A Magyar Koalíció párt nyílt levele Szabadka elsõ embereihez Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jnius 29.

A Magyar Koalíció párt nyílt levele Szabadka első embereihez

A Magyar Koalíció párt vezetősége nyílt levelet intézett Saša Vučinić szabadkai polgármesterhez és Maglai Jenőhöz, a városi képviselő-testület elnökéhez. Az alábbiakban a levélből idézünk, amely mindkét tisztségviselőhöz egyaránt szól:
-„Vezesse be a többnemzetiségű polgárőrséget! Ennek célszerűségéhez aligha férhet kétség. Az időnkénti – olykor felettébb súlyos – etnikai incidenseken kívül, a „szokványos” utcai bűnözés, valamint különösen a szórakozóhelyeken az esti-éjszakai órakban történő kábítószer-terjesztés több mint indokolttá tenné a polgárőrség működését. A rendőrség ugyanis szemmel láthatóan nem képes egyedül megküzdeni ezekkel a jelenségekkel, amelyek a gazdasági-szociális-szellemi szint zuhanásával szinte biztosan tovább fokozódnak. Ezért is szükség van a polgárőrségre, amit az önkormányzatnak kell megalapítania! Pártunk szívesen segít a részletek kidolgozásában. Amíg nem alakulna meg a polgárőrség, a szórakozóhelyek nyitvatartási idejét csak éjfélig kellene engedélyezni. Ezt a szabályt – az évszaktól függetlenül – a lehető legszigorúbban be kellene tartatni;

– A költségvetés alapos módosítása révén a rendelkezésre álló pénzeszközök jelenleginél sokkal jelentősebb részét a szociális problémák megoldására fordítsa! A felszínen látható városi szépség és ragyogás árnyékában a lakosság körében a szegénység immár járvány méreteit öltötte. A középosztály szinte teljesen megszűnt Szabadkán is. A jelenlegi helyzet a bűnözés fokozódásához vezet az egykoron béke és nyugalom oázisának számító városban. Vegyük példának csak a legutóbbi postarablásokat. Ez valószínűleg csak a kezdet. Tehát, a költségvetés sürgős átütemezésére van szükség a szociális szféra javára, és olyan területek rovására, amelyek normális körülmények között fontosak, de amelyek most, az általános nyomor közepette, nélkülözhetők! Ha Önök elfogadják a kezdeményezésünket, és napirendre tűzik, valamint elfogadják a költségvetés átütemezését, szívesen segítünk egy hatékony szociális program kidolgozásában.;
– A nyelvhasználat terén semmilyen előrehaladás nem észlelhető! Követeljük, hogy a kommunális közvállalatok számláit ezentúl azok a polgárok, akik ezt igénylik, magyar nyelven kapják kézhez. Ennek nincs semmilyen alkotmányos vagy törvényes akadálya. Sőt, ez teljes összhangban áll az egyenrangú nyelvhasználatról szóló törvényes előírásokkal. Továbbá, leghatározottabban követeljük, hogy a kommunális közvállalatokban és más kulcsfontosságú intézményekben az ügyfelekkel csak olyan hivatalnokok dolgozhassanak, akik magyarul is beszélnek. Ha ez pár hónapon belül nem valósul meg, ezt az itteni magyarság durva diszkriminációjának tekintjük majd. Követeljük, hogy az önkormányzat a különböző multikultúrális rendezvények pénzelése helyett ingyenes alapfokú magyar, szerb és horvát nyelvtanfolyamok beindítását tegye lehetővé mindazon polgárok számára, akiknek szándékukban áll megtanulni szomszédjai nyelvét. Meggyőződésünk, hogy a közös vagy az egymás melletti életet megkönnyítené, ha a szerb ajkúak legalább alapszinten elsajátítanák a nyelvünket. Arról nem beszélve, hogy ez közvetett módon kedvezően befolyásolna a közbiztonságot is. Aki ezt nem érti, annak szívesen szolgálunk részletes magyarázattal.
Mindezek a kérdések és a hozzájuk fűződő megoldási javaslatok az új Magyar Koalíció párt programjának összetevő részét képezik. Tisztában vagyunk azzal, hogy számos gonddal küszködik a lakosság, s úgy érezzük, ezek az első lépések elengedhetetlenek közösségünk helyzetének javítása érdekében” – áll a nyílt levélben, amelyet a Magyar Koalíció elnökségének nevében László Bálint elnök, Setyerov Zorán ügyvezető alelnök, a párt városi szervezetének nevében pedig Kanász Attila megbízott elnök írt alá.

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=kozlemenyek&id=377

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051380

Online