Ártatlanul kivégzett bezdáni magyarok Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. november 05.

Ártatlanul kivégzett bezdáni magyarok

Kegyeletadással emlékeztek meg róluk

 Hatvannégy esztendővel ezelőtt, 1944-ben száznál is több bezdáni magyart végeztek ki a Bezdántól néhány kilométerre levő Isterbácon. Ezúttal is méltóképpen emlékeztek meg róluk hétfőn délután az Alsó temetőben. A korábbiakhoz hasonlóan tegnapelőtt is a Vajdasági Magyar Demokrata Párt szervezte meg a kegyeletadást a helyi közösség támogatásával.

Zélity Mihály főtisztelendő tartott szentmisét a kápolnánál, majd a Szalay Mihály kántor vezette templomi énekkar éneke mellett helyezték el az emlékezés koszorúit az isterbáci emlékkeresztnél. A helyi közösség nevében Friedrich Gyula és Devcsity Livia koszorúzott. Ezúttal másodszor fordult elő, hogy három magyar párt közösen koszorúzott. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Horváth Ódry Márta, Neveda Ferenc és Szakács Csaba helyezte el az emlékezés koszorúit.

Megkoszorúzták a magyar honvédek sírját is. A magyarországi csátaljai önkormányzat, a Szent György Lovagrend és a Vitézi Rend nevében Vitéz Kovács Antal, Csátalja polgármestere nevében koszorúzott. A Szent Cecilia kórus Szalay Mihály vezetésével a nagyszámú jelenlévővel együtt elénekelte a magyar himnuszt.

Ezt követően a színházban folytatódott a megemlékezés az ártatlanul kivégzett bezdáni magyarokról. Az alkalmi műsor keretében Neveda Ferenc, a VMDP nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke mondott beszédet. A zenés-irodalmi összeállításban föllépett az iskolakórus Horváth Pécsi Mária zenetanárnő vezetésével, Neveda Orsolya és Máté Ilona pedig Wass Albert verseiből szavaltak.

Negyvenhat esztendeig elhallgatta a hatalom, hogy 1944–45-ben megannyi magyar áldozatot végeztek ki. Olyan magyar embereket, akiknek semmi közük sem volt a világégéshez. A történelmi VMDK volt az a szervezet, amely megalakulását követően vette magának a bátorságot, hogy hozzálásson a tragikus események fölkutatásához és nyilvánosságra hozatalához.

Több adat is napvilágot látott már a novemberi megtorlások bezdáni áldozatainak számáról. Dr. Balla István kérdésünkre elmondta, az isterbáci legelőn 101 férfit lőttek agyon, akik közül százat azonosítottak. A szájhagyomány egyébként 120-ra, továbbá 160-ra teszi az áldozatok számát. Sajnálatos történelmi tény, hogy megtörténhetett ez a tragédia.


(Magyar Szó, H.Á. 2008. november 5.)
Utolsó frissítés ( 2009. februr 28. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9586924

Online