Magyar jogvédelem és közösségépítés Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jnius 27.

Magyar jogvédelem és közösségépítés

Ez a Szenttamási Emberi Jogi Központ két fő feladata – mondják a szervezet aktivistái abból az alkalomból, hogy a minap átvették Becsey Zsolt volt EP-képviselőtől az Európa Parlament által odaítélt Európai Polgár Díjat.

- A szenttamási Emberi Jogi Központ nevében Becsey Zsolttól a díjat Nádi Karolina vette át. Milyen érzéssel?

- Erősen dobogott a szívem. Nagyon jólesett a sok-sok dicséret, amit hallottunk.

Andróczky Csaba:

- Az elismerés kötelez, még nagyobb felelősséget ró ránk. A jövőben még nagyobb odafigyeléssel és szervezettséggel kell foglalkoznunk az eddig is érdeklődési körünkbe tartozó kérdésekkel. A díj birtokában a közvélemény nyilván még inkább oda fog figyelni a jelentéseinkre.

- A szervezet tevékenységét figyelve úgy látom, és a díjátadó ünnepségen ebbéli érzésem még inkább erősödött, hogy a szenttamási Emberi Jogi Központ inkább végez kisebbségvédelmi, mint általános emberi jogi tevékenységet. Jól érzem?

Nádi Karolina:

- A körülmények hozták így, hogy elsősorban a délvidéki magyarság jogvédelmével foglalkozunk, de egyébként elsődleges céljaink között is ez ott szerepel.

- Szervezetük vezetőit egyszerűen „aktivistáknak” nevezik. A Központban nincsenek alá- és fölérendeltek?

Kiss Rudolf:

- Szervezetünk struktúrája úgy épül fel, hogy nincs hierarchikus építkezés. Ezért mondjuk azt, hogy emberi jogi aktivisták vagyunk, akik idejüket és energiájukat felhasználják azok iránti szolidaritásból, akiket valamilyen sérelem ért. Ugyanakkor az is igaz, hogy mi a vajdasági magyarság jogvédelmére esküdtünk fel.

- Itt az ünnepség után a folyosón hallottam egy megjegyzést, hogy „bárcsak ne lenne munkája a szenttamási Emberi Jogi Központnak”. De sajnos van…

- Hát igen. Ezt a legutóbbi eset is mutatja, amely június 7-én történt, hogy van létjogosultsága tevékenységünknek. De ha nem kéne a magyarok kárára elkövetett sérelmekkel foglalkoznunk, akkor is tudnánk mit művelni, pl. a közösségépítés terén.

- Önök rendre felkeresik a magyarverések áldozatait és elbeszélgetnek velük. Ma már jobban megnyílnak az emberek, mint korábban? 2004-ben, a tömeges magyarverések időszakában ugyanis azt tapasztaltuk, hogy sokan elhallgatták, amit velük műveltek.

- Tapasztalható elmozdulás ezen a téren. Akik megkeresnek bennünket, azokban már eleve megvan a szándék, hogy részletesen elmondják a panaszukat.

Per folyik a Központ ellen!

- Jelenleg per folyik szervezetük ellen. Miért?

- Első fokon az Emberi Jogi Központ megnyerte ezt a pert, amelynek tárgyalása Szenttamáson zajlott. A felperes azonban élt a fellebbezés jogával és az ügy másodfokon folytatódik az újvidéki kerületi bíróságon. Ez a kereset azért lett beadva az Emberi Jogi Központ ellen, mert megjelentettünk egy közleményt, amely a rendőrség munkáját kritizálta, és az érintett rendőrállomás parancsnoka becsületében sértve érezte magát. Természetesen mi valótlanságot nem állítottunk ebben a levélben, csupán a tényállást közöltük.

- Nemrég fogadta önöket Sólyom László magyar államfő. Milyen tapasztalatokkal tértek haza?

- Jó tapasztalatokkal tértünk vissza. Sólyom László informált volt a délvidéki történések vonatkozásában. Mi pedig a temerini esetként elhíresült ügy kapcsán tájékoztattuk a köztársasági elnök urat, és arra kértük, hogy amennyiben Boris Tadić szerbiai köztársasági elnöknél jár, kérje meg hivatali kollégáját, hogy a temerini fiúk ügyében beadott kegyelmi kérvény kapcsán különös körültekintéssel bírálja el az ügyet.

