Visszahelyeztek tisztségébe néhány romániai magyar intézményvezetõt Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. augusztus 04.

Visszahelyeztek tisztségébe néhány romániai magyar intézményvezetőt

Visszahelyeztek tisztségébe néhány romániai magyar intézményvezetőt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a román kormánypártok között született egyezség értelmében - adta hírül hétfőn az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap.
A Bukarestben megjelenő ÚMSZ beszámolt arról, hogy a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött egyezség értelmében kinevezték Gáti István volt Szatmár megyei alprefektust a közigazgatási és belügyminisztérium igazgatói tisztségébe, ahol a decentralizációért felel majd.
A tavalyi román kormányváltás következtében - amikor a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta koalíció váltotta fel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ közös kormányzását - számos magyar vezetőt váltottak le a bukaresti kabinet alárendeltségébe tartozó megyei intézmények éléről. Az RMDSZ szerint a leváltáshullám "etnikai tisztogatás" jelleget öltött a magyarok által jelentős mértékben lakott erdélyi megyékben.
Az ÚMSZ-nek nyilatkozó Günthner Tibor RMDSZ-es szenátor elmondta, hogy az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének kezdeményezésére született meg az RMDSZ és a PSD vezetői közötti találkozó. A felek Gáti kinevezése mellett - amit már jóváhagyott Emil Boc miniszterelnök is - megegyeztek abban is, hogy a Szatmár megyei pénzügyőrség aligazgatói tisztségét, valamint a jelentős magyar lakossággal rendelkező Szatmár, Bihar és Maros megyei tanfelügyelő-helyettesi tisztségeket ismét az RMDSZ által javasolt személyek foglalják el.
Az RMDSZ vezetői azért tartották elfogadhatatlannak a magyar nyelvű közoktatásért felelős tanfelügyelő-helyettesek leváltását, mert - mint mondták - legutóbb csak 1989 előtt, Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor idején fordult elő, hogy nem volt magyar szakember a három megye tanfelügyelőségének a vezető testületében. (MTI, Vajdaság Ma)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10144988

Online