Ki is randalírozott Tordán? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. december 11.
Magyar Szó, 2004. december 11., 12.

 Ki is randalírozott Tordán?

 Ellentmondásos rendőrségi közlemény a verekedésről – Jolánból Jovanka lett

 Csütörtökön délután közleményt adott ki a nagybecskereki belügyi titkárság, amelyben a fentiektől sok részletben eltérően írják le a december 4-én történteket. Kihangsúlyozzák, hogy a verekedésnek nem volt nemzeti indíttatása, mivel mindkét oldalon egyaránt voltak magyar és szerb nemzetiségű fiatalok. A közlemény szerint a helyszínre érkező rendőrök nem látták a verekedést, de „operatív munkával” megállapították, hogy az udvarnoki Sasa Ibraimović (25) és a tordai Szabó Csaba (30) volt a kezdeményező, majd mindkét oldalról mások is csatlakoztak hozzájuk. Közrend elleni vétség gyanúja miatt öt udvarnoki és hat tordai személy ellen tettek szabálysértési feljelentést.
Tordán elkeseredéssel fogadták a rendőrségi közleményt, amelyből az derül ki, hogy valójában a tordaiak voltak a verekedés kezdeményezői, holott a valóság az, hogy a szomszédos falvakból érkező fiatalok folyamatosan erőszakoskodnak, megverik a fiúkat, néha még a lányokat is megtámadják. Volt rá eset, hogy kerékpár-kereket vagy maroktelefont vittek el. Volt amikor (a sokszor ittas) fiatalok szerb zászlókkal érkeztek. Egy udvarnokról névtelenül telefonáló fiatal szerint erre azért van szükség, mert „a tordaiak nem tűzik ki a szerb, hanem csak a magyar zászlót”. Dobai János ezt az állítást szemenszedett hazugságnak nevezi.
A fiatalok bezárkóztak a diszkóba, hogy megszabaduljanak az erőszakoskodóktól, akik meggyújtották az épület redőnyeit. Az eseteket rendszeresen jelentették a rendőrségnek, eddig azonban senkit sem büntettek meg. A csütörtöki közlemény volt az első hivatalos reagálás. A közlemény a helyzet csitítása érdekében egyensúlyozni próbál, de szemmel láthatóan a duhajkodók javára. A nevek felsorolásakor is igyekeztek úgy feltüntetni a dolgokat, hogy egyrészt a tordaiak voltak a kezdeményezők, másrészt pedig, hogy mindkét oldalon voltak egyaránt szerbek és magyarok. Talán ezért lett Szűcs Jolánból (a diszkó tulajdonosának feleségéből) Jovanka Sič. Azt hallottuk, hogy a nyilatkozattételkor az udvarnokiak tömegesen elmentek, míg a tordaiak közül csak ketten mertek tanúskodni. Furcsamód a rendőrség közleményben adott hírt arról is, hogy a tordai helyi közösség ülést szervezett, melyen jelen volt Zoran Kasalović begaszentgyörgyi községi elnök, valamint a rendőrség és a szabálysértési bíróság képviselői. A rendőrségi közlemény szerint megállapították, hogy az összetűzésnek nincs nemzeti háttere.
A dolognak nyilvánvalóan lesz még folytatása. A rendőrségi közlemény nyomán ugyanis pénteken este rendkívüli ülést tartott a tordai helyi közösség. A falubeliek pedig nyugtalansággal várják a hétvégét, mivel az udvarnokiak csütörtökön azt üzenték nekik, hogy ezentúl még nagyobb számban jönnek majd Tordára.

K. I

 

 

 

Utolsó frissítés ( 2008. prilis 27. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9586784

Online