- Becsey Zsolttól - most már csak volt EP-képviselőtől - azt kérdezném, hogy mit jelképez az Európai Polgár Díj?

- Azt, hogy ennek a díjnak a birtokosai igazi európai polgárként és civilként viselkednek, tehát önállóak, autonómok, hogy valós forrású tevékenységet végeznek, nevezetesen tényeket föltárnak, leltároznak. Polgárok abból a szempontból is, hogy nem csak passzívan leltároznak, dokumentálnak, hanem aktívan is fellépnek, hiszen jogi képviseletet adnak. Aktívan fellépnek, hiszen közvetítenek a politikai pártok között is egy civil igényt, hogy legyen egy közös délvidéki autonómia igény egyértelműen. Aktívak abban, hogy az európai értékrendet itt a Délvidéken propagálják: az alulról építkezést, a méltóság, az egyenlőség és a szuverenitás jogát. Mindezt együtt reprezentálja az Európai Polgár Díj, és ez együtt reprezentálja azt a fantasztikus munkát, amit ők négy év alatt megvalósítottak, és én nagyon örülök, hogy elsőre őket nem csak javasoltam, hanem sikerült is elfogadtatni a zsűrivel. Ez a díj üzenet mindazok számára, akik a civil szférában hozzájuk hasonlóan gondolkodnak, nem pedig akként, hogy politikai pártok vagy csoportok szolgálólányává váljanak.

- Miként kaphatott egy EU-n kívüli ország civil szervezete díjat az EP-től?

- Az elbírásási szabályok rugalmas értelmezésével tudtuk elérni, hiszen Szerbia még nem tagország. Ugyanakkor potenciális tagjelöltként van nyilvántartva. Másrészt a díjat egy olyan szervezet kapta, amely a magyarság része, a magyar kultúra viszont az EU része, ezért egy Európára nem mindig jellemző, inkább kiterjesztő, mint szűkítő megközelítéssel ezt meg lehetett kapni, és azt hiszem, hogy ez egy konkrét üzenet is volt, hogy egy ilyen jellegű tevékenységet Európa saját értékének tekint, és ilyen kitüntetésekkel is honorál.

Egzakt kimutatást és értékelést

- Mit vár el az EP annak fejében, hogy valakinek egy ilyen díjat adományoz? Miként kell viselkednie a továbbiakban?

- Kultúráltan, higgadtan, mindent egzaktan kimutatva és értékelve, nem pedig érzelmektől fűtött, hamisításokkal, manipulációkkal ellátott politikai, rosszértelmű civil tevékenységet kell folytatni ahhoz, hogy valaki ilyen útra léphessen és elismerést kapjon.

- Ön szerint miben voltak a legjobbak a szenttamásiak?

- Nehéz bármit kiemelni, de azt hiszem, hogy a jogi leltározásuk, dokumentációs munkájuk talán a legprecízebb. Akinek meg az hozott szerencsét, mondhatja, hogy aktív jogvédelmi tevékenységük volt a legjobb. Személy szerint a legjobban azt tudtam hasznosítani, amit dokumentációs tevékenységként a jogsérelmek európai szemszögből történő összegyűjtése és szemléltetése terén végeztek.

- Ön volt a felterjesztő. A díj odaítélése ezekszerint az Ön személyes sikereként is értékelhető...

- Számomra ez egy óriási megtiszteltetés. Azt hiszem, hogy az elmúlt öt évemnek, a vajdasági magyarság érdekében folytatott munkámnak a kitüntetése is ez egyben. Korábban sokan mondták, hogy ha nagyon kemények vagyunk, akkor Európa ezt nem honorálja. Most meg lehet nézni, ha keményen lépünk fel, akkor ezt Európa díjazza, mert egy olyan képviselő véleményét fogadták el, amely nagyon keményen lép fel Brüsszelben a szerbekkel szemben. A kitüntetést pedig egy olyan szervezet kapta, amely megalkuvás nélkül civil és magyar.
Kép és zöveg: Ternovácz István
Utolsó frissítés ( 2010. mrcius 13. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10052667

Online