Fegyverrel a plébánosra Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jlius 04.

Fegyverrel a plébánosra

Két csuklyás személy tegnap éjjel betört a tordai plébániára, pénzt követeltek, bántalmazták, majd megkötözték msgr. Bú Andrást

Csütörtök (július 2-án) éjszaka 23.30 óra körül két fegyveres személy betört a tordai plébániára, pénzt követelt msgr. Bú András plébánostól, akire fegyvert fogtak, bántalmaztak, majd pedig megkötöztek. Feldúlták az épület belsejét, majd 1.15 óra körül némi perselypénzzel távoztak. Az esetet megerősítették a nagybecskereki rendőrségen, ahonnan csak annyit közöltek, hogy nyomozás indult az ügyben. A történtek után Bú András plébánost a nagybecskereki kórház sürgősségi osztályára vitték.

A cikk küldési funkciót csak bejelentkezett látogatók használhatják!
Bejelentkezéshez klikk ide

A támadók (egy alacsonyabb és egy magasabb személy) csuklyát és kesztyűt viseltek és az épületbe az udvari ajtókon jutottak be. Az első, rácsos ajtót úgy látszik erőszak nélkül nyitották ki, míg a másik ajtó zárát erővel törték fel. Az ágyban fekvő plébános nyakához puskát (feltehetőleg vadászfegyvert) nyomtak és szerb nyelven pénzt követeltek tőle. A tettesek több mint másfél óráig keresték a pénzt, de tudomásunk szerint a tivornyázásuk után csak kisebb összeggel távoztak a helyszínről. Mást nem vittek el. Előtte megkötözték a plébános kezét és lábát.

Péntek reggel 7.30 óra körül Kukli Mária, a plébánia házvezetőnőjének gyanús lett, hogy a plébánia bejárati ajtaja nyitva volt, ezért nem mert bemenni az épületbe, hanem szólt Dobai János tanácselnöknek, aki rátalált a megkötözött plébánosra, és azonnal értesítette a rendőrséget. A rendőrség elvégezte a helyszínelést, a plébánost előbb a helybeli orvosi rendelőbe, majd pedig a nagybecskereki kórház sürgősségi osztályára szállította.

Tordán tavaly tíz nap leforgása alatt kétszer is betörtek a falu központjában levő plébániára. Mindkét esetben a (mindmáig ismeretlen) tettesek az esti szentmise idején, a hátsó bejárati ajtó feltörésével jutottak be az épületbe, minden szekrényt és fiókot kinyitottak, feldúlták az egész épületet, értéktárgyat és pénzt vittek el. Ezek után a plébánia hátsó ajtajára vasrácsot szereltek, de a legújabb rablás elkövetői ezen keresztül is bejutottak a házba.

Torda sokáig a bégaszentgyörgyi község legbékésebb falujának számított. De ez manapság korántsem mondható, erre a kétezer lakosú, többségében magyar lakosú településre. Raboltak már ki boltot is, de persze nem ritkák a mezei lopások sem. A helybéliek elégedetlensége jogos, mivel szinte minden bűncselekmény felderítetlen maradt. Úgy tűnik, mintha hiába várnának a rendőrség erélyesebb fellépésére. Mint ahogy a tordaiaktól hallottuk, hogyha a rendőrség erre nem képes, akkor azt ismerje be, és akkor majd a helybéliek szervezik meg a saját vagyonuk védelmét.

A faluban nagy elkeseredést váltott ki a tegnapi fegyveres rablás. Mert ha már az egyházi személyek, és az egyház vagyona sincs biztonságban, akkor ugyan mennyire érezheti magát biztonságban a faluban egyre nagyobb számban élő idős, magatehetetlen személy. Egyelőre senki sem bocsátkozik jóslatokba, hogy kik lehetnek a legújabb bűncselekmény elkövetői

 

(Magyar Szó, KECSKÉS István, 2009. július 4.)

Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 03. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10171842

Online