U Temerinu je ipak ukradena maðarska zastava Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. december 14.

U Temerinu je ipak ukradena mađarska zastava

Saopštenje Centra za ljudska prava
 
U Temerinu je ukradena zastava koja sadrži mađarska obeležja i zbog toga se može tvrditi da je ukradena mađarska zastava – kaže se u saopštenju Centra za ljudska prava sa sedištem u Srbobranu u kojoj se podseća da je vest o krađi zastave i uništavanju jarbola objavljena 6-og decembra, i tada je korišćena formulacija da je ukradena mađarska zastava. Sutradan je predsednik saveta I. Mesne Zajednice u Temerinu Tibor Puškaš (Puskás Tibor) precizirao svoju izjavu naglašavajući da nije ukradena mađarska zastava, već zastava vojvođanske mađarske zajednice.

„Svaki simbol koji je sastavljen od elemenata hiljadugodišnjeg sistema simbola Mađara i kojeg Mađari smatraju svojim, jeste mađarski simbol (…), a to je i zastava koju je Mađarski nacionalni savet 23. septembra 2005. usvojio kao simbol vojvođanske mađarske zajednice” – podseća se u saopštenju.
„Najoštrije odbacujemo ono što se dogodilo povodom krađe zastave u Temerinu iz razloga što slično jeziku i istoriji, i simboli igraju odlučujuću ulogu u opstanku naše zajednice na ovim prostorima. Policija bi trebala da se bavi pre svega pitanjem da li postoji uzročno-posledična veza između krađe mađarske zastave u Temerinu i govora u parlamentu jednog od poslanika Nove Srbije, odnosno njegovog pitanja o tome kako je moguće da u srpskom Temerinu (sic!) viori mađarska zastava” – naglašava Centar za ljudska prava.

(Vajdaság Ma - Vojvodina danas)
Utolsó frissítés ( 2009. december 14. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364591

Online