Halasztás a helységnévtábla ügyében Törökkanizsán Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jnius 19.

Halasztás a helységnévtábla ügyében Törökkanizsán

A VMSZ törökkanizsai szervezetének közleménye

Amikor egy évvel ezelőtt a helyhatósági választásokra készültünk, sokan nem hittek abban, hogy Törökkanizsán egy magyar pártnak esélye van a helyi parlamentbe való bejutásra. Azt meg aztán senki sem feltételezte, hogy a csak egy éve megalakult Vajdasági Magyar Szövetség komoly szerepet vállalhat a törökkanizsai önkormányzat munkájában. És láss csodát: a VMSZ listája kiváló eredményt ért el, és több mint egy évtized után a helyi magyarságnak legitim képviselete lett az önkormányzat szerveiben.
A választások után koalíciós megállapodást kötöttünk az Európai Novi Kneževac-ért lista képviselőivel, majd június 27-én megalakult az új összetételű törökkanizsai önkormányzat. Azóta egy esztendő telt el. Eljött az ideje annak, hogy visszatekintsünk az elmúlt időszakra és elgondolkozzunk azon, hogy a polgároknak tett választási ígéretekből mit is sikerült megvalósítani.
Összefogás Törökkanizsáért – ez a jelmondatot választottuk a választási program élére, amelyben rámutattunk mindazokra a gondokra, amelyek a törökkanizsai magyarságot érintették az elmúlt időszakban, s amelyek megoldását egy párt sem kívánta felvállalni.
Nem véletlenül esett a választás éppen erre a jelmondatra. A választási kampány hangsúlyát az összefogás és a Törökkanizsa szavakra helyeztük. Törökkanizsára, mint városunkra, községünkre, ahol élünk, illetve Törökkanizsára, mint településünk hagyományos elnevezésére. Véleményem szerint a választási program egyik legfontosabb része a törökkanizsai község területén lévő települések hagyományos elnevezéseinek a visszaállítása.
Ez volt a koalíciós tárgyalások legkényesebb pontja, és egyben a Vajdasági Magyar Szövetség egyik legfőbb feltétele az új összetételű önkormányzatban való részvételt illetően. Végül megszületett a koalíciós megállapodás, amelynek értelmében az új helységnévtáblákat és intézményneveket legkésőbb 2009. június 21-éig kihelyezik.
Áprilisban Törökkanizsán helyi közösségi választásokat tartottak. A Vajdasági Magyar Szövetség kétnyelvű politikai hirdetést adott fel a helyi újság címoldalán. A magyar nyelvű hirdetésben a települések hagyományos, magyar elnevezéseivel jelentek meg. A többségi nemzet néhány forrófejű képviselőjénél és egyes politikai pártoknál óriási felháborodást váltott ki az a tény, hogy a helyi újság címoldalán nagy betűkkel jelent meg a Törökkanizsa szó. Lévén, hogy választások előtt álltunk, felforrósodott a hangulat, és egy igen kellemetlen, ugyanakkor számunkra érthetetlen helyzet alakult ki. Azzal vádoltak bennünket, hogy nemzetek közötti feszültség szítunk! Miért jelenti nemzeti türelmetlenség szítását az, ha csupán a törvényekben szavatolt jogok tiszteletben tartását követeljük? Hatalmas nyomás nehezedett a VMSZ tisztségviselőire és a község polgáraira, de nem roppantunk össze.
A vihar, ahogy jött, úgy el is múlt. Lezajlottak a helyi közösségi választások, és lecsitultak a kedélyek. Közelgett azonban június 21-e. Az a nap, amikor a koalíciós megállapodás értelmében ki kell(ett volna) helyezni az új helységnévtáblákat. Mi már a kezdetekkor tisztában voltunk azzal, hogy nem fog olyan könnyen menni. Ezért is tartottuk a hagyományos helységnevek használatának visszaállítását politikai tevékenységünk egyik legfontosabb célkitűzésének.
Koalíciós partnereink, az Európai Novi Kneževac-ért lista végül haladékot kért a ,,probléma’’ megoldása érdekében. A helyi közösségi választásokat megelőző időszakban tapasztalt helyzet miatt, azzal a kéréssel fordultak a Vajdasági Magyar Szövetséghez, hogy a „tábla-ügyet” ne Törökkanizsa község napjáig (június 21-e), hanem egy későbbi időpontban, valamikor a nyár folyamán oldjuk meg. Az Európai Novi Kneževac-ért lista (a Demokrata Párt helyi vezetői) el szeretnék kerülni azokat a bonyodalmakat, amelyeket a község napján történő helységnévtábla-csere előidézne.
Nehéz döntés elé állították a VMSZ helyi vezetőit. Döntenünk kellett arról, hogy elállunk-e legfőbb választási ígéretünktől, vagy ragaszkodunk a koalíciós szerződésben megfogalmazottakhoz.
Mint felelősségteljes politikusok, úgy döntöttünk, belemegyünk abba, hogy a helységnévtábla-ügyet a nyár folyamán oldjuk meg. Nem volt könnyű döntés. Mérlegelni kellett mindkét lehetőséget, azok pozitív és negatív következményeit egyaránt. Persze azt is megtehettük volna, hogy az illetékes Tartományi Titkárságtól kérjük a helységtáblák hivatalos úton történő kihelyezését. De mi mindig a problémák békés, ésszerű megoldása mellett foglaltunk állást.
Az a célunk, hogy a helyi magyarság elvándorlását megakadályozzuk. Azért harcolunk, hogy Törökkanizsát otthonunkként élhessük meg. Hogy nekünk és a gyermekeinknek is legyen jövője a Bánság e szegletében. A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai vezetői továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyi magyar közösségre irányuló bármilyen nemzeti alapon történő megkülönböztetésnek elejét vegye. S mindent tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében is, hogy választási ígéreteinket, így a helységnevekre vonatkozót is – mihamarabb valóra váltsuk.
Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnöke

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=kozlemenyek&id=368

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051233

Online