Magyarellenes uszítás az ukrán állami televízióban Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. november 20.

Magyarellenes uszítás az ukrán állami televízióban

Ukrajna függetlenné válása óta a napokban fordult elő először, hogy az állami televízió egyes csatornája nyíltan magyarellenes műsort sugározzon, gyakorlatilag szeparatizmussal vádolva meg a kárpátaljai magyarságot és Budapestet – írta csütörtöki számában a Beregszászon megjelenő Kárpátalja című hetilap.
A kiadvány szerint az Ukrajnára leselkedő veszélyek: a magyar irány címmel múlt szerdán sugárzott adás általános felháborodást és értetlenséget váltott ki a kárpátaljai magyarság körében. A YouTube internetes videomegosztóra is felkerült félórás összeállítás az Ukrajnában hivatalosan el nem ismert ruszinságot is támadja, de középpontjában a kárpátaljai magyarok állnak – olvasható a cikkben.
Az adásban megszólalt a feltörekvőben lévő Szvoboda országos nacionalista szervezet vezetője, aki felrótta a kárpátaljai magyaroknak, hogy emlékműveket állítanak Ukrajna területén. Mint hangsúlyozta, a magyarokkal ellentétben az ukrajnai románok, szlovákok és más kisebbségek megértették, hogy nem célszerű emlékműveket állítaniuk, mivel szerinte azok, akik emlékműveket állítanak, azt jelzik, hogy ott vannak, s adandó alkalommal az emlékjeleknél húzzák meg az új határt.
A műsor készítői, beregszászi magyar iskolákkal és a magyarországi oktatási-nevelési támogatással példálózva, azt állították, hogy a városban magyarosítás folyik. Szerintük a Beregszász központú nemzetiségi járás kialakításával kapcsolatos, úgymond Budapest által is felkarolt elképzelések célja az, hogy megvalósulásuk esetén a helyi magyarok referendumon kérhessék a terület Magyarországhoz csatolását.
Az adásban megszólaltatott ukrán politológusok törvényekbe ütközőnek nevezték a magyar nemzeti zászló, a magyar helységnévtáblák, feliratok használatát, a magyar himnusz éneklését az ukrajnai tömbmagyarság településein. A szakértők azt is állították, hogy Moszkva mellett Budapest is támogatja a ruszin szeparatizmust Kárpátalján.
A műsorban röviden megszólaltatták Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét és Brenzovics Lászlót, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnökének helyettesét, a magyar szervezet alelnökét, akik elmondták, hogy Ukrajnában a kisebbségek törvényesen használhatják nemzeti jelképeiket és anyanyelvüket. Ugyanezt hangsúlyozta az összeállításban Bársony András kijevi magyar nagykövet, az ukrajnai magyarok anyanyelvű oktatása mellett érvelve.
A KMKSZ elnöke a hetilapnak jelezte, fontolgatja, hogy az ügyészséghez fordul a műsor kapcsán.

Varga Béla (MTI)

function fbs_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://www.facebook.com/sharer.php?u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t),'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436');returhttp://www.vajma.info/cikk.php?ar=tukor&id=3003
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051176

Online