Ismét égett a kereszt Csúrogon Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. oktber 09.

Ismét égett a kereszt Csúrogon

Eddig 14 keresztet állítottak, de mindet összetörték, egy pedig elégett (Ótos András)

Megint megrongálták Csúrogon, a sintérgödörnél az 1944 őszén ártatlanul kivégzett, a megtorlások áldozatául esett szeretteik emlékére felállított fakeresztet. Ez alkalommal szinte minden éghető elégett a kereszt környezetében.

A 15. megemlékezés előtt Teleki Júlia, a sorstárs csúrogi magyarok képviselője, és mások az általuk megjelölt kegyhelyen jártak. Már messziről látták, hogy az egész területen elégett minden éghető.

– Előbb arra gondoltam, hogy már megkezdte az előkészületeket a zsablyai önkormányzat a rekreációs központ építéséhez – nyilatkozta Teleki Júlia. – A közelmúltban, amikor fogadtak bennünket Zsablyán, a képviselő-testületben közölték velünk, hogy nem engedélyezhetik az emlékpark létesítését, a síremlék felállítását, mert ott sportlétesítmény lesz. Azóta is azt kérdezem, hogy miért nem lehet kegyhellyé nyilvánítani a sintérgödör egy darabját, ahol elföldelték a kivégzetteket, ahol 15 éve megemlékezünk. Eddig 14 keresztet állítottunk, de mindet összetörték, egy pedig elégett. A tavalyi, előbb mésszel leöntött, most félig elégett keresztünkbe Légvári Sándor hozzátartozó belevéste: „Ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár”. S mi eljövünk ide, s követeljük, hogy legalább ennek a földnek egy darabját adják nekünk, hiszen mindent elvettek, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg szeretteinkről. Minthogy a Tisza-parton is megemlékeznek a hozzátartozók az 1942-es razzia áldozatairól. Egyszer azt kérdezték tőlem: „Nem unjuk még, hogy a szemét közt emlékezünk?”. Csak azt mondtam: nem, hiszen kötelességünk. Az ott élőknek, a társadalomnak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a halottak emlékét, nemzetiségtől függetlenül.

A következő megemlékezést november elsején, mindenszentekkor, délután 3 órakor tartják, amelyen minden együtt érző embert szívesen látnak, mondta Teleki Júlia.

(Magyar Szó, Stanyó Tóth Gizella, 2009. október 8.)

 

Utolsó frissítés ( 2010. mrcius 22. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051583

Online