Tolerancia csak szavakban Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. szeptember 16.

Tolerancia csak szavakban

Az illetékesek szerint a nemzeti, vallási alapon történő támadásokat csakis a büntetőpolitika szigorításával lehet megfékezni

Luther Márton mellszobrát a hétvégén döntötték le (Novák Mihály felvétele)

A szombat éjszaka Szabadkán nemzeti alapon történő támadás és szoborrongálás kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség, a város politikai vezetősége, valamint a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége és szabadkai főkonzulátusa tegnap hasonló hangvételű közleményben fejtette ki véleményét, elítélve a történteket. Mindhárom közleményben a tettesek mielőbbi azonosítására és felelősségre vonására szólítják fel az illetékes állami szerveket. Maglai Jenő, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke és Weiss Rudolf, az evangélikus egyházközösség elnöke szerint csakis a büntetőpolitika szigorításával lehet gátat szabni a hasonló támadásoknak.

Az utóbbi hónapok folyamán nem először vagyunk kénytelenek nemzeti, illetve vallási alapon történő támadásokról jelentést tenni, az atrocitások helyszíne pedig a számos esetben a tolerancia és a békés együttélés városaként emlegetett Szabadka. Az észak-bácskai város központjában szombaton éjjel két támadásra, bűncselekményre is sor került. Egy tudomásunk szerint jól kivilágított parkban négy magyar nemzetiségű fiatalt tíz-tizenkettő szerb ajkú fiatal bántalmazott, az evangélikus egyház előtti téren pedig ismeretlen tettesek ledöntötték Luther Márton mellszobrát.

Az esetek kapcsán a tegnapi nap folyamán három elítélő állásfoglalást megfogalmazó közlemény is érkezett szerkesztőségünkbe. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége a leghatározottabban elveti a hétvégén történt szabadkai eseményeket, és követeli a rendőrségtől, hogy a Luther Márton-szobor elleni vandál támadás tetteseit a lehető leghamarabb kerítse elő és nevezze meg.

– Mivel a belvárosban ismételten magyar fiatalokra támadtak, ezért a legerélyesebben felszólítjuk a belügyi titkárságot, hogy a tetteseket mielőbb állítsák elő. Követeljük az ügy teljes körű kivizsgálását és a közvélemény tájékoztatását – áll a közlemény folytatásában. A VMSZ szerint az ilyen jellegű támadások jelentős része elkerülhető lenne, amennyiben a rendőrség Szabadka város veszélyeztetett övezeteiben megerősített őrjáratokat szervezne.

Maglai Jenő, Szabadka város képviselő-testületének elnöke, és Saša Vučinić, Szabadka város polgármestere közös közleményben a legerélyesebb elítélték Luther Márton szobrának ledöntését.

– A rongálás aggodalmat és nyugtalanságot vált ki városunk polgáraiban, tekintet nélkül felekezeti hovatartozásukra. Az illetékes szervektől elvárjuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül kutassák fel az elkövetőket, ugyanakkor a büntetőjogi intézkedések mellett a társadalomnak is szigorúan el kell ítélnie a másság elleni türelmetlenség ilyenfajta megnyilvánulását – olvasható a közleményben.

Luther Márton mellszobrának ledöntéséről értesülvén a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége és szabadkai főkonzulátusa megdöbbenését fejezte ki, a tegnapi hivatalos közleményben a vandál jelzővel illették a cselekedetet.

– Az ilyen tett, függetlenül a nemzeti, vallási, felekezeti hovatartozástól sárba tiporja a tolerancia eszméjét, feszültséget és nyugtalanságot kelt a békés polgárok között – áll a közleményben.

