POVODOM NOVIH MEÐUNACIONALNIH INCIDENATA U TEMERINU Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. februr 20.

POVODOM NOVIH MEĐUNACIONALNIH INCIDENATA U TEMERINU

 CRCD upozorava da su iskustva iz vremena porasta broja etničkih incidenata u Vojvodini (između decembra 2003. i oktobra 2005.), kao i posebna istraživanja koja je CRCD tada izveo, ukazala da ono što se danas dešava u opštini Temerin kao najdelikatnijoj u celoj Vojvodini može vrlo lako da se u neposrednoj budućnosti desi u velikim delovima Vojvodine.

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) sa krajnjom ozbiljnošću upozorava da je 16. i 23. januara u Temerinu došlo do napada na mađarske mladiće na nedvosmisleno nacionalnoj osnovi.

Dok je policija na prvi napad reagovala primereno, brzo privodeći trojicu napadača, drugi napad je, prema pisanju portala VajdaságMa, ne samo otkrio da do srede uveče policija nije pronašla počinioce, nego i da lokalna policija u Temerinu nema ovlašćenja da o ovome obavesti javnost, a da portparol novosadske policije ne želi to da učini.

VajdaságMa tvrdi da se „u Temerinu nakon ovoga - imajući u vidu napade na Mađare poslednjih nedelja - govori se o lovu na ljude.“

Prema saopštenju Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) koje je povodom prvog napada potpisao predsednik regionalne organizacije u Temerinu Bela Čorba, „u Temerinu postoje više znakova za strah nakon što je poslanik Nove Srbije u parlamentu Srbije krajem novembra – oživljavajući duh najmračnijih vremena iz doba Miloševićeve vladavine – izneo bombastično lažnu tezu o ugrožavanju Srba u Temerinu (koji, uzgred rečeno, sačinjavaju dve trećine stanovništva).“

Pokrajinski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je 27. januara, prema vesti agencije Beta, „da je u Temerinu već duže vreme u toku "rat grafitima mržnje" i zatražio od državnih organa i od javnosti da reaguju na ovakve pojave“. Prema Korhecovim rečima, „u Vojvodini se sigurno dešava još napada na nacionalnoj osnovi kao što su napadi u Temerinu, ali ih oštećeni iz straha ne prijavljuju.“

CRCD krajnje ozbiljno upozorava da su iskustva iz vremena porasta broja etničkih incidenata u Vojvodini (između decembra 2003. i oktobra 2005.), kao i posebna istraživanja koja je CRCD tada izveo, ukazala na Temerin kao na svojevrsni lakmus za stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini: ono što se danas dešava u ovoj opštini i u pojedinim delovima njenog opštinskog mesta (a javna je tajna da se u nekim delovima Temerina mađarski jezik može javno upotrebljavati bezbedno, dok u drugima postoji ustezanje da se on javno koristi) može vrlo lako da se u neposrednoj budućnosti desi u velikim delovima Vojvodine.

CRCD u ovom smislu posebno naglašava značaj i istinitost reči Tamaša Korheca da je "broj ekstremnih grupa sigurno mali, ali ako ih na vreme ne izolujemo ili ne kaznimo na odgovarajući način, oni će se osiliti poput fudbalskih huligana".

CRCD takođe ponavlja svoju preporuku iz 2005. godine da se vojvođanskoj policiji i u okviru nje lokalnim policijskim postajama prida veća mera funkcionalne autonomije kako bi mogle da reaguju na smirivanju situacije u ovakvim okolnostima.

Za CRCD

27. januar 2010.

Vladimir Ilić

Izvršni direktor
Centar za razvoj civilnog drustva
Center for Development of Civil Society

Utolsó frissítés ( 2010. februr 20. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364671

Online