Jelenleg is tart a lélektani hadviselés a magyarsággal szemben Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. november 04.

Jelenleg is tart a lélektani hadviselés a magyarsággal szemben

Ágoston András, a VMDP elnöke mondott beszédet a temerini tömegsírnál
 

 A temerini magyarság a Nyugati Temetőben található legnagyobb tömegsírnál emlékezett az 1944-es áldozatokra. A közös sírt ft. Szungyi László esperes atya szentelte fel. A temerini községi képviselő testület nevében Guszton András polgármester és Dr. Matuska Mihály képviselőtestületi elnök, a szabadkai magyar főkonzulátus nevében Nagy Ferenc főkonzul koszorúzott. Virágot helyeztek el a síron a községben működő magyar pártok és civil szervezetek is. Alkalmi beszédet Ágoston András, a VMDP elnöke mondott, aki rámutatott arra, hogy a Vajdaságban, 1990-ben Temerinben emlékeztek meg elsőként a magyarok az 1944-es ártatlan áldozatokról:
- Ezt a munkát, az adatok begyűjtését, talán soha nem lehet befejezni. De a temeriniek elmondhatják: a vajdasági magyar önszerveződés egyik fényes megnyilvánulásaként a vajdasági magyar községek közül éppen itt, Temerinben tudnak legtöbbet az 1944-45-ös megtorlás magyar áldozatairól.
A VMDP elnöke beszédében a szerb-magyar viszonyra is kitért:
- A szerb-magyar viszonynak itt a Vajdaságban van egy olyan vonatkozása, amelyet ismerünk, tudunk róla, de csak ritkán tesszük szóvá. Ez pedig kötelességünk, halottainknak is tartozunk vele, de a jövő nemzedékek érdekében sem hallgathatunk. Ki kell mondani: az a politikai attitűd, amely lehetővé tette, hogy a 44-45-ös öldöklő népirtás végbemenjen, hogy azután 45 évig ne lehessen róla még beszélni sem, s hogy az idevágó levéltári anyag a rendszerváltást követően még további húsz évig hozzáférhetetlen maradjon, nos, ez a hatalmi dölyf, ez a kegyetlen viszonyulás a mai napig realitás. Ezzel számolni kell. A szerb hatalom az utóbbi húsz évben is ragaszkodik a folyamatos lélektani hadviselés bizonyos formáihoz.

Ennek lényege a megfélemlítés, s a hatalmi igény a kisebbségi közösségek kordában tartására. Ezzel a hatalmi igénnyel, mindaddig, amíg jeleit látjuk, szembe kell szállnunk, akkor is, ha az egyéni és a pártérdekek mást diktálnak, akkor is, ha átmenetileg gyengül a nyomás, és ha a különböző ígéretektől hangos ez a táj, s ha ez a kétoldalú kapcsolatok résztvevőinek mind a két oldalon megfelel. Belgrád oldaláról is várjuk a tényleges változásokat, egyebek mellett a perszonális autonómia trükköktől mentes megvalósításában – hangsúlyozta a VMDP elnöke, hozzátéve, hogy „nem áldozhatjuk fel a tényleges autonómiát sem az úgymond jó kétoldalú kapcsolatok oltárán, sem a belgrádi hatalomhoz simuló magyar politikus személyes érdekeinek engedve.
Ágoston András arról is beszélt, hogy az érvényes szerb törvény nem teszi lehetővé a nemzeti tanácsok legális megválasztását:
- Nem teszi lehetővé, mert a törvényben rögzített fele plusz egy mérce a magyaroknak a nagy részét lehagyja a névjegyzékről. A belgrádi hatalom csak úgy bizonyíthatja jóindulatát, ha az általános választói névjegyzék részeként kidolgozza a magyar választói névjegyzéket is, és vállalja annak naprakész karbantartását. Tartozunk a vállalással és következetes érvényesítésével az ártatlan áldozatok emlékének, önmagunknak és az utánunk jövő nemzedékeknek is – fejezte be alkalmi beszédét Ágoston András. A megemlékezés a szózat eléneklésével zárult.

Kép és szöveg: Ternovácz István

http://www.vajma.info/cikk.php?ar=vajdasag&id=9307

 

Utolsó frissítés ( 2009. november 04. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10052196

Online