Uszító falragaszok Temerinben Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. februr 13.

Uszító falragaszok Temerinben

Csütörtök reggelre Temerin központjában több ellenséges hangvételű, lényegében a magyarok ellen uszító falragasz jelent meg, amelyre a polgárok hívták fel a figyelmet – közölte tegnap Csorba Béla a VMDP temerini körzeti szervezetének elnöke. – A községi képviselő-testület ülésére menet egy ilyet én is találtam az egykori Petőfi szövetkezet irodaházának ablaküvegére ragasztva. Ennek alapján följelentést tettem a helyi rendőrségen és azt várom, hogy az ügyészség megtegye a lépéseket és kiderítsék a tetteseket.
Az elmondottakhoz még hozzáfűzte, hogy falragasz a „szerb testvéreket és a szerb nővéreket” szólítja meg, mondván, hogy „hív bennünket a haza” és arra hivatkozik, hogy Szerbia egész területén, de Temerinben különösen veszélybe kerültek a szerbség jogai. Az aláírás nélküli iromány hivatkozik arra, az egyébként valótlan tényre, hogy a közelmúltban a 64 Vármegye mozgalom tagjai megvertek öt szerb fiatalembert. Csorba szerint ez a mozgalom Temerinben nem működik, a rendőrségnek sincs róla tudomása. A falragasz szövegének összeállítói, ezt az álhírt használták fel ürügyül arra, hogy szerveződésre és gyors reagálásra és védekezésre szólítsa fel a helyi szerbeket. A falragasz a már közismert nacionalista jelszavakkal fejeződik be: „A szerbeknek Szerbiát”, „Nem adjuk meg magunkat”, a harc folytatódik”.

Csorba Béla úgy véli, hogy ez a röpirat mozgósító és uszító jellegénél fogva újabb fázisát jelenti a temerini magyarságra irányuló szervezett nyomásnak. Az elmúlt hetek, hónapok különféle magyarellenes megnyilvánulásaiból egyértelmű, hogy a háttérben tudatos politikai szándékok húzódnak meg. Ebből adódóan a vajdasági és természetesen a temerini magyaroknak is ezt a problémát magasabb szintre kell helyezni, hiszen megengedhetetlen, hogy őseink szülőföldjén kisebbségi és emberi jogainkat sárba tiporva, bárki is gyűlöletkeltő eszmék nevében megpróbáljon bennünket elüldözni, vagy az itteni magyar közösségre nyomást gyakorolni.

G. B.

http://www.vajdasagma.info/cikk.php?ar=tukor&id=3190

 

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8135268

Online

Jelenleg 8 vendég online