Reagáljanak az illetékesek! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. november 06.

Reagáljanak az illetékesek!

 A Civil Társadalom Fejlesztési Központot (CRCD) aggasztják a bácskai etnikai incidensek

A nagybecskereki székhelyű Civil Társadalom Fejlesztési Központ (CRCD) tegnap közleményben adott hangot aggodalmának, a növekvő etnikai incidensek miatt Bácskában. A civil egyesület szerint a kockázatot csak növeli a tény, hogy továbbra sincsenek kellőképpen képviseltetve nemzeti kisebbségek a közszolgálatokban – különösképpen a rendőrség összetételében –, és hogy a közéletben is hátrányos helyzetben vannak. A helyzetet az is bonyolítja, hogy eltérő véleményeket hallani a magyarok 1944-es üldöztetéséről. Ennek a kérdésnek a tisztázása elkerülhetetlen, de ebben a pillanatban nem járul hozzá a helyzet megnyugtatásához.

A CRCD figyelemmel kíséri az egyre sűrűsödő bácskai etnikai incidensekről érkező híreket. Szerintük egyúttal reménykeltő az állami, a tartományi és a községi illetékesek erőfeszítése, hogy törvényszabályokkal, az intézményeken keresztül ténykedve, a nemzeti gyűlöletkeltés elleni erélyes fellépésével erősítse a nemzeti kisebbségek védelmét. Másrészt, továbbra is jelen vannak a kisebbségek politikai képviseletének a problémái (politikai pártjaiknak a választási listához ugyanannyi aláírást kell, hogy benyújtsanak, mint a legnagyobb szerbiai pártok), a közigazgatásban sincsenek arányosan képviseltetve. Közben egyre több az etnikai incidens, kezdve a többnyelvű föliratok megsemmisítésétől a szabadkai magyarokkal való fizikai leszámolásokig, azért, mert az utcán anyanyelvükön beszélnek.

A közleményben idézik Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének a nyilatkozatát, aki szerint a helyzet komolyságára utal az, hogy nem csak, hogy incidensek történtek Szabadkán, hanem a késő esti órákban nyugtalanság és feszült légkör érezhető. Hivatkoznak a szenttamási Emberi Jogi Központ megállapítására is, amely szerint a magyarság helyzete egyre rosszabb, annak ellenére is, hogy a politikusok a nemzetek közötti viszonyok javulásáról beszélnek. Ugyanakkor alig van rendőr, aki beszél magyarul. Ezért nagy szükség van a többnemzetiségű rendőrségre, de a kisebbségek megfelelő arányban való foglalkoztatására a többi közszolgálatban is.

A CRCD emlékeztet, hogy 2007 augusztusában, amikor az etnikai indíttatású incidensek elszaporodtak, az illetékesek hatékonyan intézkedtek. A jelenlegi helyzetre való reagálásnak sem volna szabad elmaradnia a tavalyitól.

(Magyar Szó, K.I. 2008. november 6., csütörtök)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9554060

Online