Megõrizni a nemzetek közötti jó kapcsolatot Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. szeptember 09.
2004. szeptember 9.

Megőrizni a nemzetek közötti jó kapcsolatot

-- Baj, hogy ezek a kilengések megtörténtek, baj az is, ha elhallgatjuk őket, de ugyanilyen nagy baj, ha eltúlozzuk őket -- mondta a kormányfő és hozzátette, a szerb kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetek közötti feszültséget csökkentse, illetve hogy az eltűnjön, s ez azt jelenti, hogy nemcsak méltó büntetéseket kell kiróni, hanem a megelőzésre is törekedni kell.
Újságírói kérdésre, miszerint a magyarellenes atrocitásokra Szerbiában egyedi esetekként tekintenek, Magyarországon pedig jelenségként kezelik, a kormányfő a következő választ adta:

KILENGÉSEK VANNAK, ATROCITÁSOK NINCSENEK

-- Az atrocitás szó nem létezik a szerb nyelvben. Más nyelveken ez tömeggyilkosságot, mészárlást, erőszakot, vadállatiságot jelent. Aki erről beszél, az nem mond igazat. S aki hamis dolgokat mond, fokozza a türelmetlenséget. Egyedi esetekről van szó, nem jelenségről, s mivel atrocitások nincsenek, nincs helye a kérdés internacionalizálásának. A kérdés internacionalizálása más ország belügyeibe történő beavatkozást jelent. S ezt a beavatkozást is lehetne internacionalizálni. A problémákat Szerbián belül kell megoldani. Szerbia tagja az Európa Tanácsnak és az EBESZ-nek, természetes, hogy ezek a szervezetek figyelemmel kísérik az emberi jogokat, ám ha olyan dolgokról beszélünk nemzetközi szinten, amelyek nem léteznek, akkor ez megronthatja a nemzetek közötti viszonyokat az országon belül és Szerbia és Montenegró viszonyát Magyarországgal is -- mondta nagy önuralommal a kormányfő, de hanghordozásán észrevehető volt az indulat.


Koštunica Temerinben

A TERÜLETI AUTONÓMIÁRÓL MAJD AZ ALKOTMÁNY RENDELKEZIK

Azokra az újságírói kérdésekre, milyennek ítéli meg a szerb kormányfő a vajdasági magyarok helyzetét és kaphatnak-e a magyarok területi autonómiát, a szerb miniszterelnök ezt válaszolta:-- A kisebbségek helyzete olyan, mint a többi kisebbségé, mindig lehetne jobb is. A területi autonómia kérdéséről pedig az alkotmány kidolgozásakor lehet beszélni. Egyetlen házat sem úgy kezdenek építeni, hogy elkészítik a tetőt, majd megássák az alapokat. Az alkotmány kidolgozásakor kerülhet a kérdés napirendre, de hogy az mikor lesz, az egyelőre még bizonytalan -- mondta a kormányfő.

Sok diákot

Sok kiváló diákot kívánt Vojislav Koštunica a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumnak, ahol szabadkai látogatása utolsó állomásaként rövid látogatást tett. Mint mondta, óriási szükség van az ilyen jól felszerelt, tehetséges diákokat felölelő oktatási intézményekre.

TÖRVÉNY A NEMZETI TANÁCSOK HATÁSKÖRÉRŐL

Rasim Ljaljić kisebbségügyi miniszter szerint a tárgyalássorozaton bebizonyosodott, hogy kisebbségellenes kilengések voltak, de ezek egyedi esetek, s távol állnak attól, hogy jelenség lennének, s megronthatnák a nemzetek közötti viszonyokat. Ami nagyon fontos, hogy az incidensk többségét a rendőrség feltárta.
-- A mai megbeszélés záradékaként fogalmaztuk meg, hogy a rendőrségnek azonnali és pontos információkat kell adni, hogy minél kevesebb lehetőség maradjon a sajtómanipulációk számára -- mondta a kisebbségügyi miniszter.
Szerbiának fontos partnere Magyarország. Szerbia fontosnak tartja javítani jószomszédi kapcsolatait Magyarországgal -- mondta a kisebbségügyi miniszter, s bejelentette, hogy a jövő héten Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke Szerbiába látogat, s megbeszéléseket folytatnak a két ország között aláírt kisebbségi megállapodásról.
-- Szerbia és Montenegró parlamentje már ratifikálta ezt az államközi megállapodást, ha a magyar Országgyűlés is megteszi ezt, akkor megalakulhat az a vegyes bizottság, amely a kisebbségek helyzetének felügyeletét végzi. Várhatóan hamarosan megalakul a szerbiai nemzeti tanácsok köztársasági tanácsa is, és elkészül a nemzeti tanácsok megalakítását és hatáskörét szabályozó törvény is, amely megteremti a jogi alapot a testületek működéséhez -- jelentette be a kisebbségügyi miniszter.
Kucsera Géza, Szabadka polgármestere megköszönte, hogy a kormányfő és munkatársai ellátogattak a városba, s elmondta, az önkormányzat célja, hogy útját állják a kilengéseknek, hogy az állami szervekkel együttműködve az elkövetett tetteket felderítsék és biztonságos életteret teremtsenek a lakosságnak.


