Hajrá magyarverõk!? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. november 01.

Hajrá magyarverők!?

 Újabb magyarellenes támadás történt Szabadkán. Ma még hír, de holnap már csak egy lesz a megannyi dokumentált eset közül. Ez így megy a Délvidéken hétről hétre, hónapról hónapra. Az itteni magyarság helyzete egyre rosszabb, és a délvidéki magyar politikusok sem tudnak bennünket meggyőzni ennek ellenkezőjéről, akárhányszor is nyilatkoznak a nemzetiségi viszonyok jelentős javulásáról.

               Ha látszólag kevesebb atrocitás is történik, az nem azért van, mert megnőtt a közbiztonság, hanem mert a magyar fiatalok – ha csak tehetik - hétvégenként elkerülik a frekventált helyeket (pl. a szabadkai korzót, vagy Temerin szűkebb központját), vagyis kiszorulnak a perifériára, illetve testi épségük megőrzése érdekében, egyszerűen otthon maradnak. Nem kétséges: a délvidéki magyar fiatalok egyfajta terror alatt élnek.

              Már intézményünk megalakulásakor leszögeztük, hogy a toleráns társadalom kialakítása idő - és áldozatigényes munka, viszont az erőszakot hatékony rendőrségi intézkedéssel, példás bírósági büntetésekkel, rövidtávon is mérsékelni lehetne.

Sajnos ennek éppen az ellenkezője történik. Vegyük csak példaként a szabadkai „késeléses” esetet: a támadó életveszélyes sérülést okozott, ennek ellenére rövid előzetes fogvatartás után szabadlábra helyezték. (Gyanítjuk, hogy – mint számtalanszor eddig – a legújabb magyarverés elkövetőit sem keríti kézre a rendőrség, vagy ha mégis, akkor legfeljebb szabálysértési eljárást indítanak ellenük.)

              Nincs elfogadható magyarázat arra vonatkozóan, hogy az ilyen esetekben miért marad el politikai érdekvédelmünk határozott reakciója (hogy a herélt cselekvőképességű magyar külügyről már ne is beszéljünk)? Nem vitatjuk el a belgrádi, budapesti és brüsszeli diplomáciai találkozók szükségességét, viszont az elvtelen kompromisszumoknak nincs helye a délvidéki magyarság érdekvédelmében - az enervált hozzáállás kizárólag a magyargyűlölők malmára hajtja a vizet, akik továbbra is szabadon garázdálkodhatnak.

               A tisztánlátás érdekében, felszólítjuk a délvidéki magyar pártokat, illetve azok képviselőit, hogy mielőtt Belgrádban, Budapesten vagy Brüsszelben tárgyalnak, tájékozódjanak a valós helyzetről, és annak függvényében képviseljék választóikat. (Semmire sem fogunk menni a garantált parlamenti helyekkel, ha a már meglevő pozíciók betöltésekor sem a tisztesség és a délvidéki magyarság valós érdekképviselete élvez elsőbbséget.)

            Javasoljuk, hogy a délvidéki magyar pártok vezetői kezdeményezzenek megbeszéléseket a belügyminiszterrel, illetve a helyi rendőrparancsnokokkal, szorgalmazzák a multietnikus rendőrség létrehozását, továbbá, hogy az illetékes szervek dolgozzanak ki egy cselekvési programot a közbiztonság mielőbbi megteremtése érdekében.       

Szenttamás, 2008. november 1.                             Az Emberi Jogi Központ nevében Kiss Rudolf
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9555327

Online