ET emberi jogi biztos: több tiszteletet érdemelnek a kisebbségi nyelvek Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. janur 26.

ET emberi jogi biztos: több tiszteletet érdemelnek a kisebbségi nyelvek

Több tiszteletet érdemelnek a kisebbségi nyelvek - hangsúlyozta hétfőn közzétett nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.
"A nyelvi jogok vitatémává váltak számos európai országban. Ezek megtagadása aláássa az emberi jogokat, és közösségek közti feszültséget okoz" - szögezte le Thomas Hammarberg anélkül, hogy konkrétan bármely országot megnevezett volna.
A biztos a kisebbségek részéről felvetett panasztémák közt említette a személynevek írásmódját az útlevelekben, az utcanévtáblákat és más helymegjelöléseket, az iskolai nyelvhasználatot, a hatóságokkal való kommunikáció nyelvi követelményeit, valamint a kisebbségi nyelvű média létesítését. Hammarberg szerint "érett politikai vezetésre" van szükség ezeknek a kérdéseknek olyan kezeléséhez, amely megfelel az emberi jogi normáknak.
Hangsúlyozva, hogy a nyelv a társadalmi szerveződés és az egyéni önazonosság lényeges eszköze, az ET emberi jogi biztosa felszólította az európai kormányokat, hogy jobban vegyék figyelembe a kisebbségek igényeit.
"A hatóságok túl gyakran elmulasztják, hogy figyelmesen meghallgassák" a kisebbségeket - állapította meg. Egyúttal létfontosságúnak nevezte, hogy a kormányok szoros, folyamatos párbeszédet folytassanak a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyekkel.
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése ezen a napon kezdte meg ötnapos téli ülésszakát a franciaországi városban. Az ülésszak plenáris napirendjén nem szerepel a kisebbségi nyelvhasználat kérdése. (MTI)

http://www.vajdasagma.info/cikk.php?ar=karpat&id=6383

Utolsó frissítés ( 2010. janur 26. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8174736

Online