Magánpert indítanak Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. oktber 17.

Magánpert indítanak

Az ügyészség nem indít hivatalból eljárást a VMSZ aktivistáit fenyegető rendőrök ellen

Visszautasította az ügyészség a Vajdasági Magyar Szövetség indítványát, amelyben arra kérték az illetékeseket, hivatalból indítsanak eljárást a rendőrök ellen, akik augusztus 10-én aktivistáikat szidalmazták. Az ügyész magyarázata szerint ez a konkrét eset nem hivatalból üldözendő cselekedet.

Mint ismeretes, a VMSZ két aktivistáját az augusztus 20-i rendezvényt népszerűsítő plakát ragasztása közben igazoltatta két rendőr, majd szidalmazták őket. A Magyar Szónak az ügy kapcsán akkor a következőket nyilatkozták a sértettek: „Az utólag érkező rendőr odaszólt társának, hogy állítson bennünket a falhoz, és nyisson ránk sortüzet. A másik erre nem reagált. A civil gépkocsival közlekedő rendőr ezután a következőket vágta a fejünkhöz: »Mit gondoltok, hol vagytok? Nem ragaszthattok mindenhol plakátot, ahol feláll a fa....ok. Most azonnal bevihetnélek benneteket az őrsre, és ott agyonlőhetnélek benneteket. Szerbia egy jogállam, a törvény országa, mit gondoltok, hol vagytok, szedjétek le azonnal a plakátokat!«”

(Diósi Árpád felvétele)

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, a fegyelmi eljárás befejeződött a rendőrségen, s ők arra kérték az ügyészséget, hivatalból indítsanak eljárást. Válasz a minap érkezett.

– Az ügyészség válaszában az áll, hogy véleményük szerint ez a cselekedet nem elégíti ki azt, ami miatt hivatalból eljárást kellene indítani. Döbbenet. Akkor, amikor egy ügyész ilyen levelet ír, nem kell csodálkozni azon, ami egy héttel ezelőtt Belgrádban, illetve néhány nappal ezelőtt Genovában történt. Ha ez nem hivatalból üldözendő cselekedet, akkor nem tudom, mit kell tenni ahhoz, hogy valami az legyen. Valószínűleg tényleg főbe kell lőni valakit, de abban sem vagyok biztos, hogy annak következménye lenne – mondta Pásztor, aki bejelentette, magánváddal élnek. Ő mint a VMSZ elnöke és a sértettek is.

– Indítványozom, hogy az ügyész kezdeményezzen eljárást és állapítsa meg, hogy nem helytálló az eddigi álláspontja, és hogy hivatalból üldözendő az effajta viselkedés. Ez a történet bizonyítja azt, hogy mindaz, ami történt az elmúlt napokban, nem véletlen. Az elnézésnek, a hanyagságnak a műve. Az elkövetők nem részesülnek megfelelő büntetésben. Ezzel végleg szakítanunk kell, ha nem akarjuk, hogy az ilyen cselekedetek megismétlődjenek – hangsúlyozta Pásztor.

(Magyar Szó, Tómó Margaréta, 2010. október 16.)

Utolsó frissítés ( 2010. oktber 27. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8134964

Online

Jelenleg 8 vendég online