A magyarverésekrõl az elnökkel Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. november 05.

A magyarverésekről az elnökkel

 Tadić államfővel tárgyalt Pásztor István, a VMSZ elnöke

– A fő ok, ami miatt az elnök úrral beszélni szerettem volna az volt, hogy véleményem szerint a tartományi statútum körül nem a legjobb irányban folynak a dolgok. Ezenkívül az új igazságügyi törvénycsomagról is beszélni szerettem volna, amely a múlt pénteken került a köztársasági parlament napirendjére. Az utóbbi hetekben tanúi lehettünk annak, hogy Szabadkán a közbiztonsággal baj van, és ezért is sürgettem a találkozót – mondta a VMSZ elnöke újvidéki sajtótájékoztatóján.

Pásztor elmondta, hogy Cvetković köztársasági kormányfő múlt heti, újvidéki látogatása során megállapodtak a tartományi és köztársasági hatáskörök szétválasztásáról és meghatározásáról szóló törvény körüli aktivitások dinamikájáról. Ennek részeként Pajtićnak és Cvetkovićnak a múlt pénteken kellett volna Újvidéken tárgyalniuk a szerb kormány tagjaival. A megbeszélés azonban elmaradt, mert a pénteki találkozót csütörtökön este lemondták.

– Mondhatjuk, hogy ezzel patthelyzet alakult ki, nyilvánvalóan vannak olyanok, akik fékezik ezt a folyamatot – mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke aggasztónak találta, hogy ezzel egy időben a szerbiai médiában, különféle nyilatkozatokon és memorandumokon keresztül, valóságos ördögűzés folyik a statútumot ellenzők részéről.

Elmondása szerint a Tadić elnökkel folytatott megbeszélésen kifejezte elvárását, hogy az új tartományi statútum legkésőbb az év végéig a köztársasági képviselők elé jusson, mégpedig olyan formában, ami nem változtatja lényegesen a tartományi képviselők által elfogadott dokumentum értelmét.

– Tadić megígérte, hogy még a mai nap folyamán elrendeli ennek a procedúrának a felgyorsítását. Reményeim szerint az elkövetkező pár napban már lehetőségünk lesz arra, hogy megkezdjük a politikai párbeszédet, és hamarosan hozzáláthatunk a törvénytervezet összeállításához, hogy az minél előbb a szerb parlamentbe kerüljön – hangsúlyozta Pásztor.

A tegnapi beszélgetés második témája az igazságügyi törvénycsomag volt, amelynek elfogadásával teljes körű átszervezésen esnek át a szerbiai bíróságok. Több bíróság szűnne meg a tartományban is, úgynevezett általános bíróságokat terveznek létrehozni a mostani tartományi körzetek központjaiban.

– Nem értünk egyet azzal, hogy még nagyobb legyen a központosítás, és a mai találkozón megbeszéltük, hogy az elkövetkező napokban benyújtjuk módosítási javaslatainkat erre a törvénycsomagra. Elsősorban azt szeretnénk, ha Becsén, Topolyán illetve Zentán vagy Magyarkanizsán jönne létre egy-egy általános bíróság. Az Igazságügyi Minisztérium képviselőivel már szerdán tárgyalni fogunk erről. Ha javaslatainkat nem fogadják el, akkor akár kérdésessé válhat a VMSZ parlamenti támogatása erre a törvénycsomagra vonatkozóan – mondta a VMSZ elnöke az újvidéki sajtótájékoztatón.

Szó esett a szabadkai közbiztonságról is. Pásztor szerint nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy nemzeti alapon történő incidensekről volt szó, bár az incidensben résztvevők minden alkalommal különböző nemzetiségűek voltak.

– Elmondtam az elnök úrnak, Szabadkán sokan attól tartanak, hogy újra visszatér a bizonytalanság, ami a várost 6–7 évvel ezelőtt jellemezte. Az államfő mai beszélgetésünk során megígérte, hogy az igazságszolgáltató szervek megtesznek mindent annak érdekében, hogy fény derüljön az incidensek fő okaira, de az Állambiztonsági Tanács következő ülésén is foglalkoznak a témával – hallottuk a VMSZ elnökétől.

Szóba került a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet is. Pásztor elmondta, hogy elégedett a tervezettel, mert a törvénytervezet közvetlen választásokat irányoz elő, széles hatásköröket ad és megalapozza a nemzeti tanácsok pénzügyi biztonságát.

– Általában véve elégedett vagyok a mai beszélgetéssel, hiszek abban, hogy amit megbeszéltünk az elnök úrral, ahhoz ő tartani is fogja magát, mert az eddigi tapasztalataim is ilyenek. Másfelől, ezeknek a problémáknak a megoldása közös érdekünk, a politikai hovatartozástól függetlenül – mondta a VMSZ elnöke.


(Magyar Szó, H.GY. 2008. november 5.)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9555656

Online