Poziv liderima Maðarske Koalicije Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. mrcius 28.

Poziv liderima Mađarske Koalicije

(Saopštenje Centra za ljudska prava)

U utorak, 17. marta 2009. godine sedmoro-osmoro mladića srpske nacionalnosti su napala šesnaestogodišnjaka iz Bezdana, Eliota Baloga. Napad se dogodio na autobuskoj stanici u Somboru, oko 7 sati uveče. Po izjavi majke oštećenog su napali mladići od oko 18 godina, koji pohađaju istu tehničku srednju školu u Somboru, kao i oštećeni. Nedelju dana pre napada je jedan mladić iz Koluta upitao Eliota „Jesi ti Mađar?”. On je potvrdno odgovorio, i upitao je mladića „Zašto pitaš?”. Na to su srpski mladići rekli samo sledeće: „Dobro, dobro”. 

Nekoliko dana posle toga (16-og marta) jedan od tih mladića gurnuo je Eliota u autobusu, reagujući na to i Eliot je njega gurnuo. Na to su taj mladić i njegova banda savetovali mađarskom mladiću da se ispiše iz škole, i sa sledećim rečima su još zapretili Eliotu: „Sutra si gotov”!

Sledećeg dana (u utorak), Eliotov drug, bojeći se od pretnje, dao je svom drugu jedan gasni sprej koji se koristi za samoodbranu.

Tog dana su srpski momci napali Eliota. Napadači su mu prišli otpozadi, tako kad se on okrenuo, odmah su ga udarili bokserom,  od udarca je pao na jedan stakleni izlog.

Posle toga je oštećeni imao još toliko snage da je počeo bežati od napadača, a kad su ga oni pristigli, on je izvadio gasni sprej, i poprskao je napadače. Na to su oni prestali da ga jure. Bez obzira što je Eliot izbegao drugi napad, dobio je teške povrede: nos i jagodica su mu  polomljena.

Oštećenog su odneli u ambulantu hitne pomoći, gde ga je dežurni primio, pa je pozvao policiju (Eliota su operisali 26-og marta).

Na reči majke oštećenog, da su joj sina napali zbog njegove etničke pripadnosti, policajci su rekli da se mani te priče o etnički motivisanom napadu (majka oštećenog nije mogla tačno da se priseti reči policajaca, ali to je bila suština).

Rođaci oštećenog su rekli i to, da je skoro svakodnevna pojava u Somboru verbalno maltretiranje mađarskih đaka, što oni uglavnom  „propuštaju pored uva“.

S obzirom na neodrživost situacije, pozivamo lidere Mađarske Koalicije, Ištvana Pastora, Andraša Agoštona, i Pala Šandora, da najodlučnije osude antimađarski napad, odnosno da preduzmu intervencije u vezi izjava pojedinih političara Mađarske Koalicije, koji su dali izjave da je situacija ovdašnjih Mađara bolja, što nije tačno.

Umesto nevažećih i sporednih izjava, očekujemo najzad konkretne intervencije, ali pre svega to, da obezbede Eliotu Balintu besplatnu pravnu pomoć.

U Srbobranu, 26.03.2009.

 

 

 
 
 
 
 
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364300

Online