Demokrácia szerb módra? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. jnius 23.

Demokrácia szerb módra?

Ha magyarul beszélsz, provokátornak számítasz: ezt sugallja a szerb rendőrség viselkedése

Pásztor Bálint: Azt hittük, hogy az incidensek korszaka már elmúlt (Ótos András felvétele)

Pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki helyiségeiben, a tartományi székvárosban történt súlyos incidens miatt, amelyben két magyar fiatalt összevertek, csak azért, mert egymással magyarul beszéltek. Miavecz Béla ügyvéd elmondta, hogy a pénteki nap folyamán, a sértettekkel elbeszélgettek Deli Andor, a tartományi kisebbségügyi titkárság titkárhelyettese, és Góbor Zoltán ombudsmanhelyettes is.

Miavecz Béla ezután bemutatta egy kivetítőn, milyen sérüléseket szenvedtek a magyar fiatalok.

– A legnagyobb gond az, hogy ilyesmi megtörténhet, azután pedig az, hogy nem először történik ilyesmi Vajdaságban. Még nagyobb gondot jelent az a tény, hogy – a mai állás szerint – ők kettejük ellen, és az illető ellen, aki sértegette őket nemzeti alapon, és aki fizikailag a két fiatalra támadt, mindannyiuk ellen folyik a kihágási eljárás. A rendőrségi eljárás folyamán egyikük sem lett megkérdezve, a mai napig nem lett kihallgatva, mint súlyos sérült, hogy az egész hogyan történt. Az állami szerveknek kötelessége megvédeni minden állampolgárt, és nevén nevezni a bűncselekményeket. Itt bűncselekmények sorozata történt, nem pedig kihágásról van szó. A legnagyobb gond az – és ez nem politikai kérdés, hanem szakmai –, hogy nem nevezték nevén a bűncselekményt. Három módon lehet minősíteni ezt a cselekedetet. Az első a nemzeti gyűlölet szítása. A második, súlyos testi sérülés tartós következményekkel, amelynek az elkövetéséért 8 évig terjedő börtönbüntetés jár. A harmadik pedig a közrend elleni súlyos vétség. Az eljárások nem indultak be, és Szerbiában nem engedhető meg, hogy akit félholtra vernek, és akit nemzeti alapon sértegetnek, ügyvédet fogadjon, hogy saját maga indítsa el az eljárásokat, mivel a mai napig nyoma nincs az állami szervek jegyzőkönyvében, hogy ők mit mondtak ezzel kapcsolatban. Példaértékűnek tartom viszont azt, hogy ez a két fiatal merte vállalni a nyilvánosságot – mondta Miavecz Béla.

Az incidens június 7-én történt, este 7 órakor, Újvidéken, a Futaki utcában, amikor Szabó Róbert és Horváth Csaba a városi autóbuszban magyarul beszélgettek egymással.

Horváth Csaba a Magyar Szónak elmesélte, hogyan történt ez a szörnyű eset.

– Beszélgettünk egymással a városi autóbusz 7-es vonalán, amikor az előttünk ülő 40 év körüli D. G. felénk fordult, és kihívóan nézett ránk. Erre nem reagáltunk, tovább beszélgettünk. Ezt követően felállt, mellém állt, és az arcomba a következőket mondta: „Kako vi u Srbiji mislite da pričate na mađarskom?” („Hogyan gondoljátok azt, hogy Szerbiában magyarul beszéljetek?”). Én azt válaszoltam neki, hogy ez egy szabad ország, és nem mondhatja meg nekünk milyen nyelven beszéljünk. D. G. erre a következőket válaszolta: „Onda vam je*em majku mađarsku!” („Akkor ba*om a magyar anyátokat!”).

A sértegető ezután lehívta a két magyar nyelven beszélő fiatalt az autóbuszról, amit ők elfogadtak, hogy megtudják, miért van útban a sértegető számára a magyar nyelv. Sajnos, Szabó Róbertet már az autóbusz lépcsőjén egy ütés várta, amelytől elesett.

