Program tolerancije zanemaruje su¹tinu! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2009. prilis 01.

Program tolerancije zanemaruje suštinu!

Čorba: rešavati pozadinu napada na MađarePolicija je otkrila identitet učesnika tuče u Temerinu i pokrenula je odgovarajući postupak. Incident se dogodio u petak kada je grupa od 15-16 mladića srpske nacionalnosti napala grupu od 5-6 mladića mađarske nacionalnosti zahtevajući od njih da skandiraju parolu: „Kosovo je Srbija”, a dan posle u Temerinu obeščašćen je katolički krst istorijske vrednosti. Gradonačelnik Temerina Andraš Guston (Guszton András) pozvao je mesnog šefa policije Lajoša Miškolcija (Miskolci Lajos) na konsultacije o ovim događajima.
„Uprkos nama poznatim okolnostima tužioc ne smatra da je slučaj nacionalnog karaktera, po njegovom viđenju reč je o jednostavnoj tuči između grupa mladih. Nisu nam poznati svi detalji i zato je teško dati komentar o slučaju. Mi smo samo saslušali informaciju šefa policije. Međutim, mi sa druge strane raspolažemo sa sasvim drugačijim informacijama ali ne mogu objektivno da procenim šta se zapravo dogodilo u trenucima tuče u Temerinu” – izjavio je povodom razgovora sa šefom policije za „VajdasagMa” (Vojvodina danas) pisac i aktivni političar, savetnik gradonačelnika Temerina Bela Čorba (Csorba Béla).
U intervjuu za vojvođanski portal na mađarskom jeziku Bela Čorba je naglasio: „Program tolerancije zanemaruje suštinu i ne bavi se problemima, nasuprot tome šalje idealističku sliku prema mađarskoj manjini i srpskoj većini, a život je mnogo oštriji od toga… Ovaj program bi trebao da fokusira na probleme među različitim nacionalnostima sa ciljem rešavanja konflikata ukazujući na probleme koji se javljaju u uslovima različitosti i ako želimo da živimo zajedno i jedan pored drugog pošteno i časno, onda ne smemo da mimoiđemo konflikte već treba da ih rešavamo”.
Po oceni Bele Čorbe, možda je u Vojvodini najviše napada na Mađare bilo baš u Temerinu, međutim učestalost sličnih napada u malim mestima Banata i Južne Bačke se verovatno približava stanju u Temerinu, i u tim malim mestima Mađari žive možda u konstantnom velikom strahu.
„Nemili događaj poslednjih nedelja u Somboru takođe pokazuje da je u krugovima srednjoškolaca prisutna delom velika frustracija a delom velika agresivnost sa oznakama negativnih osećanja prema manjinama. U Somboru je istučen srednjoškolac mađarske nacionalnosti sa strane srpskih srednjoškolaca iz Koluta i Bačkog Brega, što ukazuje na porebu aktivnijeg odnosa prema ovom problemu sa strane pedagoga i celog društva” – kaže se u intervjuu naglašavajući da je više incidenata prošlo bez zvanične prijave a da bi se problem rešavao, treba prijaviti svaki slučaj policiji, a tužilaštvo i sudovi bi trebali da se ophode prema ovom problemu sa više odgovornosti. Naime, na primeru Temerina može se ilustrovati ophođenje zvaničnih organa prema ovom problemu: „U Temerinu je na više od desetak kuća nedavno je bio ispisan grafit u kojem se poziva na istrebljenje Mađara. Uz pomoć građana, policija je otkrila identitet počinioca. Određen mu je pritvor od 20 dana, ali je već sutradan bio kod kuće, a sud još uvek nije presudio u ovom slučaju” – ilustruje trenutno stanje Bela Čorba.
 
(Vajdaság Ma - Vojvodina Danas)
http://www.vajma.info/0szerbkiadas.php 
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8994547

Online

Jelenleg 3 vendég online