Tárgyalás a Magyar Nemzeti Tanács képviselőivel

A KORMÁNY NEM TOLERÁLJA A NEMZETI TÜRELMETLENSÉGET

Dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi titkár köszönetét fejezte ki, hogy a kormányfő ellátogatott azokra a területekre, amelyeken a legtöbb kisebbségellenes kilengés történt. Szerinte két fontos dolgot bizonyít a miniszterelnök tegnapi vajdasági látogatása: egyfelől, hogy a szerb kormány felismerte, hogy a nemzetek közötti türelmetlenségek veszélyt jelentenek az együttélésre, másrészt, hogy ez a kormány konkrét intézkedéseket tesz az esetek felderítésére.
-- Ezzel egyértelmű üzenetet küld mindazoknak, akik meg szeretnék bontani a nemzetek közötti viszonyokat. Az üzenet pedig az, hogy a kormány nemcsak hogy nem szítja a kilengéseket, de nem tolerálja a nemzeti türelmetlenséget sem. Örülök, hogy a kormányfő megerősítette, hogy még e hónap folyamán megalakul az a két bizottság, amelyek közül az egyik a kilengések megelőzésével foglalkozik, a másik pedig kivizsgálja a legsúlyosabb incidenseket -- mondta a kisebbségügyi titkár, s hozzátette: -- Az elmúlt négy esztendőben Szerbia példamutatóan cselekedett, ami a kisebbségek önazonosságának megőrzését illeti. Sajnos egyeseket zavar ez a haladás, s azt szeretnék, ha visszatérnénk a kilencvenes évek politikájához, a nemzeti türelmetlenség szervezett szításához. Amit most én szerencsésnek tartok, hogy a jelenlegi kilengések mindenféle állami támogatás nélkül történnek -- mondta dr. Korhecz Tamás.

KOŠTUNICA INTÉZKEDIK A TANKÖNYVBEHOZATAL ÜGYÉBEN

Pásztor Bálint, a Magyar Nemzeti Tanács intézőbizottságának elnöke elmondta, hogy a nemzeti tanácsok képviselői a miniszterelnökkel egyetértettek abban, hogy az incidensek alkalmával bűncselekmények történtek, nem kell minimalizálni azokat, de nem is kell felnagyítani őket. A kisebbségellenes kilengéseken kívül más fontos témák megbeszélésére is kihasználták a találkozót.
-- A miniszterelnök úr ígéretet tett, hogy latba veti tekintélyét, és hamarosan megoldódik az anyaországi tankönyvbehozatal és kilátásba helyezte egy új törvény kidolgozását a tankönyvekről -- mondta Pásztor Bálint.
Az egyházak képviselői és a horvát meg a bunyevác nemzeti tanácsok vezetői a békés együttélés fontosságáról beszéltek. Vojislav Koštunica egy evangéliumi üzenettel zárta a szabadkai sajtótájékoztatót: Az igazság megvált minket, a hazugság nem.

A Magyar Szóban tett látogatása után az újságíróknak Vojislav Koštunica a következőket nyilatkozta: "Elégedett vagyok a mai nap folyamán folytatott beszélgetések eredményével. Témaként szerepelt a szerb--magyar viszony, s megegyeztünk abban, hogy mindkét félnek aktívan kell tevékenykednie a feszültség csillapításában. A kilengéseket pontosan definiálni kell, és sok mindent kell még emellett elvégeznünk, pl. a büntetőtörvényt is ki kellene egészíteni. Nevükön kell nevezni a dolgokat, de semmiképpen sem indokolt az, hogy atrocitásokat emlegessünk.

