Nem a magyar zászlót lopták el Temerinben? DE IGEN! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. december 13.

Nem a magyar zászlót lopták el Temerinben? DE IGEN!

 Puskás Tibor, a temerini I. helyi közösség tanácsának elnöke 2009. december 6-án arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy ismeretlen tettesek letörték a helyi közösség épületének homlokzatára kitűzött magyar zászló rúdját, a zászlót pedig elvitték. A következő napon Puskás Tibor helyesbítette kijelentését, hogy mégsem a magyar zászlót lopták el, hanem a vajdasági magyar közösség zászlaját.

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után, 2009. december 10-én az Emberi Jogi Központ munkatársa fölhívta Puskás Tibort, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy igazából a rendőrség kérésére helyesbítette nyilatkozatát, ugyanis a rendőrség felhívta figyelmét, hogy nyilatkozatában tévedett: nem a magyar zászlót, hanem a vajdasági magyar közösség zászlaját lopták el.

Szemantikai elemzés nélkül is könnyen feloldható a látszólagos ellentmondás, hiszen Puskás Tibor már első nyilatkozatában sem tévedett, amikor úgy fogalmazott, hogy a magyar zászló rúdját eltörték, a zászlót pedig elvitték, mert minden olyan szimbólum, amely a több mint ezer éves magyar szimbólumvilágból tevődik össze, és amelyet a magyarság a magáénak vall, az igenis magyar, lett légyen az zászló, címer vagy akármi más. Tehát az a zászló is magyar, amelyik a Magyar Köztársaság alkotmányában szerepel (és a több tucat is természetesen, amelyek még ez mellett léteznek), de magyar zászló az MNT 2005. szeptember 23-án elfogadott jelképe is, hiszen az MNT a vajdasági magyar közösség jelképeként fogadta el, egyrészt, másrészt meg ugyanabból a szimbólumvilágból tevődik össze, amely az egyetemes magyarságot szimbolizálja. Éppen ezért a leghatározottabban el kell utasítani mindazt, ami a temerini magyar zászló ellopása körül történt, mert a nyelvünkhöz és a történelmünkhöz hasonlóan, a szimbólumaink is meghatározó szerepet játszanak abban, hogy közösségként megmaradjunk ezen a tájon.

A rendőrségnek sokkal inkább azzal kellene foglalkozni, hogy van-e összefüggés a temerinben ellopott magyar zászló és az Új Szerbia párt egyik képviselőjének parlamenti fölszólalása, illetve kérdése között, amely így szólt: hogyan történhet az meg, hogy a szerb Temerinben (sic!) magyar zászló lobog?

Emberi Jogi Központ

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051006

Online