Magyar helységnévtáblák a nyáron Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jnius 20.

Magyar helységnévtáblák a nyáron

A VMSZ törökkanizsai községi szervezetének közleménye

A cikk küldési funkciót csak bejelentkezett látogatók használhatják!
Bejelentkezéshez klikk ide

– Amikor egy évvel ezelőtt a helyhatósági választásokra készültünk kevesen hittek abban, hogy Törökkanizsán egy magyar pártnak esélye van a helyi parlamentbe való bejutásra. Azt meg aztán végképp senki sem feltételezte, hogy a mindössze egy éve megalakult VMSZ komoly szerepet vállalhat a törökkanizsai önkormányzat munkájában. És láss csodát: a VMSZ listája kiváló eredményt ért el, és több mint egy évtized után a helyi magyarságnak legitim képviselete van az önkormányzat szerveiben.

A választások után koalíciós megállapodást kötöttünk az Európai Törökkanizsáért lista képviselőivel, majd június 27-én megalakult az új összetételű törökkanizsai önkormányzat. Elmúlt egy év, lássuk mi is valósult meg a polgároknak tett választási ígéretekből. Összefogás Törökkanizsáért jelmondatot választottuk a választási programunk élére, rámutattunk a törökkanizsai magyarságot érintő gondokra, azokra is, amelyek megoldását egyik párt sem vállalta fel. A választási kampányban az összefogás és a Törökkanizsa szavakra helyeztük a hangsúlyt, Törökkanizsára, városunkra, községünkre, ahol élünk, és Törökkanizsára, településünk hagyományos elnevezésére. Véleményem szerint a választási program egyik legfontosabb része községünk településneveinek magyar nyelven való feltüntetése. Ez volt a koalíciós tárgyalások és a VMSZ önkormányzati szerepvállalásának sarkalatos kitétele. Megszületett a koalíciós megállapodás: az új helységnévtáblákat és intézményneveket legkésőbb 2009. június 21-éig kihelyezik.

Áprilisban Törökkanizsán helyi közösségi választásokat tartottak. A VMSZ kétnyelvű politikai hirdetést adott fel a helyi újság címoldalán. A magyar nyelvű hirdetésben a települések hagyományos, magyar elnevezéseivel jelentek meg. A többségi nemzet néhány forrófejű képviselőjénél és egyes politikai pártoknál óriási felháborodást váltott ki az a tény, hogy a helyi újság címoldalán nagy betűkkel jelent meg a Törökkanizsa szó. Lévén, hogy választások előtt álltunk, felforrósodott a hangulat, és egy igen kellemetlen, ugyanakkor számunkra érthetetlen helyzet alakult ki. Nemzetek közötti feszültség szításával vádoltak meg bennünket! Mindössze a törvény adta jogok tiszteletben tartását követeljük. Hatalmas nyomás nehezedett a VMSZ tisztségviselőire és a község polgáraira, de nem roppantunk össze.

A vihar, ahogy jött, úgy el is múlt. Lezajlottak a helyi közösségi választások, és lecsitultak a kedélyek. Közelgett azonban június 21-e. Az a nap, amikor a koalíciós megállapodás értelmében ki kell(ett volna) helyezni az új helységnévtáblákat. Koalíciós partnereink, az Európai Törökkanizsáért lista végül haladékot kért a ,,probléma’’ megoldása érdekében. A helyi közösségi választásokat megelőző időszakban tapasztalt helyzet miatt, azzal a kéréssel fordultak a VMSZ-hez, hogy a „tábla-ügyet” ne Törökkanizsa község napjáig (június 21-e), hanem egy későbbi időpontban, valamikor a nyár folyamán oldjuk meg. Az Európai Törökkanizsáért lista (a Demokrata Párt helyi vezetői) el szeretnék kerülni azokat a bonyodalmakat, amelyeket a község napján történő helységnévtábla-csere előidézne.

Nehéz döntés elé állítottak bennünket, döntenünk kellett arról, hogy elállunk-e legfőbb választási ígéretünktől, vagy ragaszkodunk a koalíciós szerződésben foglaltakhoz.

Felelősségteljes politikusként belementünk a halasztásba, a helységnévtáblák ügyét a nyár folyamán oldjuk meg. Nem volt könnyű döntés. Mérlegelni kellett a döntés pozitív és negatív következményeit. Megtehettük volna, hogy az illetékes tartományi titkárságtól kérjük a helységtáblák kihelyezését. De ezúttal is a problémák ésszerű és békés úton történő megoldása mellett foglaltunk állást – írja pénteki közleményében Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnöke.

(Magyar Szó, 2009. június 20.)

Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 03. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10052053

Online