Szabadkai falfirka: reagálások Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. augusztus 03.

Szabadkai falfirka: reagálások

A Vajdasági Magyar Szövetség mély megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a minap magyarellenes falfirkák jelentek meg egy szabadkai ház falán.

A párt közleményében kifejti, hogy az ilyen történések a nemzetek közti békés együttélést ássák alá, és Szabadka polgárai számára teljesen elfogadhatatlanok.

„Ugyancsak megdöbbentett bennünket a szabadkai rendőrség közleménye, amely – annak ellenére, hogy a feliratok tartalma egyértelműen egy közösség elleni gyűlöletszítás elemeit tartalmazza – más vagyona megrongálásának bűntettének tényét állapította meg. Meggyőződésünk, hogy az ilyen hozzáállás nem járul hozzá a tettesek eredményes kézre kerítéséhez, sőt a valós szándék szankcionálásához sem. Ettől függetlenül erélyesen követeljük, hogy a rendőrség egyrészt módosítson első megítélésén, másrészt mielőbb fedje fel a tettesek kilétét, s a valós indíték alapján adja át őket az igazságügyi szerveknek” – áll a VMSZ közleményében.

Deli Andor tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is elítélte az incidenst. Mint közleményében kifejti, bizonyos egyének ilyen viselkedése nem tolerálható. Szerinte ez nem csak a magyar közösség elleni támadás, hanem egyben minden jó szándékú polgárt sért ugyanakkor semmibe veszi a hatalmi szerveknek a kölcsönös bizalom és nemzetek közötti tolerancia szellemiségének megerősítése irányában tett erőfeszítéseit.

A tartományi titkár reményének adott hangot, miszerint e cselekmény megfelelő minősítése és szankcionálása hozzájárulhat az ilyen viselkedési formák jövőbeni megakadályozásához.

A tartományi ombudsman hivatala is elítélően nyilatkozott a B. K. Márta házára írt gyűlöletszító falfirka kapcsán.

„Azon tényből kiindulva, hogy a nemzeti intoleranciára felszólító falfirka a nemzetek közötti viszonyok megromlásához vezethet a szabadkai községben, az ombudsman irodája a legerélyesebben elítéli az ilyen történéseket, és felszólítja az illetékeseket, hogy sürgősen tegyék meg a törvény által előirányzott lépéseket e cselekmény felderítése érdekében” – áll többek között a közleményben.

(Magyar Szó, 2010. augusztus 2.)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8092832

Online