Kazne za poèinioce Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. prilis 02.

Kazne za počinioce

Saopštenje Predsedništva SVM-a povodom napada na MađarePredsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na poslednjoj sednici najoštrije osudio napade na Mađare koji su u poslednje vreme postali učestaliji. Ono što se dogodilo u Somboru i u Temerinu nikako ne može biti u skladu sa nastojanjima Srbije da postane član Evropske unije, niti sa onom slikom koju je ministar za ljudska prava i manjine Svetozar Čiplić prikazao u Ženevi na sednici Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija – kaže se u saopštenju sa sednice Predsedništva SVM-a.
U saopštenju se podseća na nedavni događaj u Somboru kada je 7-8 mladića srpske nacionalnosti napao učenika iste škole koju i oni pohađaju. Žrtva, Eliot Balog, šestnaestogodišnji učenik iz Bezdana pretrpeo je teške telesne povrede od udarca bokserom u lice, i još uvek se leči u somborskoj bolnici nakon operacije.
Incident se dogodio i u Temerinu u petak prošle nedelje kada je grupa od 15 mladića srpske nacionalnosti napala manju grupu mađarskih mladića, a situaciju u Temerinu odslikava i događaj dva dana posle, kada je obeščašćen katolički krst ispred etno-kuće. Istovremeno, u više naseljenih mesta širom Vojvodine pojavili su se grafiti koji šire mržnju.
Predsedništvo najoštrije osuđuje ove pojave i zahteva od policije i sudova da otkriju počinioce i da ih primerno kazne da bi se preduhitrili dalji napadi na manjine - kaže se u saopštenju.
 
(Vajdaság Ma - Vojvodina Danas)
http://www.vajma.info/0szerbkiadas.php
 
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9554461

Online