– Robi elesett, én pedig lesiettem, hogy segítsek neki. Kétszer megütöttem D. G.-t, ezután az asszonyával Veternik felé siettek. Ahogy vártuk a következő autóbuszt, 2-3 perc múlva egy autó érkezett, amelyből kiszálltak ketten és elkezdtek szaladni Veternik irányába. Nemsokára visszajöttek a sértegető férfival, és rátámadtak Szabó Róbertre. Ő elesett, majd elkezdték rugdosni a fejét, én odamentem és megütöttem az egyiket. Ekkorra Robi már elvesztette eszméletét, és rám támadtak. Többször elestem az ütésektől, de sikerült valahogy megvédenem magam, és ekkor jött a rendőrség. A két támadót bekísérték a rendőrautóba, engem pedig odaállítottak a rendőrautóhoz, széttartott kezekkel, lábakkal. Robi ez alatt az idő alatt eszméletlenül feküdt a járdán, a rendőrök oda sem mentek hozzá. Megkérdeztem a rendőrt, hogy én odamehetek-e, hogy megnézzem él-e még. Ezt megengedték. Fölemeltem, és egy padra helyeztem. Ezután rögtön vissza kellet, hogy álljak az autóhoz. Ekkor megjelent D. G., aki azt kiabálta, hogy ő a sértett az ügyben. Én amint ránéztem D. G.-re, két pofont kaptam a rendőrtől. Ezt követően engem betuszkoltak a rendőrautóba, és bevittek a rendőrségre. A rendőrségen bevittek egy irodába, ott 5-6 rendőr tartózkodott. Egy középkorú rendőr mellém ült, felrakta lábát a padra, rám nézett, és a következőket mondta nekem szerb nyelven: „Ti si pi*ka!” („Pi*a vagy!”). Megkérdeztem tőle, hogy miért mondta ezt, amire ő azt válaszolta, hogy azért, mert öregembert ütöttél meg. Elmondtam, lehet, hogy nálam idősebb, de miért van neki joga arra, hogy szidja a magyar édesanyámat, amire a válasz az volt, hogy „Gyere verekedj velem!”, és ezután kiment az irodából. A rendőrségen 12 óra hosszát tartottak benn– mondta el Horváth Csaba.

Szabó Róbert elmondta, hogy azért került csak most sor erre a sajtótájékoztatóra, mert ő eddig kórházban volt, mivel koponyacsonttörést szenvedett, valamint több fogát is kiverték, az egyik szemére pedig élete végéig csak részben fog látni. Szabó Róbertet, aki a legnagyobb sérüléseket szenvedte ebben az incidensben, a mai napig nem hallgatta ki a rendőrség.

Horváth Csaba elmondása szerint a rendőrség nem vett fel jegyzőkönyvet, hanem csak egy rendőrségi elbocsátó cédulán megfogalmazta, miért tartották benn. Rajta szerepel a két magyar fiatal neve és a sértegetőé, a két, autóból támadó személy jelenléte azonban érdekes módon még meg sincs említve. Az elbocsátó cédulán az áll, hogy Horváth verbálisan kiprovokálta az incidenst.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője arra a kérdésre, hogy mit tehet a VMSZ az ügy kapcsán, lapunknak elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nem olyan párt, amely politikai népszerűséget remél abból, hogyha magyarokat vernek.

– A mi feladatunk parlamenti képviselőként is, hogy ezekről az esetekről tájékozódjunk, és hogy a parlamentben fölhívjuk a figyelmet arra, hogy sajnos 2009-ben még mindig érhet fizikai bántalmazás embereket csak azért, mert magyarul beszélnek. Én erről április 7-én is beszéltem a parlamentben, ahol elmondtam, hogy azt hittük, hogy az incidensek korszaka már elmúlt, 2004-2005-ben nagyon sok magyarellenes incidens történt Vajdaságban, azonban az elmúlt hónapok azt bizonyítják, hogy sajnos még mindig történnek magyarellenes kilengések. Márciusban és áprilisban is voltak ilyen esetek. Mi figyelemmel fogjuk kísérni azt, hogy a rendőrség, illetve az ügyészség elvégzi-e a saját feladatát. Amennyiben ez nem így lesz, akkor az elkövetkező hetekben biztosan találkozót kérünk a belügyminisztertől és az igazságügyi miniszter asszonytól annak érdekében, hogy az állami szervek megfelelő helyen, és megfelelő módon kezeljék ezt az esetet, és az ehhez hasonló eseteket – mondta Pásztor Bálint.

 (Magyar Szó)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10172515

Online