Súlyos etnikai incidens Újvidéken Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jnius 29.

Súlyos etnikai incidens Újvidéken

A bántalmazott magyar fiatalok sajtóértekezleten számoltak be június 7-ei támadásról

Két magyar fiatalt bántalmaztak Újvidéken – egyiküket súlyosan. A támadás csak azért érte őket, mert magyarul beszéltek a városi buszban, amellyel a tartományi székváros központjába igyekeztek. A negyven-negyvenöt év körüli támadó először csak sértegette őket rájuk parancsolva, hogy Szerbiában csakis szerbül beszélhetnek. A fiatalemberek először figyelmen kívül hagyták fenyegetőzéseit, majd megjegyezték, hogy szerintük Szerbia szabad ország, amelyben mindenki anyanyelvén beszélhet, illetve úgy, ahogy akar, s visszavágtak: „ki maga, hogy ezt megtiltja nekünk”.

A verbális támadást azonban tettlegesség követte. Amikor szálltak le a buszból a szerb férfi – a veterniki illetőségű Gužvica Dimitrije – a két magyar fiatalra támadt. Szabó Róbertnek az arcába csapott, Horváth Csaba azonban viszonozta az ütéseket igyekezvén megvédeni magát. Mindeközben a támadó otromba soviniszta szidalmakkal illette az áldozatokat. Az incidens azonban ezzel még nem ért véget, mert a támadó felesége mobiltelefonon segítséget hívott. Az odaérkező két férfi, feltehetőleg az incidenst kiprovokáló családtagjai nekiestek a következő buszra váró magyar fiataloknak, s a kegyetlen leszámolásnak csak a rendőrök vetettek véget. A busz vezetője lehetett az, aki riasztotta a rendőrséget, amely aztán mindenkit előállított Szabó Róbert kivételével, akit önkívületi állapotban feküdt az aszfalton, s a mentő vitt a helyi kórháza. Mellesleg Horváth Csabának kellett figyelmeztetnie a rendőröket, hogy a súlyosan sérült társa sürgős orvosi segítségre szorul.

A képen: Miavecz Béla a két áldozattal: Horváth Csabával és Szabó Róberttel

Az eset még június 7-én, vasárnap történt, de a 33 éves Szabó Róbert – aki mellesleg háromgyerekes családapa – csak ma jelenhetett meg az újságírók előtt. Hét napig feküdt a kórházban. Arccsonttörést szenvedett, az egyik szeme megsérült. Erre a szemére sohasem fog rendesen látni. Több műtétet hajtottak rajta végre az újvidéki Klinikai Központban. A felvételek tanúsága szerint több fogát kiverték. Még most is, majd két héttel a bántalmazás után, láthatóak az arcán a verés nyomai.
Az esetről maguk az áldozatok számoltak be a kétnyelvű – magyar és szerb – sajtóértekezleten a számos újságíró, magyar és szerb szerkesztőséget tagjai előtt.
Az újabb magyarellenes támadás miatt Miavecz Béla, a Vajdasági Magyar Szövetség dél-bácskai körzeti szervezetének elnöke hívta össze a sajtóértekezletet, amelyen részt vett a VMSZ három parlamenti képviselője is, Pásztor Bálint, Varga László és Fremond Árpád, de jelen volt Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki városi bizottságának elnöke, Fehér László, tartományi parlamenti képviselő, Galambos László, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Deli Andor, tartományi kisebbségi titkár helyettese, Góbor Zoltán, a vajdasági ombudsmannak a kisebbségi jogvédelemmel megbízott helyettese és Szigeti András, Magyarország szabadkai főkonzulátusának alkonzulja.

 

Szabó Róbert hét napig feküdt a kórházban

 

Miavecz Béla a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy ilyesmi megtörténhet Szerbiában. Tetejében a rendőrség az áldozatok ellen is szabálysértési eljárást kezdeményezett, anélkül, hogy kihallgatták volna őket. Ezt a mai napig nem tették meg. Miavecz kiemelte, hogy az államnak kötelessége megvédeni minden polgárát. Azt is kifogásolta, hogy nem bűnvádi feljelentés történt, hanem csak szabálysértési. Pedig meglett volna hozzá a jogalap: nemzeti gyűlölet szítása, vagy súlyos testi sértés, vagy közrend elleni vétség. Elismerően szólt a két faitalról, hogy merte vállalni a nyilvánosságot.
Pásztor Bálint képviselő, az MNT Intézőbizottságénak az elnöke elmondta, hogy képviselőtársaival tájékozódni jöttek Újvidékre a sajnálatos eset kapcsán. Hozzátette, hogy az üggyel kapcsolatos tevékenységük ezzel nem ér véget, figyelemmel kísérik a további fejleményeket követelve az állami szervektől, hogy természetes és normális magatartás tanúsítsanak az eseménnyel kapcsolatban. A parlamentben is elmondta, hogy a VMSZ nem az a párt, amely arculatát az emberek szerencsétlenségén építi, ám ha képviselni akarják a vajdasági magyarok érdekeit, akkor az ilyen eseteket sem hagyhatják szó nélkül. Követelnünk kell az állami szervektől, hogy komolyan foglalkozzanak ezekkel az esetekkel, a nemzeti gyűlölet szításával, amely Szerbia törvényei szerint bűncselekmény. Nagyon rossz, hogy Szerbia még nem érte el azt a szintet, hogy a többi pártok, a közvélemény, a közélet szereplői megfelelőbb módon reagáljanak a sajnálatos eseményekre, mondta Pásztor Bálint, s végül hozzátette, a cél, hogy többé ne történjenek ilyen esetek.


SEBESTYÉN Imre

__________

* http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=2678

Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 27. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10050905

Online