LEGFONTOSABB A MINŐSÍTÉS

A megtámadott fiatalok a Magyar Szó újságírójának kijelentették, nem tettek feljelentést a rendőrségen, mivel attól félnek, velük is az történne, mint az újvidéki Horváth Csabával és Szabó Róberttel, akiket a rendőrség nem áldozatként, hanem tettesként kezelt. Ha lapunk hasábjain nem foglalkoztunk volna az esettel, akkor ez az atrocitás talán soha nem került volna napvilágra. Így tehát jogos a feltételezés, hogy a nemzeti alapon történt támadások valós száma és gyakorisága nem ismert a közvélemény számára, és még a korábban békés kisvárosként emlegetett Szabadka sem olyan nyugodt település már. Az alábbi feltételezést lapunknak többek között Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke, valamint a szabadkai városi képviselő-testület elnöke is megerősítette. Megtudtuk, időnként a VMSZ hivatala és az önkormányzat is kénytelen nemzeti alapon történő támadásokra vonatkozó panaszokat kézhez venni. Ezek a jelentések általában fiatalok közötti verekedésekről, valamint fiatalok ellen irányuló támadásokról számolnak be, közölte Maglai Jenő, majd a folytatásban hozzátette, a téma a VMSZ elnökségén belül is elemzésre kerül, a szabadkai vkt elnökeként pedig a helyi rendőrkapitányság vezetőjével is ismertette az esetek megoldásának fontosságát.

– Az atrocitásokkal kapcsolatban akkor tudnánk érdemleges előrelépést megvalósítani, ha egyértelműen tudnánk bizonyítani a támadások nemzeti alapú indíttatását. A rendőrség ezeket az eseteket általában egyszerű verekedésnek, garázdálkodásnak minősíti, a jegyzőkönyvek pedig úgy készülnek el, hogy utólag már nehéz megállapítani a támadások valós okát, indíttatását. A nemzeti alapon történő támadásokra sokkal komolyabb büntetést róhat ki a bíróság, ezért ennyire fontos a bűncselekmény minősítése. A támadásokat csakis szigorú büntetőpolitikával lehet megfékezni – hangsúlyozta a vkt elnöke.

Az önkormányzat és a város nem sokat tud tenni az atrocitások megfékezéséért, a politikai nyomásgyakorlás és a helyi rendőrfőnökkel való rendszeres kapcsolattartás szinte az egyetlen eszközük, tudatta Maglai Jenő, majd hozzátette, egyáltalán nincs megelégedve a közbiztonsággal Szabadkán. El kell ismerni, a rendőrség munkája az utóbbi időben erőteljesebbé vált, bár még mindig sok a tennivaló, vélekedett a vkt elnöke.

– A büntetőpolitika megváltoztatása, szigorítása a legfontosabb lépés, ez viszont az állam, a köztársaság illetékessége. Ezenkívül a legproblémásabb helyeket, az iskolákat, a tereket kamerás megfigyelő rendszerrel kellene ellenőrizni, ennek kivitelezését már hosszabb ideje tervezzük Szabadkán, a megvalósítást egyelőre anyagi okok hátráltatták – összegezte Maglai Jenő, aki szerint a városnak az iskolák közreműködésével többet kellene tennie a diákok toleranciájának fokozásáért. A magyar és a szerb nemzetiségű fiatalok nem érintkeznek, barátkoznak eleget egymással, ebből kifolyólag pedig egymás elfogadása is sok kivetnivalót hagy maga után, vélekedett Maglai Jenő.

Weiss Rudolf, a szabadkai evangélikus egyházközösség elnöke szerint a szombat éjszakai történések függvényében Szabadkán jogosan lehet megkérdőjelezni a közbiztonságot és a nemzetek közötti békés együttélés megvalósulását. Amíg az állam nem állítja elő és nem bünteti meg példásan az elkövetőket, a tetteseket, addig a nemzeti alapon történő támadások és a vandalizmus újból és újból meg fog ismétlődni, közölte lapunkkal Weiss Rudolf.

– A fiatalok azt látják, hogy ebben az országban bárki bármit megtehet büntetlenül, ezért nem is kell csodálkozni, hogy a támadók szombaton kijelentették, Szerbiában mindent szabad. A szoborrongálást illetően továbbra is kitartok korábbi kijelentésem mellett. Addig, amíg az eset nem ismétlődik meg, vandál cselekedetnek nevezem a történteket. Ha viszont mindez megismétlődik, akkor már vallási és felekezeti hovatartozás ellen irányuló támadásról kell beszélni, felekezetünk ebben az esetben pedig az egész világ tudomására hozza a Szerbiában, Szabadkán történteket. Az államnak nem szabad elfordítania fejét, a nemzeti, vallási, felekezeti alapon történő támadások büntetlenül hagyása szégyen, lerombolja az ország és városainak tekintélyét – hangsúlyozta Weiss Rudolf.

(Magyar Szó, Pesevszki Evelyn, 2009. szeptember 15.)

 

Utolsó frissítés ( 2009. szeptember 16. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10172551

Online