Atrocitások és jogsértések a délvidéki magyarok ellen Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. december 05.

Atrocitások és jogsértések a délvidéki magyarok ellen

(2008 január – november)

 Rövid összefoglaló

A feltüntetett adatok csupán a dokumentált esetekre vonatkoznak, mert sok esetben előfordul, hogy a sértettek nem merik bejelenteni az ellenük elkövetett támadást, vagy egyszerűen - a rossz tapasztalatok miatt - értelmetlennek tartják ezt megtenni.

2008. január 25-én Újvidéken megtámadták Mirnics Gyula televíziós újságírót. A három szerb nemzetiségű támadó percekig ütötte, rúgta a sértettet, akinek valamennyire sikerült magát megvédenie, ám így is számos sérülést szerzett. A támadást megelőzően a sértett híreket diktált be mobiltelefonján keresztül a szerkesztőségbe (természetesen magyar nyelven).

 

2008. február 19-én soviniszta jelszavakat kiáltoztak a felvonuló szerb fiatalok Szabadkán. A mintegy 300 szerb középiskolásból álló csoport a dzsámihoz vonult, köveket dobált az objektumra és soviniszta jelszavakat üvöltözött az albánok, a magyarok és a horvátok számlájára.  

2008. február 20-án hajnalban Óbecsén több helyen is gyűlölkődő falfirkák jelentek meg az alábbi tartalommal: „Albánok most már menjetek a saját országotokba, addig amíg nem ba…uk meg az anyátokat, magyarok úgyszintén..” ; „Kosovói függetlenség, európai függőség” ; „Delije – Kosovo: Halál az albánokra, Szerbia a szerbeké, kifelé a kisebbségekkel”   

 

2008. március 15-én Szabadkán megtámadtak egy szegedi illetőségű, kettős (szerb-magyar) állampolgárt, egyetemi hallgatót. A magyar fiúra és barátnőjére két 25 év körüli szerbül beszélő fiatalember támadt rá – nyilvánvalóan azért, mert magyarul beszélgettek. A támadók – miközben azt üvöltözték, hogy: “magyar, magyar” - megpróbálták a fiút a földre lökni és rugdosni, de lélekjelenlétének köszönhetően – szerencsére - sérülések nélkül megúszta az esetet. Az esetről bejelentést tett a rendőrségen,  viszont a rendőrök – a fiú elmondása alapján – nem kezelték kellő körültekintéssel az ügyet.

2008. március 20-án súlyos, etnikai indíttatású incidens történt Szabadkán a Műszaki Középiskola (MEŠC) épülete előtt. A szerb diákok csoportja megtámadott egy magyar tanulót. A MEŠC második osztályába járó diák egyedül lépett ki az iskola épületéből, amikor a szerb fiatalok nekirontottak, ütlegelni, rugdosni kezdték, miközben szidták a magyar anyját. Ekkor megjelentek a magyar fiú osztálytársai, akik az áldozat segítségére siettek. A szerb támadók valószínűleg úgy ítélték meg, hogy egy esetleges tömegverekedés során alulmaradnának, ezért gyorsan szétszéledtek. Az áldozat édesanyja elmondta, hogy legjobb tudomása szerint mostanában több magyar diákot bántalmaztak a szerb társaik, de az érintett szülők általában nem merik jelenteni ezeket az eseteket, mert tartanak a megtorlástól.

2008. március 21-ére virradóra Szenttamáson  - máig ismeretlen tettesek - átfestették az újvidéki és turiai úton található helységnévtáblák magyar nyelvű feliratát.

 

2008. április 19-én hajnalban Szabadka központjában, kisebb szóváltás után késszúrás áldozata lett egy 19 éves magyar fiatal. Komjáti Attilát és barátnőjét nemzeti alapon sértegette két szerb fiatal, majd pedig rájuk is támadtak: egyikük késsel életveszélyesen megsebesítette Komjáti Attilát, aki vérző hassal ment be segítséget kérni a mentőállomásra. A műtét másfél órán keresztül tartott, a sebészeti osztály főorvosa szerint - ha ütőeret talál el a kés - nagy valószínűséggel az áldozat a helyszínen belehalt volna sérüléseibe.

