Ellennagygyûlésre készülnek a románok: a székely autonómia ellen Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. augusztus 04.

Ellennagygyűlésre készülnek a románok: a székely autonómia ellen

Autonómiaellenes nagygyűlésre hívja a Kovászna és Hargita megyei román polgármestereket, alpolgármestereket és önkormányzati képviselőket a két megyében élő Románok Fóruma.
A tizenhárom román civil szervezetet tömörítő fórum őszre tervezi az összejövetelt, várhatóan a tizenöt évvel ezelőtt létrehozott Kovászna és Hargita megyei püspökség fennállásának ünnepi évfordulóján, és szándékuk szerint hivatalosan is állást foglalnak Székelyföld területi autonómiája ellen.
Ioan Lăcătuşu, a fórum alelnöke azt is bejelentette, hogy ősszel, az elnökválasztás után felkeresik az összes pártot, és egyértelmű állásfoglalásra késztetik őket az autonómia kérdésében, „hogy a továbbiakban ez ne lehessen vita tárgya". Lăcătuşu kifejtette, nem ülhetnek ölbe tett kézzel, több tervük, elképzelésük van, ám a konkrét döntések előtt várják „a magyar fél újabb lépését".
A két székelyföldi megyében élő románok legutóbb 2006 novemberében Marosfőn rendeztek összejövetelt, ahol körülbelül százan emeltek szót az „irredenta, revizionista, soviniszta" magyar akciók ellen. Elfogadtak egy memorandumot, amelyben a román államtól kérik, dolgozzon ki stratégiát „az ország szívében élő román kisebbség nemzeti identitása megőrzése és fejlesztése érdekében".
(Erdély Ma/Háromszék, Vajdaság Ma)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10144673

Online