Áprilisi késelés Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. oktber 23.

Áprilisi késelés

Szabadkán megkezdődött Slobodan Đorđević ügyének tárgyalása – Komjáti Attila sértett nem ismerte fel támadóját

Tegnap kezdődött meg Slobodan Đorđević és Luka Tubić tárgyalása a szabadkai kerületi bíróságon. Đorđevićet nemzeti, faji és vallási türelmetlenség és gyűlölet kiváltása, illetve minősített gyilkossági kísérlet vádjával hallgatták ki, Tubićot nemzeti, faji és vallási türelmetlenség és gyűlölet kiváltásával vádolják. Olvasóink minden bizonnyal emlékeznek még az április 19-i esetre, amikor a szabadkai Komjáti Attilát a város központjában késelték meg.

A sértett akkor azt nyilatkozta lapunknak, lehet, hogy azért, mert magyarul beszéltek. Attilát életveszélyes sérülésekkel vitték akkor kórházba, azóta felépült.

A tegnapi tárgyaláson Đorđević tagadta, hogy elkövette volna a bűncselekményt, Tubić pedig hallgatással védekezett.

Kiderült, Đorđević többszöri kihallgatása alkalmával három különböző vallomást tett. Az elnöklő bíró, Danko Mandić kérdésére, miszerint emlékszik-e arra, hogy akkor este és éjjel hová indult és mivel, Đorđević elmondta arra emlékszik csupán, hogy autóval indult el otthonról egy ismerőséhez, ahol alkoholt ittak. Az után már nem volt abban az állapotban, hogy vezessen, és arra sem emlékszik, hogy az ő autójával, vagy taxival mentek-e be a városba. Arra hivatkozott, túlságosan részeg volt ahhoz, hogy emlékezzen rá, pontosan mit csinált. „Arra emlékszem, hogy a Szabadegyetemnél lévő parkolónál a rendőrség letartóztatta Tubićot, de akkor már nem voltunk együtt és nem rémlik, hogy mikor és hol váltunk szét”-- mondta Đorđević a bíróság előtt. Aznap éjszaka Slobodan nem ment haza, nem otthon töltötte az éjszakát, és a bíróság előtt azt mondta, arra sem emlékszik, hogyan jutott el barátja lakására, csak arra, hogy ott ébredt fel.

 djordjevic

Az elnöklő kérdésére, miszerint hord-e magával bármilyen fegyvert, szúróeszközt, Đorđević határozott nemmel válaszolt.

A kihallgatás folyamán megtudtuk, hogy Đorđević ellen már több esetben is tettek feljelentést erőszakos viselkedése miatt, illetve közlekedési szabálysértési eljárás is indult már ellene. Kérdésre válaszolva kijelentette, soha nem ütött meg nőt, mire az ügyésznő említett egy esetet 2006. április 23-án, amikor egy nő tett feljelentést, mert ököllel ütötte őt Đorđević. A vádlott ezt tagadta.

Mint megtudtuk Đorđević a vizsgálóbíró jelenlétében másodszor azt nyilatkozta, hogy azon a bizonyos éjszakán felfigyelt egy csoportra a város központjában, de nem tudja, hogy mi lehetett az oka, hogy felfigyelt rájuk. Đorđević tegnap a bíróság előtt azt mondta, lehet, hogy azért mondta ezt, mert a rendőrségen egy felügyelő ezt így mesélte neki.

NEM HALLOTTA, HOGY SZIDALMAZTÁK-E

Đorđević kihallgatása után Tubić hallgatással védekezett, így Komjáti Attila sértett vallomása következett.

Kérdésre elmondta, bűnösnek találja őket, de mint kiderült nem ismeri fel a támadóit, ahogyan májusban az azonosításkor sem ismerte fel a támadókat a vádlottak személyében. A bíró kérdésére, miszerint hallotta-e, hogy szidalmazzák azért, mert magyarul beszél, vagy csak megszólították őket azért, mert magyarok, Komjáti azt válaszolta, csak arra emlékszik, hogy hangosan azt mondták, hogy magyarok, ő csak ezt hallotta, a többire pedig nem is akart figyelni, nem érdekelte. (Április 21-i, hétfői számunkban számoltunk be az esetről, ahol Komjáti Attila a következőket nyilatkozta lapunknak: „A barátnőmmel mentünk a Maxi áruház előtt, amikor hallottuk, hogy a mögöttünk jövő két fiatalember szitkozódik, és azt kérdezgeti, hogy miért beszélünk magyarul. Mi megpróbáltunk oda sem figyelni rájuk, mert nem akartuk, hogy bármi is történjen. Aztán leköpték a barátnőmet, és megrúgták, mire a barátnőm meg akarta ütni a támadót, én pedig közbeléptem” -- a szerző megjegyzése).

