Ðorðeviæ fia szabadlábon Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. jlius 12.

Đorđević fia szabadlábon

A Legfelsőbb Bíróság helyt adott a védelem panaszának: az áprilisban késelő Slobodan, ha akar, meg is szökhet az országból

A minap megrökönyödve, de mégsem túlzott meglepetéssel fogadtuk a hírt: szabadlábra helyezték a 19 éves Slobodan Đorđevićet, aki április 20-án hajnalban Szabadka központjában megkéselt egy magyar fiatalembert. Đorđevićet két nappal az eset után elfogták, és minősített gyilkossági kísérlet, illetve nemzeti, faji és vallási türelmetlenség vádjával előzetes letartóztatásba helyezték. A minap megrökönyödve, de mégsem túlzott meglepetéssel fogadtuk a hírt: szabadlábra helyezték a 19 éves Slobodan Đorđevićet, aki április 20-án hajnalban Szabadka központjában megkéselt egy magyar fiatalembert. Đorđevićet két nappal az eset után elfogták, és minősített gyilkossági kísérlet, illetve nemzeti, faji és vallási türelmetlenség vádjával előzetes letartóztatásba helyezték.

Akkor a vizsgálóbíró a kerületi ügyész vádolási írásbeli aktusa és indítványa nélkül döntött az előzetes letartóztatás mellett, hiszen alapos volt a gyanú, hogy ő követte el a bűncselekményt társával, Luka Tubićtyal együtt, aki ellen nemzeti, faji és vallási türelmetlenség gyanúja miatt tettek feljelentést.

Slobodan Đorđević szabadlábra helyezéséről a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság döntött július 7-én. A fiú kicsivel több mint két hónapot töltött előzetesben.

Mint azt Brdar Valentina, a szabadkai kerületi ügyészhelyettes elmondta, szerdán kapták kézhez a vizsgálati okmányokat, és jelenleg folyamatban van a vádirat kidolgozása.

Kérdésünkre, hogy más, hasonló súlyú és komolyságú bűncselekmények esetében előfordulhat-e, hogy szabadlábra helyezik a vádlottat, Brdar Valentina a következőket válaszolta:

– A Kerületi Ügyészség több alkalommal felhívta a figyelmet a bűncselekmény súlyosságára, és arra, hogy amennyiben a vádlottat szabadon engedik, fennforog a szökés veszélye is. Azonban erről a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság döntött, amely helyt adott a védelem panaszának, így július 7-ei döntéssel szabadlábra helyezték a vádlottat – mondta Brdar.

A vádirat kidolgozása nem vesz túl sok időt igénybe, mint azt az ügyészhelyettesnő elmondta, néhány napon belül döntés születhet.

Az a néhány nap azonban pontosan elegendő ahhoz, hogy a fiatalembert külföldre menekítsék anélkül, hogy bárki is észrevenné illetve közbelépne. Azonban túl nagy port nem kavarhat a szökése sem, ahogyan a bűncselekmény elkövetéséből sem, a fiú előző randalírozásaiból, a városban egyre csak terjedő szóbeszéd szerinti szexuális zaklatásaiból, erőszakolásából sem lett nagy botrány.

Április végén, az eset után a vádlott édesapja, Vojin Đorđević, újabb kori gazdag vállalkozó, közleményben fejezte ki sajnálatát az incidens kapcsán. Akkori közleményében kiemelte, hogy szülőként, aki teljes mértékben a gyermekeinek szenteli életét, nagyon nehéz elfogadnia, hogy fia részt vett egy ilyen sajnálatos esetben, amely ellentétes a neveltetésével, és nem tükrözi az élethez való pozitív hozzáállását.

Azonban szülőként minden bizonnyal az ember mindent megtesz gyermeke védelmében. Akár meg is szökteti az országból, ha szükséges.

Akkor – miután a tartományi és községi ombudsman is meglátogatta a sértettet a kórházban – azt a következtetést vonták le, hogy az eset extrém megnyilvánulása a nemzeti türelmetlenségnek, amely egyben bizonyítja, hogy a hasonló, kevésbé komoly esetekre nem reagáltak eléggé határozottan.

Már a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján sajnos levonható a következtetés, hogy ebből az esetből sem tanultunk, és erre sem reagálunk elég határozottan. Itt már minősített gyilkossági kísérlet a vád, és csak remélni lehet, hogy a fiatalok közötti türelmetlenségre, problémáikra, érdektelenségükre nem akkor kezdünk komolyan odafigyelni, amikor a vád emberölés lesz.

(Magyar Szó, 2008. július 12., Tómó Margaréta)
 
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9554265

Online