KABÓK Erika

Sötét Deniszt kiskorúak verték meg

Vojislav Koštunica példamutatónak mondta a szabadkai rendőrség munkáját. Kérdésünkre, hogyan lehet az, hogy Sötét Denisz ügyében, akit a Pátria Szálló előtt vertek meg nemzetiségi hovatartozása miatt, még mindig nem adott ki a rendőrség közleményt, és hogyan történhetett meg, hogy nem írták fel a feltételezett elkövetők autójának rendszámát, Borivoj Mucalj szabadkai rendőrparancsnok azt válaszolta, hogy 90 Mitsubishit ellenőriztek, s a feltételezett tettesek is kézre kerültek: akik a közrendbontásban részt vettek -- kiskorúak. A kedden történt rendőrgyilkosságról és a szabadkai rendőr megkéseléséről nem adtak ki sajtóközleményt.

Zoran Šami: Csupán kocsmai verekedések

Zoran Šami, az Államközösség parlamentjének elnöke elvetette azokat a vádakat, amelyek szerint gaztetteket hajtanak végre a magyarok ellen Vajdaságban. Šami a Večernje novosti tegnapi számának kijelentette, a magyar kormány kérte az Európa Tanács parlamenti közgyűlését, fogadjon el rezolúciót a magyar javaslat alapján, amelyben az áll, hogy "a vajdasági magyarok ellen bestiális bűncselekményeket hajtanak végre".
"Ez egyszerűen nem felel meg a valóságnak" -- nyilatkozta Šami. Hozzátette, látta a vajdasági incidensekről szóló rendőrségi jelentéseket és ezek szerint javarészt kocsmai verekedésekről volt szó. Szavai szerint történtek sírkőledöntések, de pravoszláv és katolikus síremlékeket egyaránt ledöntöttek, az elkövetők egy részét pedig letartóztatták.
Šami közölte, a szerbiai magyar kisebbség helyzetéről először az Európa Tanács közgyűlésének politikai bizottsága tárgyal majd Párizsban, és eldönti, továbbítja-e az ügyet az ET parlamenti közgyűlésének októberi ülésére. Hozzátette, az incidensekkel kapcsolatos hazugságokat Magyarországon politikai trükkökként terjesztik. "Olcsó politikai trükkökről van szó a nálunk esedékes helyhatósági és parlamenti választások kapcsán, de felhasználják a magyarországi választásokhoz és az ottani politikai leszámolásokhoz is" -- mondta. (Beta)

A legfontosabb az első kézből kapott információ

A szabadkai Magyar Főkonzulátuson járt harmincöt magyarországi újságíró -- Kucsera Gézával, Bunyik Zoltánnal, valamint a helyi sajtó képviselőivel beszélgettek

Tegnap a szabadkai Magyar Főkonzulátus épületében találkoztak a magyarországi és a vajdasági sajtó képviselői. A magyarországi újságírók látogatásának célja az volt, hogy a helyszínen tájékozódjanak, a magyar és a szerb féltől egyaránt, az elmúlt időszakban történt atrocitásokról.
Huszár János főkonzul üdvözlőbeszédében ismertette a vendégekkel a szabadkai konzulátus rendeltetését és céljait.
-- Érzékeltetni szeretném, hogy milyen célokat szolgál a főkonzulátus. A kétoldalú kulturális, gazdasági, politikai kapcsolat építését, valamint a személyes megjelenést, ahol az az itteniek számára fontos -- mondta Huszár János. A Magyar Külügyminisztérium vállalta a feladatot, hogy megszervezi ezt az utazást, s az újságírók nagy örömmel fogadták a lehetőséget.
Szabó Ferenc, a külügyminisztérium szóvivő irodájának főosztályvezető-helyettese hozzátette, akkora volt az érdeklődés, hogy a budapesten akkreditált külföldi tudósítók is részt szerettek volna venni, de mivel 35 főre korlátozták a látogatók számát, így nekik talán majd egy másik alkalommal szerveznek utazást.
Huszár János fontosnak tartja az első kézből történő tájékozódást.
-- Az első kézből szerzett információk nem pótolhatók semmi mással. Meg kell ismerni az itt élő embereket, a helyszínt, a tényeket. Magyarországot közvetlenül foglalkoztató kérdésről van szó, s ez gondolati, érzelmi meggondolásokkal társul. A dolog szervezettsége azt bizonyítja, hogy nem tudunk eligazodni a tények között. Mi ehhez szerettünk volna keretet biztosítani -- mondta Huszár János.
A sajtó képviselői ellátogattak a Városházára, ahol találkoztak Kucsera Géza polgármesterrel, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökével, Bunyik Zoltánnal, az Újvárosházán pedig Zoran Prčićtyel, az Észak-bácskai körzet vezetőjével beszélgettek.


