A magyarverések kiküszöbölésének politikai aspektusa Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jnius 23.

A magyarverések kiküszöbölésének politikai aspektusa

A VMDP közleménye

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) intézőbizottsága mélységes felháborodással elítéli a legújabb újvidéki, súlyos sérülésekkel járó magyarverést. Helyesli, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) határozott reagálását.
Ugyanakkor megállapítja, hogy a magyarverések minősítése körül kialakult hivatalos értelmezések – sem magyar, sem szerb oldalon – nem felelnek meg az egyes cselekmények súlyának, s a megszólaló tisztségviselők mellőzik a cselekménysor tényleges társadalmi veszélyességének megfelelő politikai értékelést.
Sajnálatos, hogy a helyzet évek óta nem változik. Az egyre súlyosabb következményekkel járó magyarveréseket egyre elnézőbb hivatalos reakciók kísérik. A ritka magyar támadásokat viszont drasztikus megtorlás követi (ez utóbbira példa a temerini fiúkra drákói szigorral kiszabott büntetés). A vajdasági magyar pártok felelőssége, hogy a politikai oldalról tiszta vizet öntsenek a pohárba.
A VMDP a hosszú évek tapasztalataiból kiindulva, négy kérdésben tartja szükségesnek a Magyar Koalíció pártjai részéről a közös magyar álláspont kialakítását.
Mivel a szerb hatóságok oldalán a tettesek motívumainak minősítésével eleve baj van, a Magyar Koalíció pártjai nyilvánítsanak magyarverésnek minden olyan eseményt, amelyben, a többségben levő szerb támadók magyar sértettet, vagy sértetteket bántalmaznak. Ezt a politikai minősítést csak akkor lehet megváltoztatni, ha a rendes bírósági eljárásban bebizonyosodik, hogy nem nemzeti alapú támadásról volt szó.
Másodszor, a Magyar Koalíció pártjai a rendelkezésükre álló adatok alapján készítsenek minden esetben minősítéssel ellátott közös jelentést, amelyet hivatalosan is megküldenek a magyar nagykövetségnek, illetve főkonzulátusnak.
Harmadszor, a Magyar Koalíció pártjai az eddigi tapasztalatok alapján (itt a végig vitt bírósági eljárások és az végrehajtott ítéletek elenyésző száma a mérvadó) mondják ki, hogy a magyarverések olyan, a szerb hatalom által alkalmazott módszer, amely arra szolgál, hogy állandó pszichikai nyomás alatt, politikai alávetettségben tartsa a vajdasági magyarokat.
Negyedszer, a Magyar Koalíció pártjai kérjék fel a magyar kormányt, hogy már a július 6-i budapesti kormányfői találkozón a magyar fél ebben a szellemben szóljon a magyarverésekről.
A VMDP intézőbizottsága nagyra értékeli a pártok és civilszervezetek bátor akcióit, amelyek a magyarverések feltárására és dokumentálására vonatkoznak. Különösen fontos, hogy a VMSZ képviselői a magyarverések ügyében hajlandók lépéseket tenni a szerb képviselőházban, illetve a szerb belügyminisztérium irányába is.
Ugyanakkor, tekintettel a helyzet súlyosságára, szükségesnek látja a Magyar Koalíció pártjainak közös politikai fellépését nemcsak a helyi szerb többségi hatalom felé, hanem a magyar kormány irányában is. Véleményünk az, hogy az eleve eredménytelenségre kárhoztatott jogi útvesztőket megkerülve a magyarverések problémáját csak a jelenség politikai gyökerének gyógyításával lehet megoldani. Ez a demokratikus, szókimondó viszonyulás érdekében áll minden érintett félnek. Nemcsak a vajdasági magyaroknak és a politikai elitjüknek, hanem a szerb hatalomnak és a magyar kormánynak is - áll a VMDP keddi közleményében.

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=2684

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10171939

Online