2008 április utolsó hétvégéjén két magyar fiatalt vertek meg Temerinben. A 6-7 szerb nemzetiségű fiatalember a város központjában egy gyorsétkezde előtt támadta meg a fiatalokat (a támadás során sörösüvegekkel is okoztak sérüléseket). A támadók fenyegették és szidalmazták a magyar fiúkat („Megölünk, legyilkolunk benneteket”) . A súlyosabban sérült magyar fiút még az este bevitték a kórházba, több helyen varrták  a fejbőrét.  

2008 május első felében Törökkanizsán történt magyarellenes incidens. Két magyar fiatal haladt el az egyik legnagyobb – közismerten szerbek által látogatott - szórakozóhely mellett, miközben magyar zenét hallgattak mobiltelefonon keresztül. Ennek hallatán a szórakozóhelyen levő 4-5 szerb fiatal úgy összeverte a két fiút, hogy az egyikük agyrázkódást kapott. A másik, aki nem szenvedett súlyos sérüléseket, hazakísérte barátját, majd hazafele menet ismét a szórakozóhely előtt haladt el, ekkor újra megverték őt. Információnk szerint a rendőrség megtalálta a gyanúsítottakat és a feljelentést is megtette.

2008. május 11. Megverték Szabadkán Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét. A sértettet nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel szállították a kórházba (agyrázkódást szenvedett, kitört egy foga és megrepedt a bordája). Toroczkait öt szerbül kiabáló férfi rángatta ki a kocsijából, akik leütötték, majd rugdosták.

2008. június 14-én éjjel egy óra körül Temerinben minden ok nélkül rajtaütésszerűen megtámadták és súlyosan bántalmazták az utcán békésen közlekedő (K. Roland és K. Viktor) magyar fiatalokat. Előbbit sörösüveggel leütötték és megrugdosták, olyannyira, hogy az újvidéki kórházban sürgős műtéti beavatkozásra volt szükség (szemét kellett műteni).

2008. június 17-én, Temerinben erre a magyarok ellen uszító feliratra figyeltek fel a Vasút utca lakói és a környékbeli fatelepek vásárlói: „A szerbeknek Szerbiát, magyaroknak kisbaltát”.

2008. június 27-én Temerinben egy 16 éves fiút ért atrocitás. A két támadó a sértett nyomába szegődőtt, majd otthonának közelében utolérték és tettlegesen is bántalmazták. A szülők feljelentést tettek a rendőrségen.

2008. július 12-én, a szabadkai közvélemény döbbenten értesült a hírről, miszerint szabadlábra helyezték azt a 19 éves szerb fiatalt, aki április 20-án hajnalban Szabadka központjában megkéselt egy magyar fiatalembert. A támadót két nappal az eset után elfogták, és minősített gyilkossági kísérlet, illetve nemzeti, faji és vallási türelmetlenség vádjával előzetes letartóztatásba helyezték. Szabadlábra helyezéséről a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság döntött július 7-én. A fiú valamivel több mint két hónapot töltött előzetesben.

2008. július 19-én lövedék csapódott a temerini a Szirmai Károly MME épületének üvegfalába. A lövedék, amely az egyesület épületének masszív üvegfalát fúrta át, akár végzetes is lehetett volna az egyesület épülete előtt állók számára. Ugyanazon az éjszakán megrongálták az épület magyar nyelvű feliratát.

2008. július 24-én hajnalban Fehértemplom több intézményéről eltávolították a nem szerb nyelvű feliratozású táblákat. Szemtanúk szerint a tettesek szerb nacionalista dalokat énekelő fiatal férfiak voltak.

2008. július 24. A nagykikindai községben a magyar képviselők anyanyelvükön próbálták véleményüket elmondani. (Az anyanyelven történő beszédet a törvény lehetővé teszi és szinkron tolmácsot is biztosít.) A szerb radikális párt képviselői azonban felszólalásaikban provokálták, illetve kinevették a magyarul felszólaló képviselőket. Megvádolták őket, hogy nyerészkedni akarnak azzal, hogy a magyar nyelvet használják.

2008. augusztus 02. Szenttamáson az Óbecse és Turia felé vezető útszakaszon - a település nevét feltüntető helységnévtáblákon - megrongálták a magyar feliratokat.

 

2008. augusztus 19-én éjjel fél egy körül Topolyán magyarellenes támadás áldozata lett két fiatalember (mindketten magyar állampolgárok) és egy topolyai lány. A fiatalokat egy 8-10 fős szerb nemzetiségű fiatalokból álló csoport bántalmazta. A magyar társaság hölgytagjának a lelki megrázkódtatáson kívül nem esett más baja, azonban a két fiút fizikailag is bántalmazták.

