Povodom smanjenja nastave na manjinskim jezicima Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. szeptember 04.

Povodom smanjenja nastave na manjinskim jezicima

   Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) upozorava na izuzetno nepovoljne posledice ukidanja jednog broja razreda s nastavom na jezicima nacionalnih manjina.

    Ministarstvo prosvete je preko svog Područnog odeljenja u Zrenjaninu pripremilo plan racionalizacije nastave i smanjenja troškova. Ovo podrazumeva spajanje razreda, to jest ukidanje pojedinih razreda, u osnovnim školama u Zrenjaninu, Mihajlovu, Novom Itebeju, Mužlji i drugde.

     Područno odeljenje Ministarstva prosvete u Zrenjaninu nadležno je za 19 opština: Vršac, Alibunar, Pančevo, Kovačica, Zrenjanin, Sečanj, Kanjiža, Senta, Ada, Kovin, Žitište, Plandište, Kikinda, Novi Bečej, Nova Crnja, Čoka, Opovo, Bela Crkva i Novi Kneževac.

   CRCD podseća da je prethodna "racionalizacija" obrazovnog sistema, izvedena 1991, u velikoj meri oštetila sistem obrazovanja na manjinskim jezicima u onim delovima Vojvodine u kojima pripadnici nacionalnih manjina ne čine većinu u ukupnom stanovništvu. Efekti ove "racionalizacije" nisu i ne mogu da budu popravljeni. Oni su ubrzali asimilaciju nacionalnih manjina u svim lokalnim zajednicama gde njihovi pripadnici nisu većina u ukupnom stanovništvu.

   Postoji bezbroj svedočanstava da spajanje razreda s nastavom na jezicima nacionalnih manjina (na primer prvog i trećeg, ili drugog i četvrtog) vodi brzom gašenju nastave na manjinskim jezicima. Najbolji primer je sudbina nastave na mađarskom jeziku u OŠ "Drugi oktobar", a potom i u OŠ "Jovan Cvijić" (ranije "Vladimir Nazor") u gradu Zrenjaninu. Rezultat je da više od deset hiljada Mađara iz grada Zrenjanina mogu da školuju svoju decu na nivou osnovne škole na maternjem jeziku još samo u OŠ "Sonja Marinković". Sada će i u toj skoli nastava na mađarskom jeziku biti "racionalizovana", što znači, u vrlo bliskoj pespektivi, i ugašena.

   CRCD upozorava da nova "racionalizacija" predstavlja kršenje odredbe iz člana 20 stav 2 Ustava Srbije, prema kojoj se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

   Umesto smanjivanja nastave na manjinskim jezicima, bilo bi neuporedivo odgovornije da prosvetne vlasti primene pozitivnu diskriminaciju. Prema odredbi iz člana 21 stav 4 Ustava ne smatraju se diskriminacijom posebne mere koje Republika Srbija može uvesti radi postizanja pune ravnopravnosti lica ili grupe lica koja su suštinski u nejednakom položaju sa ostalim građanima

    U protivnom, praktična posledica ovakvog rešenja Ministarstva prosvete jeste novo ubrzavanje asimilacije nacionalnih manjina u velikim delovima Vojvodine.

 
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364585

Online