Többnyelvûség - papíron Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jlius 27.

Többnyelvűség – papíron

A nagybecskereki ombudsmanhelyettes a proklamált és a gyakorlatban megvalósított kisebbségi jogok közötti különbségre hívta fel a figyelmet

 

Egynyelvűség mindenütt (Kecskés István)

 

A cikk küldési funkciót csak bejelentkezett látogatók használhatják!
Bejelentkezéshez klikk ide

Nagybecskereket sokan ma is nyelvi sokszínűségéről emlegetik. A Monarchia korabeli dokumentumokat három nyelven, németül, magyarul és szerbül írták ki, de volt példa ötnyelvű állat-egészségügyi bizonylatra is. Ez természetes volt, hiszen az itt élők többsége beszélte a szomszédja nyelvét. Hogy az elmúlt kilencven év alatt ez a kép nagyban megváltozott, azt Traian Pancarichannak, a polgárok jogvédő-helyettesének legújabb jelentése is bizonyít.

 


 

A Béga menti városban a szerb mellett hivatalos használatban van a magyar, a román és a szlovák nyelv is, de ennek gyakorlati jelentősége, mondhatnánk, szimbolikus. Volt időszak, amikor a községháza homlokzatáról is leverték a többnyelvű föliratot és az hosszabb ideig vissza sem került. A helyzet valamelyest javult, bár az itt élő kisebbségiek számára hátralépést jelentett a statútum módosítása, amely után a hivatalos írásmód a községben immár nem egyenrangúan a cirill és a latin, hanem csak az előbbi. Ezt a változást a Szerbiai Demokrata Párt kezdeményezte.

 


 

Az ombudsmanhelyettes a városi szervek és a helyi önkormányzat ingerenciája alá kerülő intézmények, közvállalatok feliratait vette górcső alá. Ami a városi szerveket illeti (Vagyonjogi Ügyészség, Polgári Jogvédő stb.) a helyzet kielégítő, mivel azok feliratait kiírták a hivatalban levő kisebbségi nyelveken is, a helységnév is azok hagyományai szerint van megjelölve. Ugyanakkor a közvállalatok és közintézmények többsége számára csak papíron létezik többnyelvűség. A Szociális Gondozó-központ, a Történelmi Levéltár, az Egészségügyi Otthon, a Népszínház, a Népmúzeum, a Központi gyógyszertár, az Iskoláskor Előtti Intézmény, a Zrenjanin Rádió, a Városrendezési Igazgatóság, a Lakásgazdálkodási vállalat, a Köztisztasági vállalat stb. feliratai csak szerb nyelven vannak kiírva, legtöbb esetben a bélyegzőjük is egynyelvű. A Polgárok Jogvédő-helyettese szerint ez mutatja a legjobban a különbséget a proklamált és a gyakorlatban megvalósított kisebbségi jogok között. Ezért Traian Pancarichan azt javasolja a nagybecskereki közvállalatoknak és közintézményeknek, amelyeknek a város az alapítója, hogy tábláikat és pecsétjeiket írják ki azon kisebbségi nyelveken is, amelyek a város statútuma szerint hivatalos használatban vannak.

(Magyar Szó, Kecskés István, 2009. július 25.)

 

Utolsó frissítés ( 2009. jlius 26. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051980

Online