Attila ismét elmesélte a bíróságnak, hogy akkor fordult meg, amikor barátnőjét, Lillát leköpték, meg akarta kérdezni, hogy mire volt ez jó, de hátrálni kezdett mert a sötét hajú fiú közeledni kezdett felé.

A bíróság elnöklője arra is rákérdezett kapott-e már Attila bármiféle kártérítést a támadóktól, amelyre az nemmel válaszolt.

HAJLAMOS AZ ERŐSZAKRA

Jakab Lilla vallomásában szintén azt mondta, nem állítja, hogy szidták azért mert magyar, mert nem ért szerbül, ő csak azt hallotta, hogy „emelt hangon azt mondták, hogy magyar”.

A tárgyalás első napján véleményt mondtak a szakértők is. A pszichológusok és pszichiáterek véleményének tolmácsolásából megtudtuk, hogy Slobodan Đorđević korához képest fejletlen intelligenciával, érzelmi és szociális fejlettséggel rendelkezik. Arra a megállapításra jutottak, hogy labilis személyiség, ittas állapotban pedig előfordulhat, hogy hirtelen felindul. A pszichiáter véleménye szerint előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása következtében nem emlékszik a történtekre, viszont előfordulhat nála egy „pszichogén amnézia” is, ami azt jelenti, hogy stresszhelyzetekben egyszerűen a tudatalattija törli az eseményeket.

Az orvosszakértők megállapították, nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a szúrást jobb vagy balkezes tette-e (Đorđević bal kezes), hiszen mindkét kezünket tudjuk ilyesmire használni. Azért sem állítható ez biztosan mert senki a sértettek, tanúk közül nem tudta pontosan körülírni a támadás helyzetét, amitől nagyban függhet a szúrás iránya.

A tárgyalás a bizonyítékok bemutatásával holnap reggel fél kilenckor folytatódik.

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Đorđević - per: Komjáti Attila nem emlékszik a támadóira

A szabadkai körzeti bíróságon megkezdődött Slobodan Đorđević és Luka Tubić elleni tárgyalás.
Emlékeztetőül: április 19-én a szabadkai Maxi Market előtt megkéselték Komjáti Attila magyar fiatalembert, akit életveszélyes állapotban a szabadkai kórházba szállítottak, azóta felépült. Komjáti akkoriban azt nyilatkozta, Slobodan Đorđević és Luka Tubić nemzeti alapon sértegette őt, majd leköpték barátnőjét. Amikor közbe akart avatkozni, Đorđević hasba szúrta őt.
Đorđević és Tubić 30 napot töltött vizsgálati fogságban.
A tárgyalás első napján váratlan fordulat történt. Komjáti ugyanis azt mondta, nem emlékszik támadóira. Barátnője sem volt konkrétabb. Đorđević tagadta bűnösségét, Tubić pedig hallgatással védekezett.
Szabadkán szárnyra kelt az a híresztelés, hogy Komjáti – cserében a hallgatásért – lakást kapott a Đorđević családtól. A sértett azonban a bíróságon tagadta, hogy bármit is kapott volna támadóitól.
Talán véletlen(?) egybeesés, hogy Đorđević és Tubić szeptember 5-én fizikailag bántalmazta Nikola Dimić szabadkai polgárt és feleségét, de a feljelentést követően, Dimić utólag azt nyilatkozta, már nem emlékszik Đorđevićékre.
Slobodan Đorđević nem más, mint Vojin Đorđević ismert szabadkai üzletember fia.

S. Z.

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=vajdasag&id=7566

Utolsó frissítés ( 2008. november 07. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9554340

Online