Pásztor Bálint: a magyarok elleni bûnöket is el kellene ítélnie a szkupstinának Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. oktber 14.

Pásztor Bálint: a magyarok elleni bűnöket is el kellene ítélnie a szkupstinának

A jugoszláv partizánok által a II. világháború végén, 1944-45-ben a Vajdaságban a magyarok ellen elkövetett bűntetteket is el kellene ítélnie a szerb parlamentnek - mondta a szkupstina csütörtöki ülésén Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője.
A magyar politikus annak az elfogadás előtt álló nyilatkozatnak a parlamenti vitájában szólalt föl, amely elítélné a 90-es években dúló háborúkban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban a szerbek ellen elkövetett bűntetteket.
A határozat a srebrenicai mészárlást elítélő, március utolsó napján elfogadott szerb parlamenti nyilatkozat "ellenpárja"; az egyik a szerbek által, a másik a szerbek ellen elkövetett jogtalanságokat ítéli el. Az eredeti elképzelés az volt, hogy együtt nyújtják be a két határozatot, de végül a srebrenicai mészárlást elítélő nyilatkozatot előbb fogadták el.
A csütörtökön vitára bocsátott másik dokumentum megemlékezik a Szerbia elleni 1999-es NATO-bombázások áldozatairól is, egyszersmind fölszólítja a volt Jugoszlávia többi utódállamát, hogy ők is ítéljék el a szerbek elleni bűntetteket.
Pásztor Bálint hozzászólásában rámutatott: a népirtás és hasonló bűntettek nem 1990-ben kezdődtek a volt Jugoszlávia területén. 1944-45-ben bírósági eljárás nélkül agyonlőttek embereket a megszállókkal való együttműködés címén, pusztán azért, mert egy adott nemzethez tartoztak - mondta, a vajdasági magyar- és németellenes megtorlásokra utalva. Erről a teljes szerb nyilvánosságnak tudnia kell - mondta.
A vajdasági magyar képviselő sürgette az 1941 és 1945 közötti vajdasági eseményeket feltárni hivatott magyar-szerb szakértői vegyes bizottság megalakítását. A testületek felállítását a szerb és a magyar államfő tavaly közösen kezdeményezte a két ország tudományos akadémiájának elnökeinél. A Magyar Tudományos Akadémián már megalakult ez a testület, szerb oldalon ez mindmáig nem történt meg. (MTI)

http://www.vajdasagma.info/cikk.php?ar=vajdasag&id=10718

Utolsó frissítés ( 2010. oktber 14. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9611595

Online