Ledöntötték Luther Márton szobrát Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. szeptember 17.

Ledöntötték Luther Márton szobrát

Szabadkán, az evangélikus egyház előtti téren gyakori a fiatalok randalírozása

A cikk küldési funkciót csak bejelentkezett látogatók használhatják!
Bejelentkezéshez klikk ide

Novák Mihály felvétele

Vasárnap (november 13-án – B. A. megj.) délelőtt az istentiszteletre érkező hívek vették észre, hogy valaki vagy valakik ledöntötték a templom előtti parkban lévő Luther-szobrot. Dolinszky Gábor evangélikus lelkész, evangélikus püspökhelyettes kérdésünkre elmondta, hogy nagy megdöbbenéssel vette hírül, mi történt a szoborral.

Dolinszky tiszteletes a templom mögötti lakásban lakik. Közel a tett helyszínéhez. Mint mondta, nagyon gyakran a fiataloktól hangos ez a tér, amelyen Luther Márton mellett Kálvin János és Szabadka történetírója, Iványi István szobra áll.

– Több alkalommal is szóltunk a rendőrségnek, de sohasem intézkedtek. Lehet, hogy ha korábban idelátogattak volna, vagy a járőrök igazoltatták volna az itt szórakozó fiatalokat, akkor erre nem kerül sor – mondta Dolinszky Gábor. A püspökhelyettes azonban úgy véli, nem Luther ellen vagy akár az evangélikusok ellen irányult a támadás, hanem egyszerűen a Luther-szobor volt a legközelebb a kezekhez, amelyek elkövették ezt a vandál cselekedetet. A szobor talapzata hozzávetőlegesen 300 kilogrammot nyom. Ezt csak szándékosan dönthették le.

Weiss Rudolf, az evangélikus egyházközösség elnöke elmondta, amint hírét vette, hogy a szobrot ledöntötték, azonnal értesítette a rendőrséget. A hatóság a helyszínre vonult és elvégezték a helyszínelést.

– Én úgy gondolom, feleslegesen nem kell nemzeti feszültséget kelteni. Egyelőre mondjuk azt, hogy vandál cselekedet történt. Ha újra megtörténik a szobor ledöntése, és ismét a Luther-szobrot bántják, akkor esetleg felmerülhet a gyanú, hogy a magyar és német hívek ellen irányul a támadás. Én abban bízom, hogy a rendőrség mielőbb kézre keríti az elkövetőket, és példás büntetést kapnak. Ugyanis azok az esetek, amelyek eddig azzal értek véget, hogy kiskorúak rombolták le a sírköveket, vagy rosszul volt megcsinálva a szobor talapzata, illetve a tehergépkocsik okozta rezgéstől tört le a kereszt, ezek olyan üzenetek, amelyek arra engednek következtetni, hogy szobrot büntetlenül lehet döntögetni – mondta Weiss Rudolf.

Két évvel ezelőtt alakították ki a szabadkai Radić fivérek utca elején, közvetlenül az evangélikus templom közelében a kis teret a három szoborral. Ha külföldről evangélikus hívek érkeztek Szabadkára, nemcsak a templomban vagy a templom előtt fényképezkedtek le, hanem a Luther-szobor előtt is.

– Én azt gondolom, hogy az országról nagyon rossz üzenetet közvetít a világba egy ilyen vandál cselkedet. Az elkövetők nem is tudják, hogy azonkívül, hogy itt helyben milyen erkölcsi és anyagi kárt okoztak, az ország megítélését is rontják – mondta Weiss Rudolf.

A rendőrség az esetről nem adott ki közleményt.

K-k

(Magyar Szó, 2009. szeptember 14., 1. és 16. o.)

Utolsó frissítés ( 2009. oktber 15. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10172896

Online