U opasnosti lokalne radio stanice na maðarskom jeziku Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. mrcius 06.
 Saopštenje

U opasnosti lokalne radio stanice na mađarskom jeziku

Civilne organizacije i predstavnici Saveza Vojvođanski Mađara od republičkog parlamenta zahtevaju obezbeđivanje stečenih prava
 
Civilni Pokret, „Argus” – Civilno udruženje Mađara u Vojvodini za prava manjina i Društvo za zaštitu spomenika kulture i negovanje nacionalne baštine „Nađ Šandor” iz Novog Sada, organizovali su 23. februra 2007. godine u Kulturno-umetničkom društvu „Petefi Šandor” u Novom Sadu savetovanje o privatizaciji lokalnih i regionalnih radija i televizija. Postoji, naime, opasnost prestanka emisija na manjinskim jezicima, ukoliko dođe do privatizacije neke od ovih redakcija.

 

Na ovom skupu učestvovala su tri predstavnika Saveza Vojvođanski Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Pastor Balint, Varga Laslo i Galgo-Ferenci Andrea, dr Korhec Tamaš, pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine, kao i predstavnici radija iz Subotice, Srbobrana, Temerina, Hajdukova, Kanjiže i Radio-televizije Novi Sad.

Učesnici su jedinstveno konstatovali da bi privatizacija lokalnih i regionalnih medija, prema sadašnjim kriterijumima, dovelo do ukidanja sadašnjeg višejezičnog sistema lokalnog informisanja, koji je u vojvođanskim opštinama izgrađivan tokom nekoliko decenija. Zakon o radiodifuziji, naime, ne vodi računa o pravima nacionalnih manjina na informisanje na maternjem jeziku, negovanje kulture i očuvanje nacionalnog identiteta.

Predstavnici  SVM u republičkoj skupštini su prihvatili da predlože takvu izmenu pomenutog zakona – koji je za krajnji rok za privatizaciju lokalnih medija utvrdio 31. decembar 2007. godine – kako taj zakon ne bi kršio prava pripadnika nacionalnih manjinskih zajednica. Ukazano je da ne treba ukinuti opštinske javne medije, jer se i putem njih ostvaruju manjinska prava. To znači i to da bi organi lokalne samouprave trebale da obezbede dosadašenji nivo informisanja na manjinskim jezicima. Učesnici su se zalagali i za jačanje saradnje između medija na mađarskom jeziku i njihovo uključivanje u jedinstveni sistem informisanja.     

Zakon treba menjati i u tom pravcu da višejezični elektronski mediji kod Republičke radiodifuzne agencije (RRA) mogu konkurisati za više frekvencija i da ove emitere treba osloboditi plaćanja doprinosa za frekvencije. Treba razmisliti i o takvom rešenju da zaposleni u ovim medijima, putem privatizacije, postanu vlasnici ovih institucija.

Učesnici savetovanja su pozvali Agenciju za privatizaciju da, do izmene zakona, odloži privatizaciju lokalnih i regionalnih elektronskih medija, kao i da obustavi otpočetu privatizaciju subotičkog i srbobranskog radija. 

                                                                                                         U Novom Sadu, 24. februara 2007.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364786

Online