Sötéték menekülni készülnek Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. szeptember 16.
Magyar Szó, 2004. szeptember 16.

Sötéték menekülni készülnek

A szabadkai család otthonának ajtajába kést döftek, házuk falára a "Megdögletek, magyarok!" feliratot festették -- A rendőrség azt tanácsolta, tüntessék el, és ne szóljanak senkinek


Foto: Hegedűs Dániel
A házat két nappal ezelőtt festették be
 
Szerdára virradóra Sötét Lászlóék otthonának fehér ajtajára a "Halál" feliratot festették vörös festékkel, cirill betűkkel, s a közepébe egy körülbelül 35 centiméteres kést döftek. A frissen festett ház falára pedig a "Megdögletek, magyarok!" feliratot írták, mellé a négy csiholót is odafestették. Arról a szabadkai Sötét családról van szó, akinek 19 éves fiát, Deniszt három héttel ezelőtt a városközpontban megverték. Mint már megírtuk, a támadók azt kiabálták: " Üsd, ez is magyar!"Elsőként a család 13 éves kislánya, Klementina vette észre, hogy valami történt.
-- Amikor iskolába indultam, kinyitottam az ajtót, és azt gondoltam, vér van az ajtó előtt, beszaladtam, és szóltam anyuéknak -- mesélte a kislány.
-- Azonnal hívtam a rendőrséget. Kijött egy nyomozó és a kést elvitték. Olyan nyomokat kerestek, ami az elkövetőre utalna, de nem találtak semmit. Azt mondták, fessük le a feliratokat, és ne szóljunk róla senkinek. Mivel a sajtóból tudtuk meg, hogy elfogták a tetteseket, akik megverték Deniszt, megkérdeztem a nyomozót, igaz-e, hogy két kiskorút azonosítottak, s hogyan lehetséges ez, ha nem hívták be sem Deniszt, sem a szemtanúkat, hogy azonosítsák az elkövetőket. A nyomozó erre azt válaszolta, nem valószínű, hogy megvannak a tettesek-- mondta az édesapa.

"Halál"
 
  (Vojislav Koštunica kormányfő szabadkai látogatásakor maga a szabadkai rendőrparancsnok, Borivoj Mucalj a Magyar Szó kérdésére válaszolva mondta el, hogy a tetteseket azonosították, s a napokban a rendőrségi közleményt is megkapja a sajtó. Azóta eltelt egy hét, s nem érkezett rendőrségi közlemény. -- A szerző megj.)
Amikor tegnap délelőtt odaértem Sötétékhez, Slavica, a háromgyerekes családanya sírva fogadott. Rettenetes rémület ült az arcán.
-- Amióta Deniszt megverték, azóta nagyon sokszor behajtanak ebbe a mellékutcába nagy fekete autókkal, túráztatják a motort a ház előtt, de mire mi kimegyünk, a rendszámot már nem tudjuk felírni. Jelentettük a rendőrségnek, de azt a választ kaptuk, hogy próbáljuk megtudni, kik ezek. Eddig nem kaptunk rendőri védelmet, de most azt ígérték, estére kijönnek. Félünk. Már a szerb barátaink is szóvá tették, nem kellett volna a sajtónak elmondani, ami Denisszel történt, mert ebből baj lesz. Az utcán is utánunk szólnak, hogy októbert akarunk, hát megkapjuk. Én nem is értem, hogyan tudták meg, hol lakunk. Denisz, amióta megverték, nem megy sehova, fél -- mondta megrendülten Slavica.
-- Vagy a rendőrségről szűrődött ki a lakcímünk, vagy követtek bennünket, mást nem tudok gondolni, hogyan jutottak el hozzánk, hiszen a sajtóban sehol nem jelent meg a lakcímünk. Azon gondolkodom, hogy elviszem innen a családot. Magyarországon politikai menedékjogot kérek. Féltem őket. Reggel, amikor a kislány üvöltve jött be, hogy véres az ajtó, alig tudtam talpon maradni, eddig már két infarktusom volt. Képzelhetik, mit éltem át. Denisz hallani sem akar arról, hogy elmenjen a városba, fél. Így nem lehet élni -- mondta a családfő.
Arra a kérdésemre, megbánták-e, hogy a sajtóhoz fordultak, a szülők is meg Denisz is azt válaszolta, úgy gondolják, jól döntöttek.
-- Nem bánom, hogy az újságok megírták az esetemet, mert így legalább tesznek valamit. Eddig, amíg nem tudott senki semmiről, nem is tettek semmit. Most talán majd igen -- mondta Denisz, a hallgatag fiatalember.
A szabadkai rendőrség szűkszavú közleményt adott ki az esetről: "Kedden, Szabadkán, egy magyar nemzetiségű család falán soviniszta feliratokat vettek észre. Az ismeretlen tettes vagy tettesek feltehetően éjszaka írták fel a magyar nemzetiségnek szóló sértő üzeneteket. A helyszínelést a szabadkai Kerületi Bíróság vizsgálóbírója végezte el. Nagy erőkkel folyik a nyomozás a tettesek után."

K-k

 
Utolsó frissítés ( 2008. prilis 26. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9587960

Online