Komárom: tüntetést szerveznek a szabad anyanyelvhasználatért Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. februr 18.

Komárom: tüntetést szerveznek a szabad anyanyelvhasználatért

A komáromi egyetemisták tüntetést szerveznek a Szabad magyar anyanyelvhasználatért, hogy kifejezzék nemtetszésüket a jelenleg zajló folyamatok ellen, melynek látható célja a magyar nyelv háttérbe szorítása, elnyomása, és értéktelenné tétele. Ezt nem szabad hagyni! - írják állásfoglalásukban.
Úgy vélik, a folyamatok azt eredményezik, hogy megfélemlítések és zűrzavar okozás hatására a magyar kisebbség fokozatosan, önként feladja elveit, lehetőségeit és identitását. Következésképpen gyermekeiket szlovák iskolába íratják és nem élnek a szabad magyar nyelvhasználat lehetőségével ott sem, ahol ez biztosított.
"Ha a szlovák többség félti saját nyelvét Szlovákiában, akkor a kisebbségek annál jogosabban kellene, hogy féltsék sajátjukat, hiszen azok még nagyobb nyomásnak vannak kitéve, mint egy többségi nyelv" - hangsúlyozzák.
A tüntetéssel arra szeretnék felhívni a felvidéki magyarok figyelmét, hogy mennyire értékes nyelvet őriznek, amely nem hátrányt jelent számukra, "ahogy ezt a szlovák politikusok többsége próbálja belénk sulykolni".
Fontosnak tartják tudatosítani: Ahány nyelven beszélsz annyi ember vagy! Viszont a többségi nyelv megtanulása és ismerete nem szabad, hogy az anyanyelv kárára történjen.
Tüntetésüket február 23-án (kedd) tartják a komáromi Klapka téren, 16.30-tól. (Paraméter.sk)


http://www.vajdasagma.info/cikk.php?ar=karpat&id=6480

Utolsó frissítés ( 2010. februr 18. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10144208

Online