A magyarországi média képviselői Szabadkán

A Magyar Főkonzulátuson szervezett sajtókoktél alkalmával lehetőség nyílt ismerkedésre és beszélgetésre, ahol az újságírók egymás között beszélgettek az atrocitásokról és a szerbiai vezetőség, valamint az anyaország reagálásairól. A sajtó képviselői mellett a koktélon részt vett a Sötét család is, esetükkel sokat foglalkozott a magyarországi média is, így lehetőség nyílt arra, hogy személyesen is elmondják véleményüket és tapasztalataikat az anyaországi tudósítóknak.
Kósa András, a Magyar Hírlap újságírója mindenképpen hasznosnak találta a tegnapi látogatást, hiszen a Magyar Hírlap is folyamatosan követi a kisebbségi ügyeket.
-- Nagyon jó alkalom ez arra, hogy tájékozódjunk, kicsit belelássunk és első kézből halljuk az itteni újságírók, az itt élők véleményét, álláspontját. Úgy gondolom azonban, hogy egy ilyen utazás sajnos nem alkalmas arra, hogy a valódi hangulatot, az atmoszférát átérezzük. Az utazás viszont a tájékozódás szempontjából nagyon jól meg van szervezve. Mégis egy kicsit azt érzem, hogy amit kaptunk, egy kicsit steril formában kaptuk. Mindenképpen hasznos volt a látogatás, hiszen rájöttem, mennyire másként látják az emberek a helyzetet a határ egyik és másik oldalán -- mondta Kósa András.
A látogatáson többek között a Magyar Televízió, a Duna TV, a Magyar Rádió, a Népszabadság, a Délmagyarország, a Szegedi Városi TV, a Magyar Nemzet és más médiumok tudósítói vettek részt.

tm

Példátlan udvariatlanság

Keserűséggel vegyes felháborodással konstatáljuk, hogy a Magyar Köztársaság nagykövetének utasítására lemondták a Magyar Külügyminisztérium által szervezett sajtódelegáció látogatását temerini helyi közösségünkbe. A látogatás célja az lett volna, hogy a magyarországi médiumok képviselői találkozzanak a helyi közösség magyar és szerb tanácsnokaival, és a helyszínen ismerkedjenek meg azokkal a problémákkal, amelyek az elmúlt hónapokban beárnyékolták a magyar--szerb kapcsolatokat. A beszélgetésre -- amelyet megfelelően előkészítettünk -- 8-án, szerdán délután négy órakor került volna sor, a látogatás elmaradásáról mindössze 40 perccel előbb kaptunk értesítést.
Keserűségünk oka az, hogy mint ismeretes, éppen a dél-bácskai, s azon belül is a temerini magyarokat érte az elmúlt másfél évben a legtöbb és legdrasztikusabb támadás, Csorba Béla konyhakéssel történt életveszélyes megfenyegetésétől a néhány héttel ezelőtti Molotov-koktélos gyújtogatásig és a fiatalok elleni támadásokig. Ugyanakkor itt történt az úgynevezett Petrović-eset is, amely az egész országban felkorbácsolta a magyarellenes hangulatot. Megdöbbentő, hogy e látogatás szervezői éppen a legnehezebb helyzetben levő magyarok sorsára tekintenek ennyire közömbösen és mostohán.
Felháborítónak tartjuk ugyanakkor, hogy az autóbusszal a Délvidékre citált magyar újságírókat a szervezők Temerin helyett Kasza József VMSZ-es elnök sajtótájékoztatójára irányították át, nyilván nem véletlenül.
Azt kell gondoljuk, hogy az egész ceremóniának eredetileg is egyetlen célja volt csupán: tekintettel a választási kampányra a magyarországi média logisztikai támogatásával is meg kívánták erősíteni Kasza József veszőben levő tekintélyét, amit most a magyarverések ürügyén kívánnak számára visszaszerezni.
Úgy véljük, hogy a szervezéssel megbízott diplomatáknak talán mégsem ez volna a feladata.

MILINSZKY József tanácselnök

Az eset kapcsán tiltakozását fejezte ki Ágoston András, a VMDP elnöke is.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9407252

Online