Megvertek egy (?) magyar állampolgárt Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. jlius 22.

Megvertek egy (?) magyar állampolgárt

Toroczkai Lászlót, a HVIM elnökét a zentai kórházban ápolták - Magyarországi sajtóértesülések egy másik atrocitásról is beszámolnak

Némileg ellentmondásos információkat szerzett be a Magyar Szó azzal kapcsolatban, mi is történt a Zentán zajló Nyári Ifjúsági Játékok első napján. Magyarországi sajtóértesülések szerint ugyanis „megvertek egy magyar orvost, akit a szegedi kórházban ápolnak”. Ugyanakkor minden itthoni megkérdezett hírforrásunk csak egy másik esetről, konkrétan Toroczkai László esetéről tud.
Ugyanakkor az Index elnevezésű magyarországi internetes hírportál a Havaria Press hírügynökségre hivatkozva tegnap délelőtt arról számolt be, hogy szerdán Zentán megvertek egy fiatal magyarországi orvost. Az orvos az Index híre szerint állcsonttörést szenvedett, és jelenleg is megfigyelés alatt tartják a szegedi klinikán. A férfit saját állítása szerint azért bántalmazták szerda éjjel, mert magyarul beszélt. Állítása szerint egy koncerten vett részt. Feltevések szerint a támadók szerbek lehettek - állítja az Index. A szegedi klinika dékánhelyettese, Kocsis Savanya Gábor az Indexnek megerősítette, hogy az orvos valóban náluk fekszik.
Tápi Lajos, a szabadkai főkonzulátus vezetője az Indexnek azt mondta, hozzájuk nem érkezett ilyen panasz. A Magyar Külügyminisztérium sem tud az esetről.
Az esettel kapcsolatban a játékok szervezőit is megkérdeztük, akik elmondták, hogy nincs tudomásuk a történtekről. Felhívtuk a zentai egészségházat is, ahol a Játékokon ügyelő mentősöktől csupán annyit sikerült megtudnunk, hogy több verekedésből származó sérülést is elláttak a rendezvény ideje alatt, de ezek közül egyik sem számított súlyosnak.
Juhász Attila, Zenta város polgármestere munkatársunknak elmondta, hogy az Index által említett fiatal orvos esetéről neki sincs tudomása.
Juhász elmondta, jómaga is érdeklődött a rendőrségnél, hogy történt-e valamilyen nagyobb rendbontás a Játékok ideje alatt. A zentai rendőrség dolgozói elmondták neki, egyetlen olyan fizikai leszámolásról van tudomásuk, amely esetben a sértett testi sérülései miatt eljárást indított a rendőrség. Kérdésünkre a polgármester megerősítette, hogy Toroczkai Lászlóról van szó.
- Tudomásom szerint látleletet vettek a sérüléseiről, a kihágási bíróságon pedig soron kívül foglalkoztak az ügyével - nyilatkozta a polgármester.
Toroczkai László, a HVIM elnöke kérdésünkre elmondta, hogy számára érthetetlen okokból verték meg a rendészek.
- Ott álltam az első sorban a kordon előtt, buliztam, mint a többi fiatal, nem mentem fel a színpadra, nem volt nálam magyar zászló, s nagy-magyarországos póló sem volt rajtam. Egyik pillanatban megindult felém három rendfenntartó - a Gladiátor cég biztosította a rendezvényt -, s ketten először a fejemet ütötték, ettől még talpon maradtam, de jött egy negyven év körüli ember, aki szintén a fejemre mért egy ütést, és ettől elvesztettem az eszméletemet. Feltettek a hordágyra, nem akartak a kórházba vinni, nyilván azért, hogy ne legyen ennek semmilyen visszhangja, ám amikor magamhoz tértem, követeltem, hogy szállítsanak a kórházba. Orrsövénytörésem van, van egy monokli az arcomon, és enyhe agyrázkódást kaptam. A kórházban már mondtam, hogy feljelentést akarok tenni, de ott mondták, hogy a kórháznak kötelessége ezt megtenni. Benn is volt nálam a kórházban egy rendőr, aki nagyon korrekten viselkedett velem. Nem világos számomra, hogy miért vertek meg. Ugyanezen az estén néhány órával később egy szegedi illetőségű, de tudtommal zentai származású fiatalt is megvertek. Őt előttem szállították a zentai kórházba, és ott azt hallottam a nővérektől, hogy nagyon rossz állapotban van. Most, amikor beszélgetünk, éppen a szegedi kórházban vagyok, mert ott is el akartam készíttetni a látleletet, meg kezelésre szorulok, és most hallottam, hogy a kérdéses fiatalembert most műtötték meg. Nem hivatalos forrásokból hallottam, hogy a Kárpátia koncert előtt az államvédelmisek felkeresték a szerevezőket, és közölték velük, ha magyar vagy Árpád-sávos zászlók lesznek a koncerten, fel fogják azt oszlatni. Éppen ezért mindenkitől elvették a magyar zászlókat. Én nem hiszem, hogy a szegedi fiatalembert azért verték meg, mert magyarul beszélt. A zentai játékokon szinte mindenki magyarul beszél. Ezt kizártnak tartom - nyilatkozta Toroczkai László.
Bálint Zoltán, a biztonsági szolgálat koordinátora szintén kizártnak tartja, hogy valakit a Nyári Játékokon azért vertek volna meg, mert magyarul beszélt. A Toroczkai-ügyről meg a szegedi orvos esetéről addig nem kíván nyilatkozni, amíg a rendőrség nem végzi el a munkáját.

Hzsolt, K-k
Fotó: Horváth Zsolt

Toroczkai szerint (is) kizárt, hogy valakit azért verjenek meg a Játékokon mert magyarul beszél
Utolsó frissítés ( 2009. szeptember 03. )
 
Következő >

Számláló

Látogatók: 9497471

Online