2008. augusztus 23.  Árpási Ildikó, a Pannon Rádió és Televízió főszerkesztője 2008. augusztus 23-án, 12 óra 51 perckor sms-t kapott, amelyben a következő szöveg állt: „Te magyar k...a. Robbanó szerkezetet raktunk a kib....ott rádiód műszaki helyiségeibe, ami 14 óra 23 perckor fog robbanni. Aláírás: Mladić tábornok katonai rendőrsége, 1991, Knin”.

2008. szeptember 04. Szeptember 1-jén betört ajtóüveg, szeptember 2-án betört ablaküveg, szeptember 3-án pedig egy betört ablak- és ajtóüveg látványa fogadta a szabadkai Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumba érkezőket. (Fontos megjegyezni, hogy a gimnáziumban magyar nyelven folyik az oktatás.) Az iskola biztonsági kamerája mindhárom esetet rögzítette, a tettes kiléte ennek ellenére mindeddig ismeretlen.

 

 

2008. szeptember 23. Négy év után, este beszüntette adását a muzslyai Zeppelin Rádió. Az egyetlen bánáti magyar adó ugyanis nem kapott hullámhosszat a Köztársasági Műsorszórási Ügynökségtől. Megszűnésével felbecsülhetetlen kár érte a vidék magyarságát, hiszen a muzslyai rádió volt az, amely egymással kapcsolatba hozta, összefogta a Közép - Bánátban élő több ezer magyart.

2008. október 24-én Szabadka központjában három felnőtt este nyolckor megvert egy 15 éves magyar gyereket. A tizenöt éves áldozat egy kisebb csoporttal éppen egy belvárosi gyorsétteremből jött ki, amikor három felnőtt hirtelen megjelent és hátulról leütötte a fiút. Annak ellenére, hogy a gyerek eszméletét vesztette, a támadók tovább ütötték – rúgták, majd elmenekültek a helyszínről.

2008. október 24-én, pénteken éjjel, Szabadka belvárosában újabb magyarverés történt. Egy húsz főből álló szerb csoport megvert egy hazafelé tartó családot. Egy belvárosi kávézó előtt álló mintegy 10 fős szerb társaságból kiléptek néhányan, és váratlanul rátámadtak K.A.-ra. Az édesapa és a testvére azonnal a segítségére siettek, de a kávézóból még tíz fiatal jött ki, majd körülvették a családot. Miután K.A. eszméletét vesztette K.R. ráfeküdt, hogy a testével védje bátyját, így ő kapta a legtöbb ütést és rúgást. A támadók az édesapát sem kímélték. Rövidesen négy rendőr jelent meg , akik – a sértettek elmondása alapján - nem tettek semmit érdemlegeset.

 

2008. november 7-ére virradóra „Halál a magyarokra!” és ehhez hasonló szövegek jelentek meg Temerinben több magyar család házán, egy kisegyház kapuján, és egy szórakozóhely ablakán.

 

2008. november 10. A szabadkai rendőrség gyilkosság megalapozott gyanújával letartóztatta a szabadkai Marko V.-t (22). Mint azt a rendőrség közleményéből megtudtuk, a gyanúsított pénteken (2008. november 07.) este 11.30 környékén a Prágai és a Gál Ferenc utca sarkán korábbról húzódó rendezetlen ügyeik miatt késével hátba szúrta ismerősét, a szabadkai K. Zsoltot (25). Marko miután megszúrta Zsoltot, elmenekült a tett helyszínéről. Nem hivatalos forrásokból arról számoltak be, hogy a tisztázatlan ügy hátterében drogügylet áll. (Megjegyzés: annak ellenére fontosnak tartottuk ismertetni ezt az esetet, hogy a nemhivatalos források nem etnikai támadásként kezelik – mindez szemléletes és sajnálatos példája az egyre romló közbiztonsági helyzetnek).

Az összefoglalót a szenttamási Emberi Jogi Központ munkatársai készítették

Források:

Emberi Jogi Központ – Szenttamás (www.humanrightscenter.net)

Magyar Szó napilap (http://magyarszo.com/)

Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület (www.argus.org.rs)

Vajdaság Ma internetes hírportál (www.vajma.info)
Utolsó frissítés ( 2008. december 05. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9554206

Online