az államfő közbenjárását, diplomáciai befolyásának latba vetését kéri annak érdekében, hogy a szerb államfő helyt adjon a temerini fiúk kegyelmi kérvényének. A példastatuálás okán aránytalanul súlyos büntetést kapott, összesen 61 évre ítélt fiataloknak ez a legutolsó esélye arra, hogy legalább mérsékeljék büntetésüket.
2004 óta szerbiai börtönökben töltik büntetésüket azok a temerini magyar fiúk, akiket szándékos emberölés gyanúja miatt állítottak elő és ítéltek el, összesen 61 év börtönbüntetésre. A vád szerint az öt fiatalember 2004 nyarán a temerini piactéren súlyosan bántalmazott egy újvidéki ismert drogkereskedőt. A temerini fiúk ítélete azért érthetetlen, mert senki sem tudja hitelesen visszaidézni, mi történt azon az éjszakán. Tudjuk azonban, hogy a méltánytalanul és aránytalanul súlyos büntetést a szerb bíróság példastatuálás céljából szabta ki, hiszen kompenzálni kellett a 2002-2003-as vajdasági magyarveréseket. Az ellenük lefolytatott eljárás több ponton is alapvető nemzetközi jogi normákat sértett, többek között a kínzás tilalmát, a tisztességes tárgyaláshoz való jogot és a megkülönböztetés tilalmát. Az előzetes letartóztatásuk alatt elmondásuk szerint többüket megverték, kínozták. Az LMP frakcióvezető-helyetteseként és az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnökeként október 15-én meglátogattam az öt fiút a Sremska Mitrovica-i börtönben, és biztosítottam őket támogatásomról. A fiatalok a szerbiai jogorvoslati lehetőséget kimerítették, és egy elsietett strasbourgi beadvány miatt nem látszik esély arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának napirendjére kerüljön az ügy. Így gyakorlatilag egyetlen lehetőség maradt, hogy a fiúk büntetése legalább mérséklődjön: ez az államelnöki kegyelem. Ma a Szerb Köztársaság számára fontos diplomáciai kapcsolatot jelent Magyarország, mert az uniós csatlakozási folyamatban kiemelten számítanak a magyar kormány támogatására. A temerini fiúk esetében a diplomáciai befolyás latba vetése a legeslegutolsó esély. Az LMP ezért arra kéri a magyar kormányt és a köztársasági elnököt, hogy tegyen meg minden lehetséges lépést a szerb államfőnél a kegyelmi kérvény méltányos elbírálása érdekében. Az etnikai konfliktuspolitikába szándékukon kívül belekeveredett fiúk emberi jogait ugyanúgy védenünk kell, mint saját állampolgáraink esetében. Ezek a jogok – bár nem érvényesülnek mindenhol – nem ismernek határokat.

Szabó Tímea

országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke

(Vajdaság Ma)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 6479563

Online