Szûkszavúak az orvosok Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. jlius 05.

Szűkszavúak az orvosok

Kálmán Roland bal szemére 0,1 százalékban lát – A tettesek azonosítása, az eljárás megindítása enyhítené a feszültséget Temerinben

A cikk küldési funkciót csak bejelentkezett látogatók használhatják!
Bejelentkezéshez klikk ide

Látni fog-e, és mennyire bal szemére Kálmán Roland az őt, és a nyilvánosságot nem vállaló K. Viktort június 13-a első órájában, Temerin központjában, az MM pékség előtt ért rajtaütésszerű támadás után? Roland és szülei, Borbála és József kérdésére még mindig nem mondanak semmi bizonyosat a tartományi kórház szakorvosai. Csütörtökön kisérték be fiukat ellenőrzésre. Szinte az egész napjuk ráment, a kora esti órákban tudtunk csak telefonon kapcsolatba lépni velük. Épp, hogy hazaértek az általános orvostól, aki a vényeket kiírta az orvosságokra, de arra már késő volt, hogy ki is válthassák a gyógyszertárból.

–Kérdés az is, hogy megkapjuk-e mindegyiket, az orvos szerint főleg az egyikhez lehet nehezen hozzájutni a hazai patikákban, egy speciális gélről van szó, amellyel masszírozni kellene a sérült szem környékét – mondta Borbála asszony. – Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy Roland újból láthasson. Sajnos, nincs javulás ahhoz viszonyítva, amit a bonyolult műtét, majd a 9 napos kórházi kezelés után, az elbocsátásakor mondtak az orvosok. Ma (július 3-án) is csak azt mondták, 0,1 százalékosan lát a sérült szemére. Különböző dioptriás szemüvegekkel is próbálták tesztelni a szemét, de csak a legnagyobb betűket tudta megkülönböztetni valamelyest.

A leginkább az orvosok szűkszavú információi aggasztanak bennünket. Mindig azt ismételgetik: még nagyon korai bármit is mondani, Roland szembogara és szemfehérje is komolyan megsérült. A szemhéjából csak ma szedték ki a cérnákat. Nem is tanácsolnak semmit, hogy esetleg keressünk meg más külföldi szemorvosokat. Önállóan ezt kockázatos lenne megtenni, a bántalmazásuk körülményei és a rendőrségi eljárás miatt.

A Kálmán család félelme nem oldódik az emlékezetes éjszaka óta. Csütörtökre virradóra, két óra körül a telefon kitartó csöngése verte ki a szemükből az álmot. Borbála asszony vette fel, de többszöri hallózására sem szólalt meg senki a telefon másik végén. Csupán háttérzörejeket hallott, miután letette, kisvártatva még egyszer hívta őket valaki. Eddig ilyesmi nem történt meg velük. Meglehet valóban téves hívás volt, de az átéltek után rettegnek mindentől. Ettől függetlenül, mégis vállalják a nyilvánosságot. Nem hivatalos értesülések szerint, a rendőrség hamarosan feljelentést tesz a fiatalemberek tényleges bántalmazói ellen.

A szenttamási Emberi Jogi Központ (EJK) információi szerint a másik sérült, időközökben nagykorú lett fiút, és közös barátjukat – akik továbbra sem vállalják a nyilvánosságot – a rendőrség Újvidékre hozta, hogy két újabb gyanúsítottat azonosítsanak. Egymástól függetlenül, mindketten határozottan elutasították, hogy ők lettek volna, akik sörösüveggel verték őket fejbe és Rolandot rugdosták volna. Nádi Karolina, az EJK temerini munkatársa szerint, a két szemtanú – a sérült K. Viktor és barátjuk, aki a pékségből nézte végig a tragikus esetet – megerősítette korábbi vallomását. Minden bizonnyal erre alapozódik a Kálmán szülők értesülése. Azóta, mindennap várják a rendőrség újabb közleményét. A tettesek azonosítása, az eljárás megindítása, szerintük, csillapítaná a feszültséget Temerin polgárai, így a szerbek és a magyarok között is.

(Magyar Szó, Stanyó Tóth Gizella, 2008. július 5.)

Utolsó frissítés ( 2010. jlius 19. )
 
Következő >

Számláló

Látogatók: 9555387

Online