Megtorlástól tartanak Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. augusztus 18.

Megtorlástól tartanak

Pásztor István tegnap bűnvádi feljelentést tett a szabadkai rendőrség két ismeretlen munkatársa ellen, akik halálosan megfenyegették a párt fiatal aktivistáit

Tegnapi számunkban már írtunk róla, hogy néhány nappal ezelőtt a szabadkai rendőrség munkatársai fejbelövéssel fenyegették meg a Vajdasági Magyar Szövetség fiatal aktivistáit, sőt válogatott sértések is elhangzottak egy ártatlannak induló igazoltatás során. Lapunknak ezúttal az érintettek, a három fiatal számolt be a történtekről.

Pásztor István , a VMSZ elnöke tegnap bűnvádi feljelentést tett a szabadkai rendőség két ismeretlen munkatársa ellen.
 
 
A rendezvény plakátjait a múlt hét során Szabadka több pontján is letépkedték (Diósi Árpád felvétele)

Huszák Ervin és Varga József, a VMSZ fiatal aktivistái, valamint barátjuk, a pártfüggetlen Agárdi Gábor augusztus 10-én a Vajdasági Magyar Szövetség Szent István-napi rendezvényét beharangozó plakátokat ragasztgatták Szabadkán, a Radić fivérek utcában és környékén. A 23 éves Gábor, aki egyébként újságíró, lapunknak elmondta, hogy még csak néhány plakátot kellett volna kiragasztaniuk, amikor a Radić fivérek és a Mirko Bogović utca kereszteződésénél megállt mellettük egy járőrkocsi, és az autóban ülő rendőr igazoltatta őket.

-- A rendőr megkérdezte, hogy mit csinálunk. Mi elmondtuk, hogy szombaton lesz a VMSZ hagyományos Szent István-napi ünnepsége, amelyre Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ellátogat, ennek a rendezvénynek a plakátjait ragasztjuk éppen. Ekkor a járőr elkért egy plakátot, és amíg vizsgálgatta, megállt mellettünk egy civil autós rendőr. Ő valószínűleg magasabb rendfokozatú volt, legalábbis erre utaltak a vállára tűzött rangjelzések. Az utólag érkező rendőr odaszólt társának, hogy állítson bennünket a falhoz, és nyisson ránk sortüzet. A másik erre nem reagált. A civil gépkocsival közlekedő rendőr ezután a következőket vágta a fejünkhöz: „Mit gondoltok, hol vagytok? Nem ragaszthattok mindenhol plakátot, ahol feláll a fa....ok. Most azonnal bevihetnélek benneteket az őrsre, és ott agyonlőhetnélek benneteket. Szerbia egy jogállam, a törvény országa, mit gondoltok, hol vagytok, szedjétek le azonnal a plakátokat!” – idézte fel a történteket Gábor.

A rendőr ezután azzal fenyegetőzött, hogy feljelentést tesz a fiatalok ellen a közterület-fenntartó hatóságnál, mert engedély nélkül fára semmit sem szabad ragasztani. Ekkorra a járőr befejezte az igazoltatást, visszaadta a fiatalok személyi igazolványát, és szó nélkül elhajtott a helyszínről, mesélte Gábor. A civil gépkocsival közlekedő rendőr szintén elhagyta a helyszínt, de előtte még megvárta, hogy az aktivisták leszedjék a fáról a plakátokat.

– Később utánajártunk, hogy semmiféle jogszabályt sem sértettünk meg. Plakátot ragasztani szabad, fára is, csak arra kell figyelni, hogy a ragasztó ne tegyen kárt a zöldterületben, jelen esetben a fában. A VMSZ a Szent István-napi rendezvényt pedig bejelentette a szabadkai rendőrségnél. Szerintem a civil autós rendőr hazafelé tartott a munkából, felfigyelt igazoltató kollégájára, illetve a kiragasztott plakátokra, és úgy gondolta, hogy még „szebbé teszi a napunkat”, úgy, hogy rajtunk vezeti le a feszültségét. Sokan kérdezték, hogy miért nem írtuk fel a rendőr számát. Abban a pillanatban ez nem jutott eszünkbe, nevüket pedig nem láttuk, mivel nem szálltak ki a gépkocsikból, még az igazoltató járőr sem. A másik rendőr egy metálszürke Volkswagen Passat típusú, szabadkai rendszámtáblájú járművel közlekedett. Az egyik barátom ért az autókhoz, ő mondta, hogy az 1996-tól 2005-ig terjedő szériába tartozik a szóban forgó autó – összegezte Gábor, majd hozzátette, hogy az incidens alatt mély felháborodást, szokatlan indulatot érzett.

A fiatalok azonnal értesítették a történtekről a VMSZ irodáját, mert úgy érezték, hogy az ilyesmit nem szabad szó nélkül hagyni. Gábor elismerte, hogy az eset megtörténte után több napig nem mert aludni, mert ott motoszkált fejében a megtorlás lehetősége.

– Többen mondták, hogy vigyázzak, mert a rendőrök felbérelhetnek valakit, aki saját házamban hagy helyben amiatt, hogy beszéltünk a történtekről. Néhány napig csak hajnali 4-5 óra után mertem lefeküdni, és minden rezzenésre felriadtam. Mostanra valamelyest megnyugodtam, mivel az eset egyre nagyobb teret kap a médiában, és ha történik is velünk valami, akkor egyértelmű lesz az oka. Nem az a legnagyobb baj, hogy azért sértegettek bennünket, mert magyarok vagyunk. Egy rendőr senkinek nem mondhat ilyesmit. Az élethez való jogunkat sértette meg a rendőr – hangsúlyozta Gábor.

Ervin szintén arról számolt be, hogy a helyszínen félelmet érzett.

– A félelem még mindig nem múlt el. Most a megtorlástól tartok. Nem tudom, hogy meddig fajul ez az ügy. Egyébként azóta sem sikerült megtudni, hogy kik voltak rendőrök – nyilatkozta a 21 éves Ervin, aki az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének hallgatója.

A harmadik fiatal, József úgyszintén szabadkai lakos, 20 éves, pillanatnyilag civil katona. József attól tart, hogy a rendőrök és haverjaik megjelennek házuknál és megbosszulják, hogy a fiúk nem hallgattak a történtekről.

Dévavári Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke megerősítette lapunknak, hogy Pásztor István, a párt elnöke tegnap bűnvádi feljelentést tett a szabadkai rendőrség két ismeretlen munkatársa ellen. A VMSZ egy tiltakozó és az események lefolyását részletező levelet is elküldött a szabadkai rendőrség vezetőjének, mondta Dévavári.

____________________________________________________________________________

Az esetet közleményben ítélte el a Magyar Remény Mozgalom. Szerintünk a fejbelövéssel való fenyegetőzés nem csupán „ízléstelen” és „otromba”, hanem ennél sokkal súlyosabb, vérfagyasztóbb és botrányosabb cselekedet. Álláspontjuk szerint a szabadkai rendőrség kutyakötelessége, hogy azonnali hatállyal elbocsássa a soviniszta rendőröket.

„Ez az eset is egyértelműen alátámasztja az MRM életbevágóan fontos törekvését, hogy a rendőrségben (csakúgy, mint a többi állami szervben) megvalósuljon a részarányos etnikai foglalkoztatás, magyarán: a magyar munkaerő megfelelő számban történő alkalmazása” – áll többek között a párt közleményében.

(Magyar Szó, Pesevszki Evelyn, 2010. augusztus 17.)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8174906

Online