Nincs többé titok Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. mjus 01.
A szerb kormány feloldotta a kivégzésekről szóló dokumentumokról a titkosítást

A szerb kormány csütörtöki ülésén meghozta a döntést, hogy az 1944 szeptembere után történt kivégzésekhez kapcsolódó dokumentumokról feloldja a titkosítást. Így a nyilvántartásba vett kivégzéseket illetően kiderülhet, hogy kit, hol és hogyan gyilkoltak meg, áll a szerb kormány közleményében.

Bozóki Antal ügyvéd üdvözölte a kormány döntését, mert mint lapunknak elmondta, a történelmet fel kell deríteni. A döntés elsősorban a történelmi eseményeket kutató szakemberek számára fontos, hangsúlyozta Bozóki.

– Bár a kormány döntéséről ebben a pillanatban nincsenek bővebb információim, én a határozatot úgy értelmezem, hogy mostantól azokat a dokumentumokat is megismerhetjük, amelyek az 1944/1945 között kivégzett vajdasági magyarokra vonatkoznak – nyilatkozta Bozóki, majd elmondta, hogy véleménye szerint a jövőben a rehabilitációs eljárások is akadálymentesebbé, illetve gyorsabbá válnak.

– Eddig nagyon vontatott üteműek voltak ezek az eljárások, reményeim szerint ezekben az ügyekben mostantól gyorsabban születik ítélet. Az eljáró bíró akadálymentesebben és gyorsabban juthat hozzá azokhoz az adatokhoz, amelyekre szüksége van az ítélethozáshoz, a múltban sajnos nem ez volt a gyakorlat – összegezte Bozóki, aki ebben a pillanatban nem tudott véleményt mondani azzal kapcsolatban, hogy a kormány határozata befolyásolja-e a kollektív bűnösség elvének eltörlését.

Srđan Srećković szerb szórványügyi miniszter szerint a kormány döntésével egyértelművé vált, hogy a szerb állam hajlandó jóvátenni a saját állampolgárai ellen elkövetett igazságtalanságokat. A miniszter szerint a határozat függvényében egyszerűbb lesz megtalálni a tömegsírokat és megjelölni azokat.

 

(Magyar Szó, P.E., 2010. április 30.)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9406304

Online