O Vojvodini u Briselu Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. prilis 03.

O Vojvodini u Briselu

Zapad očekuje konkretne mereZa realizaciju integracije Srbije u Evropsku uniju Zapad očekuje konkretne mere u poboljšanju položaja manjina u Vojvodini – izjavio je sredu u Briselu poslanik Evropskog parlamenta Žolt Becsei ( Becsey Zsolt) na saslušanju u parlamentu pod naslovom: „Da li je Evropski parlament zaboravio Vojvodinu”.
Poslanik mađarske stranke „Fides” (Fidesz) Žolt Bečei bio je član delegacije Evropskog parlamenta koja je pre četiri godine snimila stanje u Vojvodini i na osnovu toga je zaključio da je u odnosu na tadašnje teško stanje situacija ni danas nije kvalitetno bolja, imajući u vidu netolerantno ponašanje prema manjinama.
Drugi organizator saslušanja, Laslo Tekeš (Tőkés László) poslanik iz Erdelja iz Rumunije zaključujući razgovor ukazao je na potrebu hitnog ublažavanja straha koji je prisutan u mađarskoj zajednici u Vojvodini uz istovremenog ukidanja nasilnog naseljavanja u mesta sa pretežno mađarskim življem. O mnogim incidentima naročito u raseljanju nemamo ni informacije zbog straha žrtava od daljih posledica, s obzirom da ni prijavljivanje slučaja nema efekata – rekao je Laslo Tekeš dodajući da posle balkanskih ratova u sve sporazume i planove uveden je princip autonomije što podržava i mađarski kolektivitet pošto je autonomija jako važna za svaku mađarsku zajednicu van matične zemlje.
Na saslušanju u Briselu održali su predavanje uglavnom stručnjaci iz oblasi ljudskih prava iz Vojvodine. O svom viđenju situacije govorili su predsednik civilne organizacije za ljudska prava „Argus” advokat Antal Bozoki (Bozóki Antal), predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko, predsednica jednog beogradskog fonda za ljudska prava Sonja Liht (Sonja Licht), predstavnik Centra za ljudska prava iz Srbobrana Žolt Šige (Süge Zsolt) i ombudsman Vojvodine Petar Teofilović.
Nakon saslušanja Žolt Bečei je izjavio za štampu da predavanja i statistički podaci civilnih organizacija kojima se može više verovati nego zvaničnim podacima pružaju dokaz da se stanje u Vojvodini nije promenilo na bolje i ova tema će ostati „nasledstvo” novim poslanicima u Evropskom parlamentu nakon junskih izbora, imajući u vidu da ovaj problem nije mađarsko-srpski problem, već evropski.
-U izgradnji drušva na evropski način nema mesta za viziju po kojoj se druga nacija može kvalifikovati kao nacija sa kolektivnom krivicom, niti za situaciju u kojoj ljudi koji govore jedan od zvaničnih jezika Evropske unije u svako doba mogu da kalkulišu sa mogućnošću napada na njih - smatra poslanik Bečei uz konstataciju da nije dovoljno samo govoriti o multikulturalnosti zajednice, već su potrebni rezultati u sačuvanju takve zajednice što je suština pitanja i tokom pregovora o integraciji u Evropsku uniju. (MTI)
 
(Vajdaság Ma - Vojvodina Danas)
http://www.vajma.info/0szerbkiadas.php
 
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9555319

Online