Kizárták a nyilvánosságot Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. oktber 23.

Kizárták a nyilvánosságot

A szabadkai kerületi bíróság Đorđević és Tubić ügyének tárgyalását decemberre halasztotta

Pénteken délelőtt Szabadkán folytatódott Slobodan Đorđević és Luka Tubić tárgyalása. Đorđevićet nemzeti, faji és vallási türelmetlenség és gyűlölet kiváltásával, illetve minősített gyilkossági kísérlettel, Tubićot pedig nemzeti, faji és vallási türelmetlenség és gyűlölet szításával vádolják.

djordjevic1

A szabadkai bíróság épülete

A vád szerint április 19-én hajnali két óra tájban Szabadka központjában sértegették őket, mert magyarul beszélgettek egymást között, az incidensnek pedig súlyos testi sértés vetett véget, ugyanis az egyik, a vád szerint Đorđević, késsel hasba szúrta Komjáti Attilát.

A tárgyalás szerdán a vádlottak és sértettek kihallgatásával kezdődött, tegnap pedig a tanúk kihallgatásával folytatódott.

A délelőtt folyamán két tanú, a sértett Komjáti Attila két barátja, Hanák Gábor és Maróti Márió tanúskodott.

Gábor a bíró kérdéseire válaszolva elmondta, keveset ért szerbül, akkor este pedig a két fiatalembertől annyit hallott, hogy ők azt mondták, milyen nép a magyar, és hogy hová süllyedtek. A vádlott Đorđević ügyvédje, Vladan Batić (volt igazságügy-miniszter) azonban arra próbált választ kapni, hogy a tanú valóban érti-e ezeket a szavakat, amelyekről állítja, hogy értette, ha tényleg alig tud szerbül. Batić állítása szerint csak betanulta, hogy a bíróság előtt ezt mondja, mert egy átlagos tudású ember nem ismerhet olyan szavakat mint a nép és süllyedni. A vita odáig fajult, hogy majdnem a tanú személyiségi jogai csorbultak, mert a védőügyvéd nem engedte a tolmácsnak, hogy fordítson. Gábor arra a kérdésre, hogy felismeri-e a vádlottakban az esti támadóikat, azt mondta, hogy csak Tubićot ismeri fel.

Maróti Márió, aki részt vett a verekedésben aznap este, hiszen megpróbálta Attilát megvédeni, elmondta, hogy a támadó jobb kézben tartotta a kést (ezt a bíróság azért tartja fontosnak, mert Đorđević vallomásában elmondta, hogy balkezes, így bal kézzel csinál sok mindent), ami 6-7 centiméter hosszú és 2 centiméter széles lehetett, és kampó, vagyis görbület volt a végén. Amikor Batić arról kérdezte, hogy emlékezhet ennyire részletesen a késre, amit csupán félhomályban látott,miközben azt vallotta, nem ismeri fel a vádlottakat, Maróti nem tudott választ adni.

A két tanú meghallgatása után elrendelt szünetet követően a Szabadkai Rádió információi szerint a bíróság elnöke kizárta a nyilvánosságot a tárgyalásról, arra hivatkozva, hogy a vádlottak fiatalabbak 21 évesnél, ami szerint kiskorúként kezelik őket. A kerületi bíróság szóvivője a Szabadkai Rádiónak elmondta, a tárgyalás további részében új bizonyítékok felvételének indítványozása miatt az eljárás folytatását decemberig elnapolták.

(Magyar Szó, Tómó Margaréta, 2008. október 25., szombat)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9587296

Online